Najave 27. rujna 2017.

Vinera: Kompletna rješenja za vrhunsko vino

foto: Hrvoje Košutić
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas svi igraju nogomet i svatko radi svoje vino. No, da bi vaše vino bilo bolje i kvalitetnije, brine se jedan novi igrač na tržištu, a ime mu je Vinera. O tome što rade i kako vam mogu pomoći, saznajte u intervjuu s Hrvojem Košutićem.

Hrvoje, objasnite nam što je u biti Vinera?
Vinera eno solutions nastao je kao posljedica dugogodišnje ekspertize, stjecanja iskustva i znanja iz područja enologije, vinarstva i podrumarstva. Najznačajnija diferencijacija u odnosu na druge konzultantske usluge je u činjenici da je stečeno znanje i iskustvo temeljeno u većini na praktičnoj primjeni u vlastitoj vinariji, a djelomično i kroz edukacije te znanstvene radove vodećih, međunarodnih enoloških institucija. Nudimo kompletna rješenja te širok spektar usluga, savjetovanja, analiza, tehnoloških studija iz područja enologije i vinarstva koja će biti ugrađena u gotov proizvod – vaše vrhunsko vino.

 | Author: Hrvoje Košutić foto: Hrvoje Košutić

Ovo bi bila text book definicija. Sumirano, riječ je o novom, inovativnom konceptu savjetovanja i upravljanja vinarskom proizvodnjom koji se u svojoj primjeni uvelike oslanja na suvremene cloud tehnologije, ali i svakodnevnog suživota s vinom kojeg sam nazvao wine365 u kojem se svaka osoba koja ima imalo dodira s vinom može pronaći.

Cijela ova priča je za uvod u interaktivnu, mobilnu i web-based aplikaciju koja bi vinarima uvelike trebala olakšati vođenje proizvodnje i prerade vina, evidenciju te kasniju evaluaciju provedenih postupaka i finalnog vina.

 | Author: Hrvoje Košutić foto: Hrvoje Košutić

Gdje se nalazite i kako se može doći do vas?
Lociran sam u Kutini, a do mene se može doći putem razno raznih digitalnih puteva komunikacije poput Facebooka, ili mail adrese info@vinera.eu. Web stranica www.vinera.eu je trenutno u fazi izrade no trebala bi zaživjeti do kraja godine u punom sjaju. Gore će biti postavljen sadržaj poput interaktivnih anketa, bloga te Q&A (pitanja i odgovora) i sadržaja kojeg će posjetitelji sami kreirati.

 

Moslavina već u imenu ima – vina Možda vas zanima... Moslavina već u imenu ima – vina Špajza



Otkud vam kvalifikacije?
Da odmah razjasnimo, formalnih kvalifikacija poput diplome agronomskog fakulteta nemam. One stručne i praktične stekao sam radom u obiteljskoj vinariji (www.vina-kosutic.hr ili www.facebook.com/vinakosutic ) unazad 10-ak godina. Prošao sam put od čišćenja stare kore na trsovima do vođenja proizvodnje i plasmana vina. Kako sam u procesu proizvodnje nailazio na razno razne nedoumice i probleme tako sam se sve više educirao “online” proučavajući razno razne znanstvene radove (prije svega međunarodnih stručnjaka i institucija) na temu vinarske proizvodnje i vinifikacije. No da nisam imao praktičnu pozadinu i mjesto gdje pročitano i naučeno mogu primijeniti, utrošeni sati i dani bili bi uzalud potrošeni. Od formalnih vinskih kvalifikacija imam završen dvodnevni trening za sommeliera u organizaciji HSK-a te nekoliko odslušanih enoloških radionica.

 | Author: Hrvoje Košutić foto: Hrvoje Košutić

Što sve radite?
Kada bi direktno preveli eno solutions to bi značilo enološka rješenja. Pritom ne mislim isključivo na enološka sredstva i opremu već načine primjene, tehnike i postupke kojim vino možete usmjeriti u željenom smjeru i stilistici, poštujući pritom tipičnosti svake sorte grožđa i kasnije vina. Vinarima su dostupne usluge savjetovanja, intervencija na problematičnim vinima kao i kontinuirano praćenje i nadzor te upravljanje procesima prerade – od grozda do boce. Također već nekoliko godina održavam vođene, tematske degustacije vina što samostalno što u sklopu skupine vinskih entuzijasta koji se nazivaju Čašnici. Osim toga provodim i deskriptivne te numeričke evaluacije vina.

 

Možda vas zanima... Sezonski specijalitet: Rimska piletina s paprikom i vinom Recepti



Kako ste došli na ideju?
Kao što sam već ranije spomenuo inicijalni okidač je bila želja za unaprjeđenjem proizvodnje vlastitih vina. No kako to obično biva, upecao sam se, grizao sam sve više i više, želja za znanjem je bila sve veća pa sam provodio mnoge besane noći proučavanjem i analizom razno raznih znanstvenih radova iz područja enologije. Paralelno s tim, aktivno sudjelovanje u radu najvećeg vinogradarsko-vinarskog portala i foruma u regiji dovelo me do funkcije moderatora, a kasnije, i još uvijek, funkcije administratora. Brojnim posjetiteljima sam na raspolaganju gotovo 24/7 čemu svjedoči preko 1500 odgovorenih privatnih poruka i preko 4000 napisanih postova. U svemu tome primijetio sam da vinari često zapinju na istim koracima, ali i da se u nekim novim momentima i situacijama ne snalaze najbolje pa, logično, traže pomoć iskusnijih kolega.

 | Author: Hrvoje Košutić foto: Hrvoje Košutić

Feedback kolega je gotovo uvijek bio odličan i često sam dobivao pohvale za savjete koje sam im udijelio. Mogu iskreno reći da se i sam konzultiram s puno iskusnijim enolozima tj. vrhunskih domaćim i stranim stručnjacima. Zapravo sam tek dosegnuo razinu znanja gdje sam svjestan da znam jako malo o vinu i da je duuuug put do željenog cilja. Kada je vino u pitanju smatram da je skromnost najveća vrlina.

 

Možda vas zanima... Vino i čokolada u romantičnim pralinama Recepti



Koji vam je primarni target?
Primarni target je podizanje kvalitete domaćih vina čime se osigurava bolja konkurentnost naših vina u regiji i svijetu te lakša marketabilnost. S obzirom na to da sam i sam vinski entuzijast nastojim si s vremena na vrijeme priuštiti različita, često i skuplja vina koje osim što služe da ugase vlastitu znatiželju (kakav je njemački riesling ili novozelandski sauvignon blanc?) ponajviše služe kao dobar etalon prema kojem se možemo pozicionirati u globalnim razmjerima. Unazad nekoliko godina mnoga međunarodna vinska natjecanja i ocjenjivanja govore u prilog kvaliteti hrvatskih vina i pokazuju da smo sve više i više u fokusu međunarodnih stručnjaka i konzumenata. Pritom dakako moramo osluškivati vinske trendove, a još bitnije moramo ih znati ukomponirati u naša vina bez da izgubimo prepoznatljivost, posebnost i identitet.

 | Author: Hrvoje Košutić foto: Hrvoje Košutić

Što kažete na postojeću vinarsku situaciju u RH?
Hrvatska vinska scena kao i kvaliteta vina iznimno je napredovala unazad 15-ak godina. Velike vinske kuće kao pokretači razvoja vinarstva, podigle su razinu kvalitete svojih bazičnih vina ne zanemarivši pritom posebnija i skuplja vina te posebna izdanja predikatnih, duže odležanih ili pjenušavih vina. Time su potaknuli i pogurali one manje, obiteljske vinarije na komercijalno bavljenje vinarstvom. Nasadi su se povećavali, oprema i postupci modernizirali i po mnogočemu se možemo smatrati najbitnijim vinskim igračem u regiji. S druge strane, mali vinari i vikend vinogradari napravili su još veći korak prema naprijed prihvativši naprednije postupke prerade i za njih nova enološka sredstva, povećana je higijena podruma i drvenih bačvi, a u glavnini se koriste inox bačve. Danas je zapravo puno teže pronaći loše vino, kiseliš ili delanec nego li dobro, čisto i tehnički ispravno vino.

Stajališta sam da vino u zemlji poput Hrvatske koja ima dugu i veliku vinarsku tradiciju mora biti dio svakodnevice, da li kroz najbanalnije, svakodnevno uživanje u primjerenim količinama ili kroz razgovor i raspravu o vinu potpuno je svejedno. Kvalitetno vino mora biti dostupno svima, običnom radnom čovjeku koji ga želi popiti za ručkom sa svojom dragom ili poslovnjacima koji si mogu priuštiti puno skuplja i profinjenija vina jer svako vino ima svoju publiku dok god je užitno i tehnički ispravno. Kultura ispijanja vina i kultura stola od ključnog su značaja i za razvoj eno gastro turizma. Gledano geografski svaka naša regija ima svoju posebnost, ali je Istra svakako broj 1 po pitanju konzistentnosti i prodaje vina.

 | Author: Hrvoje Košutić foto: Hrvoje Košutić

Tko bi vas u biti trebao kontaktirati?
Svi vinari i vinarije koje osjete potrebu za savjetom, drugim mišljenjem ili koje zapnu u nekom od koraka dobivanja vina bez obzira o količini vina kojeg proizvode. Nekima će odgovarati model kontinuiranog praćenja proizvodnje, a drugima samo jednokratne konzultacije. Kao u većini branši ulaganje u nešto materijalno i opipljivo, u ovom slučaju vinogradarsku opremu, mehanizaciju, enološku opremu i sredstva, gotovo se nikada ne dovodi u pitanje dok je ovakav tip usluga kod nas često marginaliziran, najčešće riječima “meni to ne treba”. Dok je istina na terenu, u praksi, zapravo potpuno suprotna.


Što možemo očekivati od vas u tekućoj godini, što za pet godina?
U tekućoj godini možemo očekivati uspješno podignut sajt www.vinera.eu, a kroz 5 godina, hm, milijun aktivnih korisnika vinera aplikacije? Zvuči dobro, ha?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.