Kolumne 14. srpnja 2017.

Raw food: Želite li okrenuti zdravu stranu?

foto: Zdravi Pinklec
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdravi pinklec je sad već institucija dostave zdrave hrane na vaš kućni prag, pa smo stoga i porazgovarali s njenom alfom i omegom - Anom Balić...

Poštovanje Ana, tko ste vi?
Ja sam Ana Balić, direktorica firme Zdravi pinklec koja se bavi dostavom zdrave hrane na kućni prag. U "zdravom svijetu" sam već jako dugo, ali službeno tek čeitri godine. Moja osobna iskustva s hranom, u trenucima određenih zdravstvenih poteškoća natjerala su me da se dublje i bolje upoznam s temom kako hrana može biti izvor zdravlja.

 | Author: Zdravi Pinklec foto: Zdravi Pinklec

Otkud ideja za Zdravi pinklec?
Ideja za Zdravi pinklec se razvijala postepeno, obzirom da moji roditelji imaju zemlju u Zagorju i svježeg povrća i voća je uvijek bilo. Čak i previše. Ali tempo mojih prijašnjih poslova bio je takav da sam se često zatekla na odjelu povrća i voća u trenucima kada bi se moglo birati samo ostatke od ostataka.

Možda vas zanima... Kakvo iznenađenje: Juha od šunke, povrća i krumpira Špajza

 

I tako, nekoliko puta, pa postepeno shvatiš da nas ima još koji pokušavamo naći 2-3 normalne, a ne trule mrkve i slično. Prateći navike što ekipa kupuje i u kojoj količini, odlučila sam osmisliti svoju verziju dostave svježih namirnica na kućni prag, u terminu koji najbolje odgovara svakom klijentu.

 | Author: Zdravi Pinklec foto: Zdravi Pinklec

Broj OPG-ova koji se bave zdravom hranom?
Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, početkom 2017-e, bilo je registrirano 165.139 OPG-ova, dok broj ekoloških OPG-ova iznosi oko 3000. Iako, potražnja ta ekološkim proizvodima u Hrvatskoj raste, posebno kod urbanog stanovništva i turista. Sam termin "zdrave hrane" je možda malo nespretan ako idemo od činjenice da je sva hrana zdrava, pa je ispravnije govoriti o ekološkim proizvodima.

Možda vas zanima... Razveselite se kineskom prženom rižom s povrćem Recepti

 

Pojam ekološke proizvodnje se odnosi i na organsku i biološku proizvodnju i znači poseban sustav održivog gospodarenja u poljoprivredi i šumarstvu koji obuhvaća uzgoj bilja i životinja, proizvodnju hrane, sirovina i prirodnih vlakana te preradu primarnih proizvoda, a uključuje sve ekološki, gospodarski i društveno opravdane proizvodno-tehnološke metode, zahvate i sustave, najpovoljnije koristeći plodnost tla i raspoložive vode...uz propisanu uporabu gnojiva, sredstva za zaštitu bilja i životinja, sukladno s međunarodno usvojenim normama i načelima.

 | Author: Zdravi Pinklec foto: Zdravi Pinklec
Što je Raw food?
Raw food, ili sirova hrana ili sirovojelstvo se odnosi, kako i ime kaže - na jedenje sirovih namirnica. Prednost takve prehrane je u tome što namirnice u svom sirovom "stanju" imaju obilje vitamina, minerala, vlakana i enzima, koji se uništavaju termičkom obradom iznad 48• C. Hrana koja se ne tretira iznad 40 stupnjeva djeluje alkalno na organizam. To znači da ga zakiseljuje i dovodi kisik, pa se tako balansira pH organizma. Netko bi mogao reci kako je sirova prehrana monotona, jer se temelji prvenstveno na povrću i voću, pa je potreban i unos orašastih plodova, žitarica i masnoća (masti i proteini), ali to nije istina.

Možda vas zanima... Probajte raw i vegan brunch za kojim je poludio cijeli Hollywood! Najave
 

Jako je bitno prije samog ulaska u sirovu hranu skupiti informacije o pripremi hrane, kao i o uređajima kojima se hrana priprema. Osim što je važno da se namirnice u postupku pripreme ne obrade na temperaturi višoj od 42 stupnja, važno je i znati pojmove poput: blender, multipraktik, sokovnik i dehidrator. Treba znati i da sirova hrana nije preporučljiva za osobe s upalama sluznice želuca i crijeva, jer im sirovo povrće i voće nije dovoljno.

 | Author: Zdravi Pinklec foto: Zdravi Pinklec

Najvažnije smjernice kod promjena prehrambenih navika:

a. otvoren um za smišljanje novih recepata,

b. postavljen/definiran cilj zašto se kreće na tu vrstu prehrane (je li u pitanju zdrave, trend, mršavljenje ili znatiželja),

c. promjena prehrambenih navika mora utjecati i na stil života, jer nije dovoljno samo paziti što se jede, a paralelno s tim pušiti, piti, ne boraviti u prirodi i ostati u prijašnjem filmu,

d. edukacija kroz odlaske na radionice, seminare kuhanja, čitanje knjiga o tematici hrane

 

Dakle, ako želite promjenu, odmor od nezdrave hrane i sjajan detoks, vrijeme je da pošaljete mail na adresu Zdravog Pinkleca!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.