Kad želiš jelo koje je brzo, jako fino i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, bang bang losos s umakom od avokada i krastavaca je hit dana
Bang banglosos je sočan, začinjen taman koliko treba, s hrskavom koricom koja se karamelizira u pećnici. Nema tave, nema stajanja pored štednjaka, samo losos, pećnica i zdjela za umak.
Sve skupa traje oko 20 minuta, uključujući vrijeme koje ti treba da složiš tanjur s prilogom.
Umak (d)jelo krasi
Ovaj losos savršeno paše uz jednostavnu, slatkastu i hrskavu salsu od avokada i krastavaca. Za salsu, u zdjelici pomiješaj 1 avokado (narezan na kockice), 1⁄2 krastavca (na kockice), šaku nasjeckanog svježeg korijandera, malo soka limete, prstohvat soli i 1 žlicu meda. Promiješaj i gotovo. Lagano, brzo i savršeno zeleno društvo za tanjur.
Ne gasi ekran dok kuham
Bang bang losos
10 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Losos - filet
680
g
Začinsko bilje
2
žlica
Majoneza
0,25
šalica
Slatki chili umak
2
žlica
Češnjak
1
režanj
Soja umak
1
žličica
Chili crisp
Kuhana riža
Povrće
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C. Po želji nareži losos na pojedinačne porcije. Posuši losos papirnatim ručnikom i obloži ga začinskom mješavinom. Položi ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pomiješaj majonezu, slatki chilibumak, češnjak i sojin umak u maloj zdjeli. Polovicu umaka ostavi sa strane za nakon pečenja.
Na začinjeni losos stavi malu žlicu umaka. Peci 10 minuta na gornjoj rešetki pećnice. Zatim uključi gornje pečenje (grill ili broil) još 2–3 minute, dok losos ne poprimi zlatno-smeđu boju i lagano se karamelizira na vrhu.
Posluži losos na riži, uz povrće po izboru te s preostalim Bang Bang umakom. Pospi po vrhu i malo chili crispa, aromatičnog začinskog preljeva od chili pahuljica, ulja, češnjaka, soja umaka...
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
476 kcal
23 %
MASTI
23,70 g
32 %
KOLESTEROL
0,09 g
0 %
UH
26,60 g
9 %
PROTEINI
40,70 g
81 %
Ako nemaš univerzalnu mješavinu začina, možeš jednostavno posoliti losos i dodati češnjak u prahu, luk u prahu i dimljenu papriku - bit će savršeno začinjeno.