Od prošlog petka na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade traje Fooling Around: Sparkling Edition na koji Zagrepčani i njihovi gosti rado dolaze po dozu dobre zabave, ali i finih jela u street food varijanti. Isprobali smo većinu hrane koja se nudi pa ti donosimo pregled naših top 3 favorita (kućica koje su se posebno iskazale ponudom).
Esplanadina kućica
Prednost ćemo dati dami, chefici Ani Grgić Tomić koja je zajedno sa svojim timom osmislila odličnu ponudu – od klasika do inovativnih jela u street food varijanti. Odlične su nam bile svima dobro poznate, najkremastije Esplanadine štrukle (na Fooling Aroundu mogu se nabaviti po cijeni od 6 eura po porciji), a super su nam izgledali, i bili jednako ukusni, i kroketi s kulenom (8 eura). No potpuno nas je osvojila estetski predivna i vrlo vrlo ukusna krostata s kremastim bakalarom, uz dodatak ukiseljenog komorača u šafranu i rukole – jelo za koje se doista isplati platiti 8 eura.
U ponudi Esplanadine kućice (moramo priznati, domaćini su se zbilja iskazali!) od slanih jela još su vruća krem juha (dnevna ponuda, 5 eura) te marinirana junetina u mliječnom pecivu s hrskavom salatom, marmeladom od ljutike i umakom od jogurta i kajenske papričice za 10 eura. Za slatko je zadužena Esplanadina pastry chefica Mirjana Špoljar koja se iskazala ponudivši prefini brownie od čokolade i tonke (6,5 eura) te topli i kremasti clafoutis s kruškama, cimetom i tostiranim lješnjacima (7 eura).
Truda si je dao i treći važan član Esplanadina tima - Vjenceslav Madić, poznatiji kao Master Kishoni, bar manager Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara, koji je osmislio odlične vruće koktele. Kušali smo njegov Mr. Foolir od spiced ruma, amaretto likera, soka od domaćih mandarina, cimeta i dehidrirane naranče – sve arome odlično su usklađene, a koktel nije niti jako sladak tako da se bez problema može popiti više zaredom 😉 Stoji 8 eura.
U ponudi su još Honeymoon (vino od meda, liker od kestena, kardamom, klinčići, zvjezdasti anis, dehidrirani limun – 7,50 eura), kuhano vino na Esplanade način – Festive Esplanade Mulled Wine (crveni cuvee Krauthaker, klinčići, cimet - 6 eura) te Shtrookla Punch (liker od jogurta, gin London Dry, zobeno mlijeko, slana karamela, kardamom, pjenica od mozzarelle, suhe grožđice – 7,50 eura).
Vid Nikolić, Kiyomi
Vim nastupom na Fooling Aroundu chef Vid Nikolić najavljuje i novi restoran azijske kuhinje, Kiyomi, koji bi se u centru Zagreba, kako je otkrio chef Nikolić, trebao otvoriti do Uskrsa. Vid Nikolić već se dulje vrijeme temeljito priprema za otvorenje novog restorana, pa je tako ljetos ponovno proputovao Aziju te pohađao kulinarsku školu Palate Sensations Culinary School u Singapuru u kojoj je usavršio pripremu različitih dim suma, jela oko kojih će se vrtjeti i ponuda novog restorana.
Da se dobro pripremio moglo se osjetiti i u ponudi njegovih jela na Fooling Aroundu. Kušali smo njegove izvrsne Dim Sum Specials – Shumai (dim sum punjen svinjetinom i kozica, 4 komada za 9 eura), Gyoza Chicken (gyoze punjene piletinom, shiitake gljivama i pak choijem, 5 komada za 8 eura) te Char Siu (kineski dim sum punjen BBQ svinjetinom, 2 komada za 8 eura). Sva 3 navedena jela jako su ukusna i teško nam je odabrati najbolje, a i čini nam se pomalo nepravedno izdvojiti samo jedno, no smatramo da bi gyoze mogle postati veliki hit među zagrebačkom publikom.
Tu su i prefini azijski deserti – Obanyaki (hrskavo prženo okruglo pecivo punjeno karameliziranim ananasom) po cijeni od 3 eura, te isti desert u kombinaciji s mliječnim sladoledom za 5 eura. Također, u slatkoj ponudi je i ne preslatki matcha sladoled s azuki grahom za 5 eura. Kušali smo obje kombinacije i obje su zaslužile sve pohvale.
Na Kiyomi kućici nude i dva signature koktela – Fuyu Fizz (sirup od cimeta i klinčića, orange oleo rum, ananas, pjenušac Freixenet, pjenica od ananasa - 8 eura) i Hotto Elixir (kamilica, zvjezdasti anis, klinčić, hladno prešani sok od đumbira, ananas, limeta, limun i korica naranče - 7 eura). Priznajemo, koktele nismo stigli probati, ali vratit ćemo se mi još na Fooling Around.
Napomenimo kako kućica Vida Nikolića nudi odličan omjer kvalitete, količine i cijene.
Bogdan & Palfi
Prije nego što spomenemo hranu, moramo napisati nešto i o konceptu koji su zajednički osmislili chefovi Marko Palfi i Matija Bogdan. Ovaj međimurski dvojac ispričao je priču o Orient Expressu, legendarnom vlaku koji je spajao Zapad i istok, a Esplanada mu je bila jedna od neizostavnih postaja na putu.
Tako su Palfi i Bogdan na svojoj kućici odlučili, uz priču koju su nam ispričali, nuditi jela pretežno bliskoistočne kuhinje. Ali i neke zapadne specijalitete bez kojih ne možemo zamisliti svečane večere ili pak opuštena druženja.
Kušali smo njihov sjajan beef tartar poslužen u mekanom bao pecivu, ali i još jedan predstavnik Zapada – buncek burger. Bliskoistočnu ponudu predstavljaju pak gözleme (slani i slani turski tradicionalni fingerfood), ali i dva ukusna šiša – juneći i janjeći. Naš favorit ipak je janjeći šiš - izdašna i sočna, sa odlično usklađenim okusima. U jelu su baba ganoush od buče, tzatziki, zrna nara, menta, bulgur, a možeš ju naručiti u tortilji ili brioche pecivu. Cijena je 12,70 eura. Ovo je jelo koje moraš obavezno kušati.