Salsa Pico de Gallo je popularan meksički umak, odnosno sočan dodatak raznim jelima poput tacosa i tortilja. Riječ je o sirovoj, odnosno svježoj salsi koja jelima daje dozu svježine.
Tradicionalno se salsa Pico de Gallo pravi od jednakih dijelova rajčice i luka, s nasjeckanim listićima svježeg korijandera i izdašnom količinom soka od limete. Može se dodati i jalapeño papričica za pikantniji okus, ali oni koji ne vole ljuto mogu je i izostaviti.
Salsa Pico de Gallo uljepšat će svako jelo, ne mora ni biti meksičko
Salsa Pico de Gallo može uljepšati svako jelo, bilo da se radi o tipičnoj meksičkoj hrani, poput burrita i tacosa, ili o drugim jelima poput kajgane, pečenog krumpira ili piletine na žaru. Najvažnije kod pripreme ove svježe salse je ravnomjerno nasjeckati povrće na male komadiće kako bi se salsa lako mogla zagrabiti.
Korijander ili voliš ili ne voliš
Salsa Pico de Gallo sadrži obilne količine korijandera, svježeg začina koji mnogi ne vole jer ih njegov nama ne toliko standardan okus podsjeća na sapun. To je zbog aldehida koje sadrži korijander, a koji se doista koriste u kozmetičkoj industriji.
I zato, ako nemaš kod kuće korijander ili ti se nikako ne sviđa njegov okus, jednostavno ga zamijeni jednakom količinom nasjeckanih svježih listića peršina. OK, okus neće biti identičan niti potpuno autentičan, ali ćeš jednako uživati u ovoj divnoj svježoj salsi.
Isprobaj i ove recepte za tacose, a u njih svakako pripremi salsu Pico de Gallo...