Recepti Riba 25. travnja 2025.

Bang bang losos s umakom od avokada

Riba
10 MIN
12 MIN
4
SREDNJE
Bang bang losos s umakom od avokada
foto: @platingspairing Pinterest
Kad želiš jelo koje je brzo, jako fino i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, bang bang losos s umakom od avokada i krastavaca je hit dana

Bang bang losos je sočan, začinjen taman koliko treba, s hrskavom koricom koja se karamelizira u pećnici. Nema tave, nema stajanja pored štednjaka, samo losos, pećnica i zdjela za umak.

Sve skupa traje oko 20 minuta, uključujući vrijeme koje ti treba da složiš tanjur s prilogom.

Umak (d)jelo krasi

Ovaj losos savršeno paše uz jednostavnu, slatkastu i hrskavu salsu od avokada i krastavaca. Za salsu, u zdjelici pomiješaj 1 avokado (narezan na kockice), 1⁄2 krastavca (na kockice), šaku nasjeckanog svježeg korijandera, malo soka limete, prstohvat soli i 1 žlicu meda. Promiješaj i gotovo. Lagano, brzo i savršeno zeleno društvo za tanjur.

Ne gasi ekran dok kuham

Bang bang losos
10 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Losos - filet 680 g
  • Začinsko bilje 2 žlica
  • Majoneza 0,25 šalica
  • Slatki chili umak 2 žlica
  • Češnjak 1 režanj
  • Soja umak 1 žličica
  • Chili crisp
  • Kuhana riža
  • Povrće
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 °C. Po želji nareži losos na pojedinačne porcije. Posuši losos papirnatim ručnikom i obloži ga začinskom mješavinom. Položi ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


  2. Pomiješaj majonezu, slatki chilibumak, češnjak i sojin umak u maloj zdjeli. Polovicu umaka ostavi sa strane za nakon pečenja.


  3. Na začinjeni losos stavi malu žlicu umaka. Peci 10 minuta na gornjoj rešetki pećnice. Zatim uključi gornje pečenje (grill ili broil) još 2–3 minute, dok losos ne poprimi zlatno-smeđu boju i lagano se karamelizira na vrhu.


  4. Posluži losos na riži, uz povrće po izboru te s preostalim Bang Bang umakom. Pospi po vrhu i malo chili crispa, aromatičnog začinskog preljeva od chili pahuljica, ulja, češnjaka, soja umaka...


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

476 kcal

23 %

MASTI

23,70 g

32 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

26,60 g

9 %

PROTEINI

40,70 g

81 %

Ako nemaš univerzalnu mješavinu začina, možeš jednostavno posoliti losos i dodati češnjak u prahu, luk u prahu i dimljenu papriku - bit će savršeno začinjeno.

Još ponešto (korisno) o lososu!

losos, sendvič, rose vino Možda vas zanima... Brz i fin SENDVIČ OD LOSOSA za svakodnevni gušt Recepti Kako oguliti kožu s lososa Možda vas zanima... Evo zašto se koža lososa mora naći na tvom meniju… Špajza losos Možda vas zanima... Kako pripremiti losos u mikrovalnoj pećnici Recepti Možda vas zanima... Brza i lagana salata s pečenim lososom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.