Recenzije 27. travnja 2017.

Saznali smo sve tajne japanskog sushija!

Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Japanci uživaju u curryju i obožavaju ražnjiće koje poslužuju uz matcha čaj, a sushi ne jedu tako često kao što se smatra, poručuju razbijači predrasuda iz Gyoza Sake Bara u Zagrebu

Japanska gastronomija ima puno za ponuditi, pogotovo ljudima koji nisu upoznati s njom. Otvaranjem Gyoza Sake Bara cilj nam je bio pokazati Japan kroz hranu i njegovu kulturu, priču započinje Antonio Jerković, suvlasnik novootvorenog bara, novinar, fotograf, avanturist... 

Možda vas zanima... Kako napraviti popularni japanski cheesecake Špajza

I stvarno, Gyoza Sake Bar pruža uvid u prebogatu japansku kulinarsku scenu koja nije samo sushi i sashimi. 

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

 

- Služimo klasičnu japansku hranu, ali s lokalnim specijalitetima, poput taco riže i sličnih jela s rižom, poput curryja. Ove godine smo uveli i neke novitete, a među novim jelima je i ramen, teriyaki, te je proširena ponuda vegetarijanskih jela. A i ljubitelji japanskih pića, sakea, shochua, japanske verzije whiskeya ili ruma, također će doći na svoje - govori Jerković. 

Okonomiyaki Možda vas zanima... Odvažite se i probajte japansku palačinku s jajem i kupusom None

U Japanu su omiljena mjesta poput konoba kod nas i zovu se izakaya te je to mjesto u kojem se Japanci opuštaju, neformalno druže, popiju piće... Tamo se osjeća prisniji kontakt s gostima.

- U Gyoza Sake Baru slijedimo tradiciju jednostavnih zalogajnica na koje možete naletjeti u poslovnim zonama Tokyja. Mjesto gdje poslovnjaci svrate nakon napornog dana na čavrljanje, nekoliko piva i porciju gyoze. U pripremi, osnovni su sastojci hrvatski, ali svi ostali začini, poput sojina umaka, ne samo da su japanski brandovi, nego su proizvedeni isključivo za japansko tržište. Svaki je komad ručno rađen (uključujući i tijesto). Odlučili smo se za teži put, iako naša trgovina uvozi već gotovo tijesto, ali vjerujemo da je ručno, po tradicionalnoj recepturi, rađena gyoza ipak doživljaj za sebe - govori nam Jerković. 

Ramen Možda vas zanima... Tajna fantastičnih japanskih rezanaca: Kamena sa - ramena! Kolumne

Karakteristično za takva mjesta je da hrana odmah “ide van”, po nalogu chefa, pa tako juhu možete dobiti zadnju, ali to je potpuno nevažno. Tako nešto smo htjeli ponuditi i u Gyozi. Tako se može dogoditi da chef nekome ponudi vaše jelo, a vi uzmete njegovo.

   | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

- Ni mi ovdje ne radimo ustupke prema gostima, ali zanimljivo, zbog toga nismo izgubili klijente - priča Antonio Jerković, koji zajedno s partnerom Shinom Ayukawom i sam radi u ovom sve popularnijem zagrebačkom “baru”. A kako su došli na ideju da u centru otvore “pravi” japanski restoran? Nakon godina života u Japanu, Antonio je u New Yorku upoznao Shina, nekadašnjeg superuspješnog burzovnog mešetara, koji je nakon tridesete odlučio usporiti tempo. Uz mamu, izvornu Japanku, prikupio je njihove najbolje recepte i sebi u zadatak dao da ispromovira japansku kuhinju diljem svijeta.

Među najpopularnijim jelima u japanskim izakayama su edamame, karaage, yakitori, salate, hiyayakko, tsukemono..., što sve nudi Gyoza Sake Bar. Naravno, tu je i gyoza.

wasabi Možda vas zanima... Vatreni wasabi - japanski odgovor na hren None

Gyoza ili japanska tjestenina punjena mesom, povrćem ili škampima zaštitni je znak bara, prži se i kuha u pari - nije lagano jelo zbog tradicionalnih umaka s kojima se jede, a bazirana su na octu koji pomaže tečnosti i boljoj probavi. Ručno se rade yakitori ili pileći ražnjići koje također služe matcha čaj u prahu iz Shizuoke, prefekture poznate po čajevima, čilijem i shichimi togarashijem (mješavina sedam različitih začina).

- Ljudi su bili skeptični prema ražnjićima, pa su nas pitali: ‘Samo ražnjiće?’, no ubrzo su oni kod nas postali najpopularniji. Ispalo je da su vrlo ‘japanski’. Pokrivamo ih umakom koji nazivamo ‘yakitori no tare’, a prije pečenja komadiće mesa mariniramo u smjesi soja sosa, šećera, meda i vode - objašnjava nam Shin. 

Uz gyozu i tebasaki karaage (marinirana pileća krilca) odlično paše japansko pivo (asahi, kirin i sapporo). 

Osim tipičnih jela za izakayu, za one nešto gladnije - u ponudi su i izdašna jela s rižom, koja su najpopularnija u japanskim domaćinstvima.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

- Iako se curry smatra tradicionalnim indijskim jelom, curry je treće najpopularnije jelo u Japanu. U Japan su ga donijeli britanski mornari i službeno je jelo japanske mornarice. Jede se barem jednom tjedno i nema obitelji koja ga ne jede. Ima kremastu strukturu. Blaži je i nije toliko ljut. Chahan (pržena riža), pa taco rice (riža) jelo je s otoka Okinawe, njihovo nacionalno jelo. Ovo tradicionalno meksičko jelo ostavili su Amerikanci nakon okupacije. Sladi se tofu-sokiem nalik na puding, posebno paše kad je ljeti vruće jer služimo hladno, kao i mochijem (kolačima od riže punjenima sladoledom od zelenog čaja) - priča Jerković.

U Gyozi, kažu, mijenjaju jela ovisno o sezoni. 

- Kultura je takva da se u Japanu zna što se jede ljeti, a što zimi, odnosno jela se mijenjaju ovisno o sezoni. U jela se dodaje i puno začina, i to najviše svježih. Svježe se biljke prvo pritisnu nožem, pa onda tek narežu - priča nam Shin te dodaje da ovakvom ponudom žele educirati ljude, da isprobaju razne okuse. 

- Stranci su više-manje upoznati s jelima, pa često pohvale - kaže Shin. Teško ih je uvjeriti da probaju, ali jednom kad kušaju - oduševe se.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.