Uvijek prisutna želja za novim istraživanjima i putovanjima oblikovala je našu današnjicu čudesnim spojevima kultura i tradicija. Pomorskim putevima mijenjala se gastronomska karta svijeta čime su se i najčuvanije nacionalne kuhinje oplemenile novim namirnicama i recepturama.
Dok su tako nova carstva nastajala, a druga bila na izmaku, gastronomija kao trajni pečat nastavila je pripovijedati priče iz davnina. U otkrivanju gurmanskih tragova minulih i suvremenih civilizacija svi istinski gastronomadi imat će priliku uživati s nama na radionici peruanske i japanske kuhinje u Kulinarskom Institutu Kul IN (Capraška ulica 12, 44 010 Sisak) koja će se održavati u petak i subotu, 29. i 30. rujna 2017. godine.
Radionice će voditi Erwin Polar iz Sjedinjenih Američkih Država koji je svoje peruanske i japanske korijene brižno njegovao unutar obitelji, ali i spravljajući tradicionalna jela za prijatelje. Gastronomsko nasljeđe i djelić svojih običaja predstavit će u Kul IN-u.
Voditelj radionica: Erwin Polar
Vrijeme održavanja radionica:
- Radionica Peruanske kuhinje - 29. rujan 2017. godine, od 10 do 15 sati.
- Radionica Japanske kuhinje - 30. rujan 2017. godine, od 10 do 15 sati.
Mjesto održavanja radionice: Kulinarski Institut Kul IN; Capraška ulica 12, 44 010 Sisak
Peruanska kuhinja
Živopisni tragovi globalne kulture najbolje se osjete u okusima peruanske kuhinje. Nastala je na temeljima velikih indijanskih civilizacija te se nakon kolonizacije počela ubrzano mijenjati pod utjecajem španjolske, portugalske i talijanske kuhinje. Dodatnim doseljavanjem stanovnika iz cijeloga svijeta s vremenom nastaju vidljive promijene i osjeti se veliki pečat afričke, japanske i kineske kuhinje. Jedinstveno gastronomsko nasljeđa te autentične lokalne namirnice Perua zaslužne su za to da je to danas jedna od najutjecajnijih kuhinja svijeta.
Pripremat će se: causa, sopa criolla i aji de gallina (različite vrste).
Japanska kuhinja
U zemlji izlazećeg sunca hrana je visoko na ljestvici društvenih vrijednosti. Uz japansku kuhinju često se veže nastavak (naj) starija, zdravija, autentičnija, kreativnija itd. Nebrojene recepture japanske kuhinje koriste sve vrste morskih plodova, riba, crvenog mesa, riže, tjestenine, čajeva, umaka, gljiva itd. Japanska gastronomska povijest ide uz bok s filozofijom života, pridaje se velika važnost svakom detalju, a perfekcionizam i posvećenost je ono što čini japansku kuhinju toliko zadivljujućom.
Pripremat će se: različite vrste teriyaki piletine, tempuru i chawanmushi.