Ovog puta htio sam napraviti nešto malo drugačije od klasičnog pečenja, a u potrazi za idealnim receptom naišao sam na recept dobro nam poznatog hrvatskog kuhara, Mate Jankovića.
Radi se o svinjskom vratu mariniranom u začinima koji su mi, već dok sam čitao recept, u ustima stvarali predivan okus. Gorušica, timijan, sečuanski papar, limun, svinjetina. Jednostavno ne može biti loše jer se svi ti sastojci sjajno sljubljuju.
Priprema je izuzetno lagana. Nema tu puno posla jer se sve svodi na kratku pripremu mješavine začina kojom se obloži meso. Zatim se meso zarola i podveže konopcem i uz puno dima i finih aroma u zraku kratko poprži na tavici i dovrši u pećnici.
Salsa lijepo obogati cijelu priču i dodaje jednu notu svježine, a krumpir sam dodao jer eto, krumpir uvijek dobro ide uz prasca. Kako god, ove nedjelje vam preporučujem da se počastite ovom (pomalo mediteranskom) svinjetinom i vjerujte nećete požaliti.
Recept potraži u nastavku, a želiš li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potraži ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
Vikendom: Sporo pečeni svinjski vrat i pikantna salsa
Sastojci - za meso:
- 1 svinjski vrat
- 1 žličica šarenog papra
- 1 žličica sečuanskog papra
- 1 žličica sjemenka žute gorušice
- 1 žličica sjemenka korijandera
- timijan
- 1 žličica soli
- korica limuna
Postupak - za meso:
- U mužaru usitni papar, sečuanski papar, korijander i gorušicu te pomiješaj s timijanom, solju i koricom limuna.
- Smjesom začina premaži meso, a zatim ga zarolaj i podveži kuharskim konopcem.
- Zapeci meso kratko na malo ulja na vrućoj tavici sa svih strana, a zatim premjesti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Peci oko sat i pol.
Sastojci - za salsu:
- 2 crvene paprike
- 2 rajčice
- 1 mladi ili ljubičasti luk
- chili papričica
- list peršina ili korijandera
- maslinovo ulje
- sok limuna
- sol
- papar
Postupak - za salsu:
- Nareži luk, rajčicu i papriku na sitne kockice (mladi luk na kolutiće).
- Začini po želji ostalim navedenim sastojcima.
Pečeni krumpir:
- Krumpir ogulite i narežite na veće polumjesece te začinite s malo soli i maslinovog ulja.
- Posložite krumpir na papir za pečenje i pecite na 180 °C dok ne omekša.