Recepti Desert 11. ožujka 2025.

Bazlamača i tačkrle - deserti naših baka. Imamo recepte!

tačkrle, bazlamača
Tačkrle i bazlamača
foto: Vedran Bošković
Za sve koji vole dobro pojesti i popiti Zlatna Slavonije nezaobilazno je odredište. Tamošnja tradicionalna slana i slatka jela najbolje je zaliti vrhunskom kutjevačkom graševinom

Zlatna Slavonija uistinu je raj za hedoniste. Tamo se uživa u divom pogledu, prirodi, autentičnim slavonskim zalogajima i vrhunskim vinima. Čaša odlične graševine uz autentična slavonska jela i pogled na slikovite pejzaže, Požeško-slavonska županija poziva na eno-gastro izlet.

O dugoj tradiciji kutjevačkog vinogradarstva i vinarstva svjedoči i najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe izgrađen daleke 1232., a nije slučajno da ovim vinogorjem prolazi paralela 45,3, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Pijemont, dolinu Rhone, Oregon i Bordeaux.

suhomesnati proizvodi | Author: Kutjevo d.d. Autentični slavonski zalogaji uz vrhunska vina foto: Kutjevo d.d.

sir | Author: Vedran Bošković Domaći slavonski sir foto: Vedran Bošković

Smješteno na padinama Papuka i Krndije, Kutjevačko vinogorje sjajan je izbor za vinski izlet u koji možete uključiti i susjedno Vinogorje Požega-Pleternica na padinama Požeške gore te Vinogorje Pakrac na padinama Psunja. Ovo je prilika da posjetitelji dožive sve dijelove Požeško-slavonske županije, poznate i kao Zlatna Slavonija.

Uz vrhunska vina idu i slasni slavonski zalogaji

Uz dobra vina idu i ukusna jela, a u ovom dijelu Hrvatske ponuda je raznolika i bogata. Ima tu svega, od pikantnog kulena, kulenove seke, šunke, čvaraka i čvarkuša, kobasica, raznih vrsta sireva do tradicionalnih jela iz kotlića poput čobanca i fiš paprikaša, ribljih pašteta, pastrve sa žara, čipsa od šarana, vinogradarskog ćevapa, odreska Barun Trenk…

Od tradicionalnih do modernih varijanti jela, namirnice se nabavljaju od lokalnih proizvođača i duboko se poštuje gastronomska povijest u kojem je gost kralj.

Čips od šarana Možda vas zanima... Imamo recept za najhrskaviji čips od šarana Recepti

fiš | Author: Hrvoje Serdar Fiš foto: Hrvoje Serdar čobanac | Author: Karlo Hruškar Čobanac foto: Karlo Hruškar knedle sa šljivama | Author: Vedran Bošković Knedle od šljiva foto: Vedran Bošković

Slavonske deserte sljubi s vinskim predikatima

Kako šećer dolazi na kraju, u Zlatnoj Slavoniji svako jelo treba zaokružiti finim slasticama, još ukusnijim ako se sljube s predikatnim vinom. Od tradicionalnih deserata na izbor su rezanci s makom ili orasima, trganci sa sirom, štrudle od jabuka i sira, kolači od višanja, knedle, tačkrle ili bazlamača… Ma sve zvuči privlačno, a posebno tačkrle i bazlamača - jednostavni tradicionalni deserti od samo par sastojaka, a savršenih okusa.

Tačkrle su mekani jastučići od tijesta punjeni slavonskim pekmezom od šljiva, uvaljani u prepržene krušne mrvice, mak ili orahe, a uz njih se može poslužiti i kiselo vrhnje. Bazlamača je jednostavan kolač od brašna, jaja i vrhnja i priprema se u slanoj i slatkoj verziji.

Za sve koji ne mogu dočekati gurmansko putovanje Zlatnom Slavonijom imamo recepte za neodoljive tačkrle i bazlamaču. Dobar tek!

bazlamača | Author: Vedran Bošković Bazlamača - slatka verzija foto: Vedran Bošković

Ne gasi ekran dok kuham

Bazlamača
15 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Šećer 4 žlica
  • Oštro brašno 4 žlica
  • Kajmak 4 žlica
Postupak
  1. Miješajte žumanjke sa šećerom i brašno. Izlupajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte kajmak i snijeg od bjelanjaka.


  2. Namazani pleh dobro zagrijte u pećnici i sve pecite na 200 stupnjeva dok ne dobije zlatno-žutu boju. Bazlamaču možete jesti sa sirom ili slavonskim pekmezom.


Umjesto kajmaka možeš za pripremu bazlamače možeš koristiti kiselo vrhnje, najbolje ono s većim postotkom masnoće.

tačke, tačkrle | Author: Vedran Bošković Tačkrle foto: Vedran Bošković

Ne gasi ekran dok kuham

Tačkrle s pekmezom
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 1 kg
  • Voda 0,50 l
  • Pekmez od šljiva 600 g
  • Mljeveni orasi 250 g
  • Mak 250 g
  • Šećer 200 g
Postupak
  1. Od brašna i vode zamijesite tvrdo tijesto i ostavite da se odmara. Za to vrijeme, zakuhajte posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačkrle kuhati.  


  2. Podijelite tijesto na 2 dijela, svaki još dobro izgnječite i pustite da još malo odstoji. Razvijte vrlo tanki komad tijesta te jednu polovicu tog tijesta ravnomjerno i u redovima pospite hrpicama pekmeza. Prekrijte ga drugim dijelom tijesta i prstima utisnite krajeve.


  3. Oblikujte tačkrle kotačićem za rezanje tijesta i kuhajte ih u vodi dok ne omekšaju.


  4. Kratko prepržite krušne mrvice na ulju i u njih uvaljajte vruće tačkrle.

    Umjesto krušnih mrvica, tačkrle možete uvaljati u mak, mljevene orahe ili šećer, a mogu se servirati i uz domaće kiselo vrhnje.


graševina, darko lugarić Možda vas zanima... Darko Lugarić: "Graševina priča sve jezike svijeta" Najave gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija Možda vas zanima... Što je sve mlade kuhare naučio Branko Ognjenović? Najave Čvarkuše Možda vas zanima... Čvarkuše, fiš, čobanac... ne možemo se odlučiti što nam je ukusnije Špajza

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:40 11. Ožujak 2025.

    Dobri stari kolaci