Kolumne 03. listopada 2017.

Malbec: Dirljiva priča o izgubljenoj sorti

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije 25 godina Argentina gotovo da nije imala niti jedan trs, a danas osvajaju svijet odličnim vinima!

Argentina nije, poput susjednog Čilea, ni pokušala svijet osvajati jeftinim vinima, a i našim je vinarijama kvaliteta najvažnija, rekao je Uwe Röder predstavljajući tri nova vina hrvatskom tržištu iz argentinskih vinarija Salentein i Pyros.

– Salentein je mala vinarija s oko 800 hektara vinograda u dolini Uco koja se nadovezuje na najpoznatiju argentinsku vinsku regiju Mendozu – rekao je Uwe i ponovio “mala”, nasmijavši se.

- Mala je za argentinske i svjetske pojmove pa ima i drukčiju filozofiju nego ostali vinari iz Mendoze. Sve je posvećeno terroiru, svako vino prvenstveno odražava vinograd u kojem je uzgojeno grožđe. Svako je drukčije – rekao je Uwe.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Posebna su vina već i po tome što grožđe raste na nadmorskim visinama između 1050 i 1700 metara. Za nas je to nepojmljivo, jer u Hrvatskoj nema vinograda posađenih iznad 500 metara nadmorske visine, ali za Argentinu je sasvim uobičajeno. I ne spada među posebno visoke položaje jer vinarija Colomé, na primjer, ima vinograd na 3100 metara. U njemu raste, naravno, malbec, a vino se zove Altura Máxima, što znači najveća visina.

 

Možda vas zanima... Vinski/bor maraton u Zmajevcu Kolumne



S nadmorskom visinom tog vinograda Salentein se ne može mjeriti, no može s ljupkošću vina. Salentein Malbec 2015. Barrel Selected doista je ljupko, mekano, iznimno dopadljivo vino, ali ne u smislu da ga je netko dorađivao da bi bilo takvo. Jednostavno, riječ je o iskrenom vinu ugodne svježine, ne prečvrstog tijela i bez trpkosti. Vinu koje se vrlo lako pije. Vinogradi su na visinama do 1300 metara, a vino je odležalo 12 mjeseci u velikim bačvama od francuskog hrasta. I proizvodnja je mala. Kao što je mala i vinarija. Samo 120.000 kartona ili 1,2 milijuna boca na godinu.

 

Možda vas zanima... Vinera: Kompletna rješenja za vrhunsko vino Najave



Šetnje podno Anda potom je odvela do regije San Juan gdje je vinarija Pyros koja je doista sagrađena od nule.

- Nemamo tradiciju. Vlasnik Myndert Pon zaljubio se u ovaj kraj, vidio da je tlo prvoklasno pa potražio najbolje ljude i krenuo raditi najbolja vina – rekao je Uwe Röder. O vinima brine José Rubén Morales, jedan od najutjecajnijih argentinskih enologa koji iskustvo iz više od 40 berbi prenosi i na mlade snage u vinariji. On je s vlasnikom i sadio malbec te shiraz za vinariju Pyros. To je, rekao je Uwe Röder, vrlo mala vinarija sa 100 hektara vinograda. Za usporedbu, hektar je površina dva nogometna igrališta.

 

Možda vas zanima... Hrvati treći na svijetu po popijenom vinu! Kolumne



U Hrvatsku je stigao Malbec Pyros 2013. Pyros znači vatra, a to su mu ime nadjenuli po legendi da je u regiji San Juan vatra i nastala. To je tek druga berba iz mladog vinograda, a vino je nevjerojatno zrelo. Gusto je, fino začinjeno, s čvrstim taninima, vatreno… Iako je ista sorta kao prvo vino, drugi je vinograd, druge su bačve (50 posto je američkih), drugi je i stil. Džemastije je vino, podsjetit će nekoga na naše dalmatinske crnjake.

Džemasto je i treće vino, ponovno iz Salentein vinarije. To je Numina Gran Corte 2014., mješavina malbeca s cabernet sauvignonom, cabernet francom, merlotom i petit verdotom. Numina znači “duh”, a vinom se pokušava iskazati duh doline Uco u kojoj su vinogradi. I iskazuje se poželjna divljina, možda zbog tla, a možda i zbog cabernet franca i petit verdota.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.