Svi koji su u posljednje vrijeme proveli neko vrijeme na TikToku, vjerojatno su naišli na videa u kojima se priprema sjajni, slatkasti losos, ili se pak samo uživa u njemu. Na lososu je u pravilu imaju sloj sjajne glazure te riba ima bogatu crvenu boju. E pa to je taj popularni salmon candy, odnosno kandirani losos.
Kandirani losos većina kupuje, rijetki ga pripremaju kod kuće
Većina korisnika ovu deliciju kupuje, a ne priprema je sama, budući da proces njene pripreme zahtijeva puno truda ( vremena!) da se postigne savršen rezultat, s idealnim balansom slatkog i slanog. Najpopularniji je kandiran losos Solovey Kitchen, brenda koje je postao jedan od najvećih favorita kada je riječ o slatkom lososu.
Kandirani losos
Složen proces: mariniranje, dimljenje, pa tek onda kandiranje
Kako bi se postigao željeni rezultat, losos mora proći kroz proces mariniranja, dimljenja i završnog premazivanja šećerom ili javorovim sirupom, koji mu daje taj karamelizirani vanjski sloj.
Kada je riječ o ovoj slatko-slanoj deliciji, kao i kod većine TikTok trendova, salmon candy uopće nije internet inovacija. Njegova povijest seže, prema nekoliko izvora, do autohtonih plemena s pacifičkog sjeverozapada, koji se već tisućama godina bave dimljenjem i kandiranjem lososa kako bi ga dulje sačuvali.