Kolumne Gastrolovci 08. svibnja 2022.

Karpati - kombinacija princes krafni, kremšnita i ledenog vjetra

Karpati foto: SWEETY & SPICY
gastro postao gastro.24sata.hr
Karpati ili Karpatka kolač je koji podrijetlo vuče iz Poljske. Iako neodoljivo podsjeća na kremšnitu, ipak je znatno drugačiji...

Da me netko pita kako opisati Karpatku, rekao bih kao mješavinu kremšnite, ledenog vjetra i princes krafni. Zašto? Tijesto je slično onome za princes krafne, krema je slična onoj za kremšnite kakve radi mama, a element coulisa od malina i šlag kao da su preuzeti iz ledenog vjetra.

Odgovor na to zašto se kolač ovako zove leži u tome da je pečeno tijesto neravnog oblika, a kada se posipa sa šećerom u prahu onda neodoljivo podsjeća na snježne vrhove Karpata (planinskog lanca u Rumunjskoj). O tome koliko je kolač ukusan dovoljno govori da smo ga radili dvije nedjelje zaredom i da je oba puta jedva dočekao ponedjeljak. 

 

Možda vas zanima... Leningradske pufice - najslađi jastučići s vanilijom Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy i pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Sastojci za kore:

  • 2 dl vode
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 2 dl brašna
  • 5 jaja

Postupak za kore:

  1. Stavi vodu s malo soli i maslacem da prokuha, dodaj brašno i stalno miješaj da se ne stvore grudice. 
  2. Kad se tijesto ohladi dodaj jedno po jedno jaje. Tijesto podijeli na dva dijela, uzmi papir za pečenje i stavi ga na pleh (ja imam četvrtasti pleh koji ima obruč na otvaranje, veličina pleha je kao pola onoga iz pećnice) pa preko papira razmaži tanko jednu polovinu tijesta.
  3. Koru peci na 200 ºC oko 15 minuta pa kad završiš prvu koru, na isti način napravi i drugu koru. Po drugoj kori pospi listiće badema.

 

Možda vas zanima... Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca Kolumne

 

Sastojci za kremu:

  • 7 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 puding od vanilije
  • 2 dl šećera
  • 3 velike žlice gustina
  • 150 g maslaca
  • 3 velike žlice tučenog slatkog vrhnja

Postupak za kremu:

  1. Jaja i šećer izmiksaj te dodaj puding, gustin i 2 dl mlijeka. Sve dobro promiješaj.
  2. Zagrij preostalo mlijeko, a kada zakipi ulij u smjesu jaja i ostalog, promiješaj i vrati na vatru. Kuhaj dok ne postane gusta krema (kuhani puding). Pokrij kremu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i stavi na hlađenje.
  3. Maslac malo izmiksaj i polako dodaj u ohlađenu kremu. Na kraju dodajte i tri velike žlice tučenog slatkog vrhnja i lagano umiješaj u kremu.

Sastojci za coulis od malina:

  • 40 dag smrznutih malina 
  • 1 vanilin šećer
  • 2 velike žlice šećera
  • malo vode 
  • 1 žličica gustina

Postupak za coulis od malina:

  1. Zakuhaj maline sa šećerom i malo vode te dodaj malo gustina. Kuhaj tek toliko da se coulis lagano zgusne. 
  2. Kolač složi tako da na prvu koru staviš najprije kremu, pa coulis, a na kraju još i šlag. S obzirom na to da šlag ide i u kremu potrebno je oko 7 dl slatkog vrhnja. Završi slaganje sa zadnjom korom i šećerom u prahu.

 

Možda vas zanima... Izvanredan mousse od čokolade i još samo tri sastojka Kolumne

 

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • magda1004 11:35 08. Ožujak 2020.

    Sta vam znaci npr 2dl secera?kako da to izmjerim??hvala i pozdrav 😊