Kolumne 22. studenoga 2020.

Vikendom: Sporo pečeni svinjski vrat i pikantna salsa

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne znam kako je kod vas, ali kod mene je nedjelja oduvijek bila predviđena za neko fino meseko. S obzirom na to da sam iz kontinentalnih krajeva, svinjetina uvijek dobro konkurira.

Ovog puta htio sam napraviti nešto malo drugačije od klasičnog pečenja, a u potrazi za idealnim receptom naišao sam na recept dobro nam poznatog hrvatskog kuhara, Mate Jankovića.

Radi se o svinjskom vratu mariniranom začinima koji su mi, već dok sam čitao recept, u ustima stvarali predivan okus. Gorušica, timijan, sečuanski papar, limun, svinjetina. Jednostavno ne može biti loše jer se svi ti sastojci sjajno sljubljuju.

 

Možda vas zanima... Lungić na sasvim novi način - Spicyjeva azijska pustolovina Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Priprema je izuzetno lagana. Nema tu puno posla jer se sve svodi na kratku pripremu mješavine začina kojom se obloži meso. Zatim se meso zarola i podveže konopcem i uz puno dima i finih aroma u zraku kratko poprži na tavici i dovrši u pećnici.

Salsa lijepo obogati cijelu priču i dodaje jednu notu svježine, a krumpir sam dodao jer eto, krumpir uvijek dobro ide uz prasca. Kako god, ove nedjelje vam preporučujem da se počastite ovom (pomalo mediteranskom) svinjetinom i vjerujte nećete požaliti.

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
 

Možda vas zanima... Piletina u jogurtu i začinima - Spicyjeva azijska pustolovina Kolumne Možda vas zanima... Okusi djetinjstva: Jaje na oko na najslađi mogući način Kolumne

 

Bon Appétit!
 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Sastojci za meso:

  • 1 svinjski vrat
  • čajna žličica šarenog papra
  • 1 čajna žličica sečuanskog papra
  • 1 čajna žličica sjemenka žute gorušice
  • 1 čajna žličica sjemenka korijandera
  • timijan
  • čajne žličice soli
  • korica limuna

Postupak za meso:

  1. U mužaru usitnite papar, sečuanski papar, korijander i gorušicu te pomiješajte s timijanom, soli i koricom limuna.
  2. Smjesom začina premažite meso, a zatim ga zarolajte i podvežite kuharskim konopcem.
  3. Zapecite meso kratko na malo ulja na vrućoj tavici sa svih strana, a zatim premjestite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite oko sat i pol.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Sastojci za salsu:

  • 2 crvene paprike
  • 2 rajčice
  • 1 mladi ili ljubičasti luk
  • chilli papričica 
  • list peršina ili korijandera
  • maslinovo ulje
  • sok limuna
  • sol
  • papar

Postupak za salsu:

  1. Narežite luk, rajčicu i papriku na sitne kockice (mladi luk na kolutiće).
  2. Začinite po želji ostalim navedenim sastojcima.


Pečeni krumpir:

  1. Krumpir ogulite i narežite na veće polumjesece te začinite s malo soli i maslinovog ulja.
  2. Posložite krumpir na papir za pečenje i pecite na 180 °C dok ne omekša. 

Dobar tek!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.