Za sve koji više vole kiselkasto-slatko okuse kolača ovaj je recept prava divota. Jer umjesto čokolade i drugih orašastih plodova uživat ćeš u osvježavajućim zalogajima mekanog kolača koji se topi u ustima. Mekan, pahuljast, sočan i s finom glazurom koja mami uzdahe. I baš zato je poseban!
Mnogima je upravo kolač s limunom omiljena poslastica za poslijepodne ili kao doručak uz kavu – i definitivno od svakoga dobiva samo pohvale.
Nama se posebno sviđa fina aroma svježe naribane korice limuna u tijestu, baš kao i neodoljiva glazura od limunova soka. I ono što je još zanimljivije, ovaj kolač može zadržati svoju mekoću i sočnost i do nekoliko dana – stoga ga vrijedi isprobati, zer ne?
Kolač s limunom
Sastojci - za kolač:
- 180 g maslaca
- 180 g šećera
- 180 g oštrog brašna
- 3 jaja
- 1 vrećica vanilin-šećera
- korica od 1 limuna
- 1 žličica praška za pecivo
Sastojci - za glazuru:
- 200 g šećera u prahu
- sok od 2 limuna
Priprema:
- Maslac pjenasto izmiksaj, dodaj šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke.
- Od bjelanjaka istuci čvrsti snijeg.
- Brašno pomiješaj s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješaj u smjesu od žumanjaka.
- U namašćeni duguljasti kalup rasporedi pripremljenu smjesu i stavi peći na temperaturu od 200 stupnjeva oko 30 minuta.
- Glazuru napravi tako da prosijani šećer u prahu i sok od limuna zajedno miješaš dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka.
- Pečeni kolač ohladi i prelij glazurom. Kad se glazura stvrdne kolač nareži na ploške.