Recepti Povrće 09. travnja 2025.

FINO I JEFTINO Bogata i sočna pita od gljiva

pita od gljiva
Pita od gljiva
foto: Occasionally Eggs/Pinterest
Pita od gljiva odlična je ideja za bezmesni ručak pun proteina. Jednostavna je, fina i jeftina, a mi imamo super recept!

Nemaš ideju što skuhati za ručak preko tjedna? Želiš da je brzo, jednostavno i fino, a bilo bi dobro i da je - jeftino? Imamo super slasnu ideju, koja, naravno, funkcionira i preko vikenda.

Predlažemo ti da napraviš ovu sočnu i bogatu pitu od gljiva - bogatu okusima, kremastu i slasnu. Gljive stavi prema ukusu i dostupnosti - mogu biti i samo najobičniji šampinjoni, no pita je najukusnija kada se koristi nekoliko vrsta gljiva.

Donosimo odličan recept po kojem ova pita od gljiva svaki put ispada savršeno - isprobaj ga i javi nam dojmove! Dobar tek!

gljive, šampinjoni Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

pita od gljiva | Author: Occasionally Eggs/Pinterest Pita od gljiva foto: Occasionally Eggs/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od gljiva
30 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
NADJEV
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Maslac 6 žlica
  • Gljive 800 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Luk 1 kom
  • Mrkva 2 kom
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Brašno 0,25 šalica
  • Povrtni temeljac 500 ml
  • Mlijeko 250 ml
  • Grašak 1 šalica
  • Dijon senf 2 žlica
  • Timijan 2 žlica
  • Vinski ocat 1 žlica
TIJESTO
Sastojci
  • Oštro brašno 1,75 šalica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Sol 0,75 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Maslac 6 žlica
  • Parmezan 40 g
  • Mladi luk 0,50 šalica
  • Mlijeko 250 ml
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, namasti kalup za pečenje.


  2. Pripremi nadjev. Na velikoj tavi ugrij 1 žlicu ulja i 1 đlicu maslaca na srednjoj vatri. Dodaj pola količine gljiva i dinstaj, bez miješanja, dok gljive lijepo ne porumene, 4-6 minuta. Nakon toga promiješaj gljive i dinstaj ih dalje dok ne ispari sva tekućina, 1-2 minute. Prebaci na tanjur.

    Ponovi postupak s ostatkom gljiva.

    Sve gljive pomiješaj zajedno i posoli i popapri prema ukusu.


  3. U tavu dodaj preostale 4 žlice maslaca i na tom poprži nasjeckanu mrkvu, celer i luk. POvrće treba omekšat, za to će ti trebati 3-4 minute.

    Dodaj usitnjeni češnjak i prži 30-ak sekundi.

    Pospi brašno preko povrća u tavi i uz miješanje prži još 30-ak sekundi.

    Ulij temeljac i mlijeko. Umiješaj gljive, grašak, senf, lilstiće svježeg timijana i ocat. Posoli i popapri rpema ukusus.

    Pusti da zakipi, uz povremeno miješanje. Smanji vatru i pusti da kipi dok se smjesa dobro ne zgusne, 1-2 minute.

    Prebaci u kalup za pečenje.


  4. Pripremi tijesto. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i papar u jednoj zdjeli. Dodaj hladan maslac i umijesi ga u brašno. Trebaš dobiti komadiće tijesta veličine zrna graška.

    Umiješaj svježe naribani parmezan i mladi luk.

    U sredini napravi rupu te u nju ulij mlijeko te umijesi tijesto.

    Obliku debele kekse (sveki od otprilike 1/4 šalice tijesta) i posloži ih preko nadjeva. Obično stane 12 keksa. Premaži vrh tijesta rastopljenim maslacem.


  5. Peci 24-26 minuta. Prilikom posluživanja možeš posuti s još malo nasjeckanog mladog luka.


Imamo super vijest za tebe - nadjev od gljiva možeš skuhati i dan ranije te prije ručka samo umijesiti tijesto, staviti ga preko nadjeva i sve skupa ispeći! 

Imamo još super recepata s gljivama...

Mađarska juha od gljiva Možda vas zanima... Skuhaj ovu mađarsku juhu od gljiva i dan će ti biti bolji Recepti gljive Možda vas zanima... Hrskave zgnječene gljive bolje su od bilo kojeg steaka! Recepti Bolje od mesa: Bolonjez od gljiva i oraha Možda vas zanima... Bolje od mesa: Bolonjez od gljiva i oraha Recepti kremasti i sočni šampinjoni iz tave Možda vas zanima... Trikovi i recept za najsočnije šampinjone iz tave Recepti Možda vas zanima... Tagliatelle s gljivama u novom ruhu Native sadržaj

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.