Recepti Prilog 05. ožujka 2025.

Kremasti kus-kus koji ide uz sve

Prilog
5 MIN
10 MIN
6
SREDNJE
kus-kus
Kremasti kus-kus
foto: Espresso and Lime/Pinterest
Samo četiri sastojka i deset minuta pripreme – ovaj kremasti kus-kus je prilog koji uvijek spašava situaciju

Postoji razlog zašto je kus-kus omiljen u kuhinjama diljem svijeta – jednostavan je, brzo se priprema i upija sve okuse s kojima ga kombiniraš. Ova sićušna zrnca zapravo su vrsta tjestenine od griza i pripremaju se na sličan način kao tjestenina, ali bez dugog kuhanja.

U tradicionalnim receptima s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike kus-kus se pari u posebnim posudama, ali srećom, moderna verzija to riješi za par minuta.

Možda vas zanima... Lagani proljetni recept za kus-kus s limunom Recepti

Tajna je u temeljcu

Ako misliš da je kus-kus bezukusan, samo nije bio pripremljen kako treba. Tajna je u kuhanju u temeljcu umjesto u vodi i dodavanju pravih sastojaka koji će mu dati karakter.

Maslac i parmezan u ovom receptu za kus-kus donose bogatstvo okusa i kremastu teksturu, dok pahuljasta struktura kus-kusa čini svaki zalogaj neodoljivim.

kuskus | Author: Anto Meneghini/Unsplash Kus-kus volimo u raznim kombinacijama, posebno s puno povrća foto: Anto Meneghini/Unsplash

Ovaj prilog priprema se za manje od deset minuta – samo ga zaliješ vrućim temeljcem, dodaš nekoliko sastojaka i pustiš da odstoji. Bez kompliciranja, bez miješanja, bez čekanja. Rezultat?

Lagan, topao i aromatičan prilog koji se slaže sa svime – od pečene piletine do sočne ribe, od svježih salata do povrća s roštilja. Bonus ideja: Isprobaj ga za doručak s jajem na oko – iznenadit će te koliko je ukusan!

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasti kus-kus
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileći temeljac 1,25 šalica
  • Sol 0,25 žličica
  • Kus kus 1 šalica
  • Maslac 2 žlica
  • Parmezan 0,50 šalica
Postupak
  1. U srednjem loncu s poklopcem zakuhaj temeljac i sol. Makni s vatre i umiješaj kus-kus, maslac i parmezan. Lagano promiješaj da se sastojci sjedine.


  2. Poklopi i ostavi da odstoji 5 minuta. Vilicom razrahli kus-kus kako bi postao lagan i pahuljast, zatim posluži.


Ako nešto ostane (što je rijetko!), kus-kus možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 4 dana. Odličan je i hladan, ali ako ga želiš podgrijati, dodaj malo vode ili maslaca i zagrij kus-kus kratko na laganoj vatri.

 Svidjet će ti se kus-kus i na ove načine!

Možda vas zanima... Brzinski kus-kus sa špinatom i gljivama Recepti kuskus Možda vas zanima... Kus-kus s bademima i sušenim voćem Recepti Kremasti couscous koji ide uza sve Možda vas zanima... Kus-kus s porilukom, fetom i šipkom Recepti kus kus Možda vas zanima... Ostatke kus-kusa pretvorite u novo slatko ili slano jelo None
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:30 05. Ožujak 2025.

    Mljac