Recepti 21. studenoga 2022.

Božić sa sjevera: danski božićni kolutići, švedski voćni kolačići, finski čajni kolač…

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U susret adventu i božićnim blagdanima veselimo se isprobati adventske kolačiće sa sjevera Europe - osvajaju neobičnim kombinacijama, jako su ukusni i maštoviti pa vjerujemo da ćeš, ako ih odlučiš pripremiti za blagdane, iznenaditi i oduševiti obitelj i prijatelje!

Ima li što ljepše nego nakon šetnje po svježem zraku sjesti u toplu sobu i uživati u kolačićima uz vruću čokoladu, kavu ili čaj. 
Ima! Sve to, na Božić, ali na nekom dalekom sjeveru Europe, okruženi bajkovitom prirodom u drvenoj kolibi s pogledom na snježne padine… Eto, odali smo se, obožavamo snijeg, volimo Skandinaviju a njihove gastro nordijske kombinacije izazivaju nam trzaje nepca. 

Ususret adventu i božićnim blagdanima veselimo se isprobati njihove adventske kolačiće - osvajaju neobičnim kombinacijama, jako su ukusni i maštoviti pa vjerujemo da ćeš, ako ih odlučiš pripremiti za predstojeće blagdane, iznenaditi i oduševiti svoju obitelj i prijatelje! Pa čak i ako ona naša želja s dalekim sjeverom ostane samo želja, nitko nam ne može oduzeti maštanje o tom! A uz ove slastice to će biti još ljepše i uvjerljivije. 

Možda vas zanima... Skandinavske poslastice za prste polizati - jesi li ih probala? Recepti

 

Danski božićni kolutići

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Sastojci za oko 50 komada:

  • 250 g brašna
  • 2 žumanjka
  • 125 g smeđeg šećera
  • 1 žlica mljevenih oraha
  • Sok 1 limuna
  • Srž 1 mahune vanilije
  • 125 g maslaca
  • 4 žlice šećera u prahu za posipanje kolačića

Priprema:

  1. Brašno prosij na radnu površinu tako da dobiješ hrpicu. U sredini napravi udubljenje i u njega stavi žumanjak.
  2. Po tome pospi smeđi šećer i orahe, pa dodaj limunov sok i aromatičnu srž mahune vanilije (mahunu prereži po dužini pa srž ostruži tupom stranom noža). Uz rub hrpice brašna posloži usitnjeni maslac i zatim sve brzo, izvana prema unutra, zamijesi u glatko tijesto.
  3. Tijesto omotaj prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 60 minuta. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Tijesto izvaljaj na površini posutoj brašnom. Izreži kolutiće promjera 4 cm i poslaži na limove obložene papirom za pečenje i peci 1215 minuta.
  4. Pečene kolačiće izvadi iz pećnice pa ih posloži na kuhinjsku rešetku i ostavi da se potpuno ohlade. Potom ih pospi šećerom u prahu, stavi u limenu posudicu za kolače ili u plastičnu posudu s poklopcem te ih pohrani na hladnome mjestu.
Možda vas zanima... Najfinija jela s bogatog skandinavskog menija Špajza

 

Švedski voćni kolačići

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Sastojci za 4 komada:
Za tijesto:

  • 140 g maslaca
  • 140 g šećera
  • 2 jaja
  • 140 g brašna
  • kora i sok 1 limuna
  • krušne mrvice za kalupe

Za nadjev:

  • po 30 g pistacija i oraha
  • po 30 g kandiranih višanja i ananasa te korice naranče i limuna, sve nasjeckano
  • 150 g marmelade od marelica

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 190 Celzija. Pjenasto stuci maslac i šećer. Umiješaj jedno po jedno jaje, a zatim i brašno, koru i sok limuna. Smjesu ulij u 4 kalupa (promjera 10 cm), namašćena i posuta krušnim mrvicama.
  2. Za nadjev raspodijeli po smjesi pistacije i orahe te razno kandirano voće. Kolače peci u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Potom ih izvadi iz pećnice i stavi na kuhinjsku rešetku. Marmeladu ugrij uz miješanje te je protisni kroz fino cjedilo. Kolače premaži marmeladom pa ih ostavi da se ohlade.
Možda vas zanima... Od doručka do večere: Skandinavska jela koja morate isprobati! Špajza

 

Finski čajni kolač s grožđicama

Sastojci za 14 ploški:

  • 125 g maslaca
  • 125 g šećera
  • 4 jaja
  • 225 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 60 g grožđica
  • 30 g nasjeckanog citronata
  • krušne mrvice za kalup
  • 4 žlice šećera u prahu

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Maslac pjenasto istuci sa šećerom tako da se šećer rastopi. Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke jedno za drugim dodaj smjesi od maslaca i svaki put dobro izmiksaj.
  2. Od bjelanjaka istuci snijeg i dodaj ga smjesi od žumanjaka. Brašno pomiješaj s praškom za pecivo, pospi po smjesi, dodaj grožđice i citronat te sve kratko promiješaj.
  3. Smjesu ulij u namašćen i mrvicama posut kalup (dužine otprilike 25 cm), poravnaj površinu i peci 40-tak minuta u pećnici.
  4. Gotov kolač izvadi iz pećnice i ostavi u kalupu da se ohladi. Zatim ga izvadi iz kalupa i pospi šećerom u prahu.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 13:01 21. Studeni 2022.

    Super