Otkriti razlike u graševinama s različitih terroira od Bregovite Hrvatske preko najpoznatijih kutjevačkih do podunavskih, doživjeti raskoš stilistike ove sorte od pjenušca, svježih i odležanih vina pa do onih slatkih, odgonetnuti mikrolokaciju, godište, čak i etiketu – sve na slijepo. Rukavica je bačena i to u epicentru graševine, u Požeško-slavonskoj županiji! Veliki je to izazov i za one najiskusnije, no i najbolji način da se u potpunosti doživi ova najzastupljenija hrvatska sorta.
Ovo najbolje zna poznati hrvatski sommelier Darko Lugarić, voditelj vinskih radionica u sklopu projekta "Zlatna Slavonija Eno&Gastro", koji pred sudionike – vlasnike vinarija i kušaonica, ugostitelje, konobare i kuhare u Požeško-slavonskoj županiji - nije postavio nimalo lagan zadatak.
"Graševina govori sve jezike i zahvaljujući različitim stilistikama može se sljubiti uz vrlo različita jela i ravnopravno stajati uz najpoznatija svjetska vina“, opisuje Lugarić najtraženiju sortu Zlatne Slavonije.
Koji je pandan graševini u crvenim vinima?
Tijekom pet ovogodišnjih radionica letvica je podignuta vrlo visoko pa se osim o karakteristikama i različitim terroirima graševine raspravljalo i o cjenovnim razredima bijelih i crvenih sorti vina, ali i nekim drugim sortama koje se također njeguju u Hrvatskoj i daju izvrsne rezultate.
"Ključna je interakcija i izražavanje mišljenja, a napredak kroz radionice itekako je vidljiv. Fokus je, naravno, na graševini koja je odredila vinsku priču Požeško-slavonske županije i predstavlja „sidro“ bijelog sortimenta.
Pitanje o "sidru" za crvene sorte u Slavoniji nema jednoznačan odgovor. Na radionicama se pokazalo da je izvrstan crni pinot, ali tu su i vrhunski cabernet sauvignon, syrah, merlot i cabernet franc", ističe Lugarić.
Autentična priča Zlatne Slavonije
Projekt "Zlatna Slavonija Eno&Gastro" osmislila je i već ga četvrtu godinu provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, a svake godine zanimanje vlasnika vinarija i kušaonica, ugostitelja, konobara i kuhara sve je veće.
"Projekt smo osmislili s ciljem isticanja jedinstvene vinske i gastronomske ponude Požeško-slavonske županije, poznate prvenstveno po vrhunskim graševinama.
Kroz ovaj projekt kontinuirano ulažemo u kvalitetu ponude i na taj način gostima pružamo autentični doživljaj Zlatne Slavonije, uživanje u lokalnim specijalitetima i kulturi koja nas čini prepoznatljivima", izjavila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.