gastro postao
Završite ručak ili večeru elegantnim desertom – bogatom kremom i karameliziranim bademima. A možda ostane i za doručak?
Ovaj je desert ostvarenje snova za obožavatelje slatkog koji nemaju vremena peći neke kompleksnije kolače ili torte. Priprema i pečenje traju dvadesetak minuta, ali uzmite u obzir da bi se krema trebala hladiti barem dva sata.
Potrebne su vam i četiri posudice za pečenje, a mi vam predlažemo malene keramičke u kojima kremu možete i poslužiti.
Sastojci:
- 160 ml mlijeka
- 60 ml kave
- 50 g smeđeg šećera
- 200 g mliječne čokolade
- 2 jaja
- 4 žumanjka
- vrhnje za šlag
- 50 g badema
- 150 g šećera
Priprema
- Izmiješajte vrhnje, mlijeko, kavu, šećer i čokoladu. Kuhajte miješajući pet minuta dok se čokolada ne otopi.
- U drugoj zdjeli istucite jaja i žumanjke postupno dodajući smjesu. Podijelite smjesu u četiri posude, stavite ih u veću posudu u koju ste ulili kipuće vode do pola posuda i pecite 15 min. Stavite u hladnjak na dva sata.
- Pecite u pećnici tanko narezane bademe dvije do tri minute. Karamelizirajte šećer, dodajte bademe, izmiješajte i izlijte na pladanj.
- Neka odstoji dvadesetak minuta, a zatim ploču razlomite i poslužite s kremom.
Uživajte!