Recenzije 18. veljače 2020.

Bili smo na brunchu u Jolie Petite Patisserie

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
U Jolie Petite Patisserie od ovog tjedna možeš i na brunch...

Jolie Petite Patisserie otvorena je prošlog lipnja u Ujevićevoj u kvartu Knežija. Prvih bismo šest  mjeseci poslovanja mogli okarakterizirati dinamičnim i za tim vlasnice Ljupke Gojić Mikić, ali i za brojne goste. Interes nije opao, što je čest slučaj kod slastičarnica višeg standarda (i cijena), i rijetko je bilo praznih stolova. Svakog su mjeseca predstavili barem dva nova kolača, ali su i pratili ukus gostiju i zadržali uspješnice poput deserta Nina Mia. 

 

Možda vas zanima... Zašto svi Zagrepčani na kolače idu na Knežiju Recenzije

 

Upravo zbog velike posjećenosti i interesa na društvenim mrežama, nismo očekivale konceptualno skretanje smjera prema brunchu. Moramo priznati da smo bile zbunjene kada su na svom Instagram profilu najavili slani jelovnik na kojem je, između ostalog, i juha od brokule. Upravo smo zbog znatiželje posjetile Jolie Petite i isprobale cijelu brunch ponudu koja je dostupna od ponedjeljka do subote nakon 9:30. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Počele smo naopako – sa slatkim pecivima

Stigle smo malo poslije 10 sati, zauzele dobra mjesta na ostakljenoj terasi, naručile kavu i pričekale da nam iznesu četiri slana jela. Priprema je trajala 10-ak minuta, taman dovoljno da fotografiramo i prokomentiramo nova slatka peciva – cimet rolice i makovnjaču. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Baš kao i za veliku većinu kolača, nemamo pritužbe na izvedbu, prezentaciju ni cijenu od 18 kuna. Tijesto je mekano, korica hrskava, a na punjenju zaista nisu štedjeli. Iako smo se pobojale da će biti pomalo suhi zbog oblika i činjenice da se peku individualno, predviđanja su se pokazala netočnim. Cimet rolice su nam favorit jer su aromatičnije, dok bismo kod makovnjače voljeli osjetiti malo vanilije ili čak naići na grožđice. Ipak, svjesne smo da je to stvar osobnog ukusa.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Premijerni slani zalogaji

U ponudi su zasad četiri jela,  BLT sendvič, Quiche, Bruschetta i Juha, a cijene se kreću između 25 i 35 kuna. Krenule smo s krem juhom od brokule, kozjim sirom, tostiranim bademima i sourdough kruhom jer se, prema našem mišljenju, najmanje uklapa u koncept Jolie Petite. Zaista nije loša, iako preferiramo kremastiju teksturu, ali zvijezda jela je zapravo domaći sourdough kruh. Iako to nije novina u zagrebačkim ugostiteljskim objektima, cijenimo trud i uživamo kad je dobro izveden. 

Na naše zadovoljstvo, sourdough kruh korišten je i za pripremu Bruschette s tučenom ricottom s limunom, rukolom, cherry rajčicama, reduciranim acetom, grana padanom i cvijetom soli. Ovo je klasična kombinacija sastojaka koja se stilski daleko bolje uklapa u Jolie Petite Patisserie. Okusi nisu napadni, dobro su izbalansirani i porcija je pristojne veličine za cijenu od 30 kuna. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Quicheom od poriluka, slanine i šampinjona nismo impresionirane, ali nećemo to uzeti za zlo jer ga generalno ne bismo uvrstile među svoje favorite za brunch. Stoji 25 kuna, a serviran je uz salatu od matovilca s naribanim dehidriranim jajem.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Dehidrirani je žumanjak ukomponiran i u BLT sendvič, definitivno najbolji dio nove ponude. Domaći mliječni kruh tostiran je, napunjen hrskavom slaninom, domaćom miso majonezom, iceberg salatom i rajčicom. Košta nešto više od ostatka, 35 kuna, ali smo se složile kako bismo ga naručile i pri sljedećem posjetu. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Zašto brunch?

Brunch u Hrvatskoj još uvijek nije zaživio u punom smislu riječi, kao zaseban obrok u kojem se uživa između 9 i 15 sati. Da budemo jasni, ponude postoje u nekolicini lokala, poput Eggspressa, Otto&Franka pa čak i u slastičarnici Meet Mia. Ipak, čini nam se da su Zagrepčani nekako više ljudi od konkretnog doručka ili ručka.

Kad sagledamo iz te pozicije, jasno nam je zašto su u Jolie Petite odlučili uvesti nekoliko slanih jela. Prostora za stvaranje novih rituala ima, baš kao i mjesta na tržištu. Bruschetta i BLT sendvič te vrlo ukusne cimet rolice i makovnjača svakako su dobar početak. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.