Ima li što ljepše nego nakon šetnje po svježem zraku sjesti u toplu sobu i uživati u kolačićima uz vruću čokoladu, kavu ili čaj.
Ima! Sve to, na Božić, ali na nekom dalekom sjeveru Europe, okruženi bajkovitom prirodom u drvenoj kolibi s pogledom na snježne padine… Eto, odali smo se, obožavamo snijeg, volimo Skandinaviju a njihove gastro nordijske kombinacije izazivaju nam trzaje nepca.
Ususret adventu i božićnim blagdanima veselimo se isprobati njihove adventske kolačiće - osvajaju neobičnim kombinacijama, jako su ukusni i maštoviti pa vjerujemo da ćeš, ako ih odlučiš pripremiti za predstojeće blagdane, iznenaditi i oduševiti svoju obitelj i prijatelje!
Pa čak i ako ona naša želja s dalekim sjeverom ostane samo želja, nitko nam ne može oduzeti maštanje o tom! A uz ove slastice to će biti još ljepše i uvjerljivije.
Danski božićni kolutići
(za cca 50 komada)
Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 žumanjka
- 125 g smeđeg šećera
- 1 žlica mljevenih oraha
- sok 1 limuna
- srž 1 mahune vanilije
- 125 g maslaca
- 4 žlice šećera u prahu za posipanje kolačića
Postupak:
- Brašno prosij na radnu površinu tako da dobiješ hrpicu. U sredini napravi udubljenje i u njega stavi žumanjak.
- Po tome pospi smeđi šećer i orahe, pa dodaj limunov sok i aromatičnu srž mahune vanilije (mahunu prereži po dužini pa srž ostruži tupom stranom noža). Uz rub hrpice brašna posloži usitnjeni maslac i zatim sve brzo, izvana prema unutra, zamijesi u glatko tijesto.
- Tijesto omotaj prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 60 minuta. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Tijesto izvaljaj na površini posutoj brašnom. Izreži kolutiće promjera 4 cm i poslaži na limove obložene papirom za pečenje i peci 1215 minuta.
- Pečene kolačiće izvadi iz pećnice pa ih posloži na kuhinjsku rešetku i ostavi da se potpuno ohlade. Potom ih pospi šećerom u prahu, stavi u limenu posudicu za kolače ili u plastičnu posudu s poklopcem te ih pohrani na hladnome mjestu.
Švedski voćni kolačići
(za 4 štruce)
Sastojci - za tijesto:
- 140 g maslaca
- 140 g šećera
- 2 jaja
- 140 g brašna
- kora i sok 1 limuna
- krušne mrvice za kalupe
Sastojci - za nadjev:
- po 30 g pistacija i oraha
- po 30 g kandiranih višanja i ananasa te korice naranče i limuna, sve nasjeckano
- 150 g marmelade od marelica
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 190 Celzija. Pjenasto stuci maslac i šećer. Umiješaj jedno po jedno jaje, a zatim i brašno, koru i sok limuna. Smjesu ulij u 4 kalupa (promjera 10 cm), namašćena i posuta krušnim mrvicama.
- Za nadjev raspodijeli po smjesi pistacije i orahe te razno kandirano voće. Kolače peci u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Potom ih izvadi iz pećnice i stavi na kuhinjsku rešetku. Marmeladu ugrij uz miješanje te je protisni kroz fino cjedilo. Kolače premaži marmeladom pa ih ostavi da se ohlade.
Finski čajni kolač s grožđicama
(za 14 ploški)
Sastojci:
- 125 g maslaca
- 125 g šećera
- 4 jaja
- 225 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 60 g grožđica
- 30 g nasjeckanog citronata
- krušne mrvice za kalup
- 4 žlice šećera u prahu
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Maslac pjenasto istuci sa šećerom tako da se šećer rastopi. Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke jedno za drugim dodaj smjesi od maslaca i svaki put dobro izmiksaj.
- Od bjelanjaka istuci snijeg i dodaj ga smjesi od žumanjaka. Brašno pomiješaj s praškom za pecivo, pospi po smjesi, dodaj grožđice i citronat te sve kratko promiješaj.
- Smjesu ulij u namašćen i mrvicama posut kalup (dužine otprilike 25 cm), poravnaj površinu i peci 40-tak minuta u pećnici.
- Gotov kolač izvadi iz pećnice i ostavi u kalupu da se ohladi. Zatim ga izvadi iz kalupa i pospi šećerom u prahu.