gastro postao
Strpljivo i temeljito obradite pačje batke za najveći užitak blagdanskog stola
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 529
Patka
- 1 kom patka, srednje masna
- krupna sol
- 1000 g gusčja mast
- 1 kom češnjak
- 2 list lovorov list
- 4 grančica svježi timijan
- 1 grančica ružmarin
- 6 kom papar u zrnu
Umak
- 1.50 l pileći temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
Leća
- 150 g leća, suha
- 1 kom mrkva, crvena
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom celer stabljika
- 100 g panceta
- voda
Priprema
- Namočite zelenu leću najmanje sat vremena prije kuhanja.
- Odstranite patki batke i nasolite ih krupnom solju. Neka tako odstoje 15 – 30 minuta. Odstranite i prsa te ih uskladištite za neko kasnije jelo.
- Ostatak patke dobro očistite od kože i masnoće te ga narežite na manje komade, koje ćete koristiti u izradi umaka.
- Dobro ugrijte dublju tavu. Tava ne smije biti teflonska, jer se meso i kosti neće pravilno karamelizirati, što je važno za okus umaka. Karamelizirajte kosti i meso. Pustite da se na dnu stvori lijepa, smeđa korica od komadića mesa. Dodajte mirepoix i pustite da i povrće dobije boju, ali pazite da ne izgori. Kada je dobro zapečeno podlijte vodom, dobro kuhačom postružite dno i pustite da uzavre. Smanjite vatru i neka se krčka oko sat vremena.
- Očišćenu glavicu luka narežite na nekoliko kolutova i položite ih na dno lonca, a na njih položite pačje batke sa zabatkom. Dodajte prepolovljenu glavicu češnjaka, lovor, timijan, ružmarin i papar. Zalijte mašću i pustite da se na laganoj vatri kuha najmanje dva sata.
- U vodi skuhajte leću uz dodatak narezanih mrkve, celera, luka i pancete. Kada je leća skoro gotova, maknite lonac s vatre, posolite vodu i pustite da odstoji desetak minuta. Ocijedite.
- Umak procijedite kroz gazu te bacite kosti i povrće. Odvojite šeflju temeljca. Ostatak reducirajte na jakoj vatri, dok ne dobijete željenu konzistenciju. Na kraju začinite.
- Leću ugrijte u pačjem temeljcu, koji ste ranije odvojili.
- Zagrijte pećnicu na 220°C.
- Pačji confit je gotov, kada se meso može lagano odvojiti od kosti. Izvadite bedrenu kost. Položite batke na pleh s kožom prema gore i stavite u pećnicu, pod gril, dok ne porumeni.