Recepti Salata 15. srpnja 2025.

Ljetna salata od sirovih tikvica, badema i sira

Salata
13 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
salata od tikvica i badema
Salata od sirovih tikvica s dimljenim bademima i sirom pecorino romano
foto: Eat Proteins/Pinterest
Kombinacija limuna, češnjaka, pecorina i badema ne maskira okus tikvica, nego ga pojačava i balansira. A sve je gotovo u trenu. Imamo super recept za ljetnu salatu od tikvica

Tikvice povrće koje rijetko tko voli jesti sirovo – najčešće zato što ih nikad nismo ni probali sirove, pripremljene kako treba. Kad se režu vrlo tanko i začine jednostavnim, ali snažnim sastojcima, pokazuju sasvim novu stranu: nježnu, blago slatkastu, s laganom teksturom koja sve upija. Bez kuhanja, bez gubitka boje, teksture i okusa.

Koje tikvice? Sve!

Za ovu salatu mogu se koristiti zelene, svijetlo zelene ili žute tikvice, ili sve 3 vrste – čime se dobiva još više vizualnog efekta. Ova je salata od sirovih tikvica s dimljenim bademima i sirom pecorino romano genijalan prilog koji ide uz sve: roštilj, sendvič, ručak ili večeru.

Prednost je ove salate od sirovih tikvica i to što dresing možeš napraviti unaprijed, što znači da ova salata čeka tebe, a ne ti nju. Čak i ako imaš “tikvica skeptike” za stolom, ovaj recept za salatu od sirovih tikvica će ih definitivno razuvjeriti.

Ako nemaš sir pecorino romano, poslužit će i parmezan, a umjesto bosiljka možeš koristiti peršin ili korijander.

salata od tikvica i badema | Author: Eat Proteins/Pinterest ​Salata od sirovih tikvica s dimljenim bademima i sirom pecorino romano foto: Eat Proteins/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Salata od sirovih tikvica
13 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Limun 1 kom
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Češnjak 2 režanj
  • Sol 0,75 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Tikvice 2 kom
  • Svježi bosiljak 0,25 šalica
  • Pecorino romano 50 g
  • Dimljeni bademi 0,25 šalica
Postupak
  1. Naribaj ½ žličice korice limuna i ostavi sa strane. Iscijedi limun i odmjeri 2 žlice soka u veliku zdjelu za posluživanje. Dodaj maslinovo ulje, naribani češnjak, sol i papar pa sve dobro promiješaj pjenjačom.


  2. Dodaj narezane tikvice, nasjeckani bosiljak i polovicu narezanog pecorina u zdjelu s dresingom. Dobro promiješaj da se sve ravnomjerno obloži. Po vrhu pospi grubo nasjeckane dimljene bademe, naribanu limunovu koricu i preostali sir.

    Po želji dodaj još papra i nasjeckanog svježeg bosiljka. Posluži odmah.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

265 kcal

13 %

MASTI

22,00 g

30 %

KOLESTEROL

0,15 g

0 %

UH

11,00 g

4 %

PROTEINI

8,00 g

16 %

Ne preskači korak s limunovom koricom, ona dodaje salati mirisnu svježinu koja se ne postiže samo sokom. Ako ti ostane malo dresinga, spremi ga – u hladnjaku može stajati do 5 dana i super ide i uz drugo povrće.

Isprobaj i ova jela s tikvicama!

juha od tikvica Možda vas zanima... LJETO NA ŽLICU Prefina krem juha od tikvica Recepti Slani kruh od tkvica s pancetom i cheddarom Možda vas zanima... Slani kruh od tikvica s pancetom i cheddarom Kolumne punjene tikvice Možda vas zanima... Punjene tikvice naše su omiljeno ljetno jelo! Recepti Polpete od tikvica iz pećnice Možda vas zanima... RECEPT DANA Brze i lagane polpete od tikvica Recepti Čokoladni kolač s tikvicama Možda vas zanima... Čokoladni kolač s tikvicama? Probaj ga, navući ćeš se! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.