Pita od gljiva odlična je ideja za bezmesni ručak pun proteina. Jednostavna je, fina i jeftina, a mi imamo super recept!
Nemaš ideju što skuhati za ručak preko tjedna? Želiš da je brzo, jednostavno i fino, a bilo bi dobro i da je - jeftino? Imamo super slasnu ideju, koja, naravno, funkcionira i preko vikenda.
Predlažemo ti da napraviš ovu sočnu i bogatu pitu od gljiva - bogatu okusima, kremastu i slasnu. Gljive stavi prema ukusu i dostupnosti - mogu biti i samo najobičniji šampinjoni, no pita je najukusnija kada se koristi nekoliko vrsta gljiva.
Donosimo odličan recept po kojem ova pita od gljiva svaki put ispada savršeno - isprobaj ga i javi nam dojmove! Dobar tek!
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, namasti kalup za pečenje.
Pripremi nadjev. Na velikoj tavi ugrij 1 žlicu ulja i 1 đlicu maslaca na srednjoj vatri. Dodaj pola količine gljiva i dinstaj, bez miješanja, dok gljive lijepo ne porumene, 4-6 minuta. Nakon toga promiješaj gljive i dinstaj ih dalje dok ne ispari sva tekućina, 1-2 minute. Prebaci na tanjur.
Ponovi postupak s ostatkom gljiva.
Sve gljive pomiješaj zajedno i posoli i popapri prema ukusu.
U tavu dodaj preostale 4 žlice maslaca i na tom poprži nasjeckanu mrkvu, celer i luk. POvrće treba omekšat, za to će ti trebati 3-4 minute.
Dodaj usitnjeni češnjak i prži 30-ak sekundi.
Pospi brašno preko povrća u tavi i uz miješanje prži još 30-ak sekundi.
Ulij temeljac i mlijeko. Umiješaj gljive, grašak, senf, lilstiće svježeg timijana i ocat. Posoli i popapri rpema ukusus.
Pusti da zakipi, uz povremeno miješanje. Smanji vatru i pusti da kipi dok se smjesa dobro ne zgusne, 1-2 minute.
Prebaci u kalup za pečenje.
Pripremi tijesto. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i papar u jednoj zdjeli. Dodaj hladan maslac i umijesi ga u brašno. Trebaš dobiti komadiće tijesta veličine zrna graška.
Umiješaj svježe naribani parmezan i mladi luk.
U sredini napravi rupu te u nju ulij mlijeko te umijesi tijesto.
Obliku debele kekse (sveki od otprilike 1/4 šalice tijesta) i posloži ih preko nadjeva. Obično stane 12 keksa. Premaži vrh tijesta rastopljenim maslacem.
Peci 24-26 minuta. Prilikom posluživanja možeš posuti s još malo nasjeckanog mladog luka.
Imamo super vijest za tebe - nadjev od gljiva možeš skuhati i dan ranije te prije ručka samo umijesiti tijesto, staviti ga preko nadjeva i sve skupa ispeći!