Recepti Doručak 10. veljače 2025.

Danas je Oatmeal Monday, slavimo ga uz 5 top recepata za finu i zdravu zobenu kašu

Doručak
5 MIN
15 MIN
4
SREDNJE
zobena kaša
Zobena kaša
foto: Brooke Lark/Unsplash
Oatmeal Monday obilježava se već 300 godina, a ove godine mi ga obilježavamo uz top 5 naših recepata uz koje će zobena kaša postati svačiji omiljeni doručak

Nema boljeg početka dana od onoga kad se na stolu nađe fina zobena kaša s raznim dodacima. Ovaj divan doručak ima i svoj praznik, a obilježava se upravo danas. Oatmeal Monday, odnosno Meal Monday, obilježava se drugog ponedjeljka u veljači i potječe iz Škotske, gdje je prije više od 300 godina nastao kao sveučilišni praznik.

Studenti su tada morali sami donositi i pripremati hranu na fakultetu, a zobena kaša, kao brz i hranjiv obrok, bila je ključna u njihovoj prehrani. Kako bi im omogućili da obnove zalihe, sveučilišta su uvodila produžene vikende, a povratak studenata obilježavao se Ponedjeljkom zobene kaše.

S vremenom je ova tradicija postala godišnja, a 1896. Sveučilište u Edinburghu službeno je odredilo drugi ponedjeljak u veljači kao dan proslave.

Možda vas zanima... Ovih pet grešaka u pripremi zobene kaše moraš izbjeći Recepti

zobena kaša | Author: Taryn Elliott/Pexels Zoebna kaša s pečenim kruškama, kokosom i chia sjemenkama foto: Taryn Elliott/Pexels

Zobena kaša - svestrani obrok koji zaslužuje svoj dan

Danas se Ponedjeljak zobene kaše, odnosno Oatmeal Monday, obilježava kao simbol zahvalnosti za hranu i zajedništvo, a zobena kaša se cijeni zbog svoje svestranosti – može se pripremiti na brojne načine, bilo slatka ili slana. Iako su se studentske prehrambene navike promijenile, ovaj dan ostaje podsjetnik na jednostavne, ali hranjive obroke koji su generacijama pomagali preživjeti naporne studentske dane. 

Donosimo izbor naših top 5 recepata za zobenu kašu. Nabavi zobene pahuljice i kreni u testiranje naših recepata!

Zobena kaša s okusom pite od jabuka | Author: Pretty_flavours / Freepik Zobena kaša s okusom pite od jabuka foto: Pretty_flavours / Freepik

Zobena kaša s okusom pite od jabuka

Savršeno pripremljena večer prije, ova divna zobena kaša koja se priprema preko noći ujutro će te dočekati gotova i puna okusa – bez stresa i žurbe. Inspirirana pitom od jabuka, ova kaša spaja omiljene okuse u kremastu teksturu koja je bogata vlaknima i proteinima.

Priprema je jednostavna, a sastojci prilagodljivi – možeš koristiti omiljeno mlijeko, dodati kefir za dodatnu svježinu ili se poigrati ukrašavanjem. Rezultat je zdrav i ukusan obrok koji će ti uljepšati hladno jutro. 

Ne gasi ekran dok kuham

Zobena kaša s okusom pite od jabuka
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jabuka 1,50 šalica
  • Javorov sirup 2,50 žlica
  • Limunova korica 2 žličica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Cimet 1 žličica
  • Đumbir u prahu 0,25 žličica
  • Mlijeko 2 šalica
  • Jogurt 1 šalica
  • Sol 0,25 žličica
  • Zobene pahuljice 2,25 šalica
Postupak
  1. U malom loncu pomiješaj jabuke (najbolje kisele, primjerice granny smith), javorov sirup, limunov sok, cimet i đumbir. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, a zatim smanji vatru i lagano kuhaj poklopljeno, povremeno miješajući, dok jabuke ne omekšaju i ne stvore sirup, 5-8 minuta. Ohladi smjesu.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj mlijeko, jogurt, sol i naribanu koricu limuna dok ne dobiješ glatku smjesu.

    Dodaj zobene pahuljice i dobro ih umiješaj. Smjesu raspodijeli u četiri staklenke ili posude s poklopcem (svaka po ¾ šalice). Na vrh svake posude dodaj po tri žlice smjese jabuka.

    oklopi posude i stavi ih u hladnjak preko noći.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

323 kcal

16 %

MASTI

6,00 g

8 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

54,00 g

19 %

PROTEINI

16,00 g

32 %

Zobena kaša s okusom pite od jabuka Možda vas zanima... Zobena kaša s okusom pite od jabuka Recepti

Zobena kaša s bundevom | Author: @goodlifeeats pinterest Zobena kaša s bundevom za savršen početak dana foto: @goodlifeeats pinterest

Zobena kaša s bundevom za savršen početak dana

Zobena kaša s bundevom savršena je za hladna jutra kada ti treba nešto ukusno, toplo i hranjivo. Ovaj recept spaja slatkoću bundeve, toplinu začina za pitu od bundeve i bogatstvo zobenih pahuljica u zdjelu punu okusa.

Zobena kaša s bundevom brzo se priprema: gotova je za 20-ak minuta, a dovoljno je zasitna da ti osigura energiju za cijeli dan.

Zobena kaša s bundevom Možda vas zanima... Zobena kaša s bundevom za savršen početak dana Recepti

6 najboljih večernjih zalogaja za osobe s visokim kolesterolom | Author: Freepik Zobena kaša s bananama foto: Freepik

Zobena kaša s bananama - recept Jamieja Olivera

Slavni chef Jamie Oliver u jedan je recept uspio ugurati sve što ti treba za kvalitetan i zasitan doručak. Tao njegova zobena kaša s bananama, uz banane i tostirane bademe, sadrži i mak, cimet te med.

Priprema ove zobene kaše oduzet će ti 15-ak minuta, što znači da zbog doručka nećeš morati puno ranije ustati. Sastojci su dovoljni za 4 manje porcije, prikladne za djecu ili one malo slabijeg apetita. 

zobena kaša Možda vas zanima... Zobena kaša s bananama - recept Jamieja Olivera Recepti Slana zobena kaša | Author: Shutterstock Slana zobena kaša foto: Shutterstock

Slana zobena kaša

Iako zvuči neobično, slana zobena kaša s raznim dodacima odličan je slani doručak ili užina. Osnovnu, slanu kašu, možeš skuhati i unaprijed pa samo podgrijati, ili pak napraviti verziju u kojoj se zobene pahuljice namaču preko noći.

Slana zobena kaša Možda vas zanima... Slana zobena kaša, novi trend na TikToku Špajza

Zobene pahuljice | Author: Getty Images/Unsplash Zobene pahuljice foto: Getty Images/Unsplash

Zobena kaša s kakaom i bademima za najslađe jutro

Samo je 5 minuta potrebno za pripremu ukusnog i zdravog doručka. Ova divna zobena kaša s kakaom i bademima napunit će te energijom i zasititi. Osim ujutro, ovu zobenu kašu možeš jesti i kao zdravi međuobrok, a zvuči kao san za ljubitelje čokolade! 

Možda vas zanima... Zasladi jutro zobenom kašom s kakaom i bademima Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:39 10. Veljača 2025.

    Odlicno