Toskanska piletina već je neko vrijeme pravi, slasni hit, a sada smo naišli na recept koji koristi isti umak, samo što je glavna namirnica - losos. I jelo nam je odlično!
Losos u savršeno kremastom umaku odličan je uz tjesteninu (nekako prirodno 'vuče' na njoke, no i sve druge vrste tjestenine odličo pašu uz ovaj umak), ali super prilog je i pire krumpir.
Malo cherry rajčice, češnjaka, limuna, vrhnja za kuhanje i svježeg začinskog bilja (najčešće u ovaj recešt stavljamo kombinaciju listiža svježeg bosiljka i peršina, no super funkcionira i timijan, ružmarin...). Uz dodatak maslaca umak postaje savršena doza raskoši i kremastosti na tanjuru.
Ako ne znaš što danas kuhati za večeru, ovaj recept za losos u savršeno kremastom umaku je super ideja.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri ugrij ulje. Losos dobro osuši kuhinjskim ubrusom te posoli i popapri.
Začinjeni losos stav na vruće ulje s kožom prema dolje i prži dok s donje strane ne dobije lijepu zlatnožutu boju, oko 6 minuta. Okreni losos i prži još 2 minute s druge strane. Prebaci na tanjur i stavi sa strane.
Smanji vatru na srednju i u tavu dodaj maslac. Kad se maslac opoti, umiješaj usitnjeni češnjak i prži dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Dodaj cherry rajčice razrezane napopla, posoli i popapri.
Dinstaj dok rajčice ne krenu 'pucati', dodaj špinat. Dinstaj dalje dok špinat ne povene.
Umiješaj vrhnje za kuhanje, svježe narbani parmezan i nasjeckano svježe začinsko bilje (najčešća je u ovom receptu kombinacija svježeg bosiljka i peršina, no odlično funkcioniraju i svježi timijan, ružmarin...).
Pusti da zakipi. Smanji vatru na slabu i pusti da lagano ključa dok se umak malo ne zgusne, oko 3 minute.
Filete lososa vrati u tavu s umakom. KUhaj još oko 3 minute.
Posluži opsuto svježim začinskim biljem i pokapano limunovim sokom.
Odličan prilog uz ovaj kremasti losos je tjestenina, posebno njoki, ali i pire krumpir.