Vafli su neizostavan dio raskošnog bruncha ili doručka, a ovi naši posebno su mekani i sočni. Pitaš se u čemu je tajna? U mlaćenici. Vafle obavezno posluži sa svježim voćem, kojeg ljeti ima u izobilju
Postoji li išta bolje od jutra za vikend ili tijekom godišnjeg koje započneš slasnim doručkom ili brunchom? Savršen je to početak lijenog jutra, a jedan od naših omiljenih recepata za brunch definitivno su vafli.
Danas donosimo recept za najsočnije i najmekše vafle koje najradnije poslužujemo s malo maslaca, javorovog sirupa i svježeg bobičastog voća. Ključ njihove mekoće i sočnosti je u mlaćenici, zdravoj tekućini koja ostaje od pravljenja maslaca.
Vaf, svježe voće i šalica kave za savršeno lijeno jutro
foto: Svitlana/Unsplash
Nemoj previše miješati smjesu za vafle
Osim korištenja mlaćenice, najvažniji savjet za korištenje ovih vafla je i to da se tijesto ne miješa predugo - dovoljno je da se suhi i mokri sastojci dobro sjedine. Ne brini, čak i ako primijetiš nekoliko grudica u tijestu - to je OK.
Ove sočne vafle možeš pripremiti u većoj količini pa dio zamrznuti te ih, kad dođe vrijeme doručka, zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili običnoj pećnici.
Ne gasi ekran dok kuham
Vafli s mlaćenicom
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
1
šalica
Šećer
1
žlica
Prašak za pecivo
2
žličica
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Jaje
2
kom
Mlaćenica
2
šalica
Maslac
125
g
Suncokretovo ulje
Javorov sirup
Bobičasto voće
Postupak
U velikoj zdjeli dobro izmiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U srednjoj zdjeli izmiksaj jaja, mlaćenicu i rastoljeni maslac. Umiješaj suhe sastojke - miješaj samo dok se sve ne sjedini, nemoj pretjerati s miješanjem. OK je ako ostane par grudica.
Uljem namastu pekač za vafle. U sredinu kalupa ulij oko 1/2 šalice smjese za vafle i pusti da se rasporedi preko cijelog kalupa. Poklopi i peci oko 5 minunta. Peci vafle sve dok ne potrošiš cijelu smjesu.
Vafle posluži s maslacem, javorovim sirupom i svježim bobičastim voćem. Naravno, i drugo voće je dobrodošlo...