Zlatna Slavonija uistinu je raj za hedoniste. Tamo se uživa u divom pogledu, prirodi, autentičnim slavonskim zalogajima i vrhunskim vinima. Čaša odlične graševine uz autentična slavonska jela i pogled na slikovite pejzaže, Požeško-slavonska županija poziva na eno-gastro izlet.
O dugoj tradiciji kutjevačkog vinogradarstva i vinarstva svjedoči i najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe izgrađen daleke 1232., a nije slučajno da ovim vinogorjem prolazi paralela 45,3, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Pijemont, dolinu Rhone, Oregon i Bordeaux.
Autentični slavonski zalogaji uz vrhunska vina
Domaći slavonski sir
Smješteno na padinama Papuka i Krndije, Kutjevačko vinogorje sjajan je izbor za vinski izlet u koji možete uključiti i susjedno Vinogorje Požega-Pleternica na padinama Požeške gore te Vinogorje Pakrac na padinama Psunja. Ovo je prilika da posjetitelji dožive sve dijelove Požeško-slavonske županije, poznate i kao Zlatna Slavonija.
Uz vrhunska vina idu i slasni slavonski zalogaji
Uz dobra vina idu i ukusna jela, a u ovom dijelu Hrvatske ponuda je raznolika i bogata. Ima tu svega, od pikantnog kulena, kulenove seke, šunke, čvaraka i čvarkuša, kobasica, raznih vrsta sireva do tradicionalnih jela iz kotlića poput čobanca i fiš paprikaša, ribljih pašteta, pastrve sa žara, čipsa od šarana, vinogradarskog ćevapa, odreska Barun Trenk…
Od tradicionalnih do modernih varijanti jela, namirnice se nabavljaju od lokalnih proizvođača i duboko se poštuje gastronomska povijest u kojem je gost kralj.
Fiš
Čobanac
Knedle od šljiva
Slavonske deserte sljubi s vinskim predikatima
Kako šećer dolazi na kraju, u Zlatnoj Slavoniji svako jelo treba zaokružiti finim slasticama, još ukusnijim ako se sljube s predikatnim vinom. Od tradicionalnih deserata na izbor su rezanci s makom ili orasima, trganci sa sirom, štrudle od jabuka i sira, kolači od višanja, knedle, tačkrle ili bazlamača… Ma sve zvuči privlačno, a posebno tačkrle i bazlamača - jednostavni tradicionalni deserti od samo par sastojaka, a savršenih okusa.
Tačkrle su mekani jastučići od tijesta punjeni slavonskim pekmezom od šljiva, uvaljani u prepržene krušne mrvice, mak ili orahe, a uz njih se može poslužiti i kiselo vrhnje. Bazlamača je jednostavan kolač od brašna, jaja i vrhnja i priprema se u slanoj i slatkoj verziji.
Za sve koji ne mogu dočekati gurmansko putovanje Zlatnom Slavonijom imamo recepte za neodoljive tačkrle i bazlamaču. Dobar tek!
Bazlamača - slatka verzija
Tačkrle