Recepti 10. ožujka 2024.

Pečeno pile kraljice Camille

Pečeno pile kraljice Camille
Kraljica Camilla navodno priprema najbolje pečeno pile na svijetu, tako barem tvrdi njezin sin foto: Shutterstock; DPA/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Tom Parker-Bowles, poznati gastrokritičar i autor kuharica, podijelio je omiljena jela svog djetinjstva, a među njima je i pečeno pile kako ga je, dok je bio dječak, pripremala njegova majka, sadašnja britanska kraljica Camilla

Sve slavne kuharice imaju svoju tajnu najsočnijeg pečenog pileta. No ima je i jedna kraljica, supruga britanskog kralja Charlesa III. - Camilla.Naime, sin kraljice Camille, gastro kritičar i pisac Tom Parker-Bowles u svojoj kuharici 'Let's Eat: Recipes From My  Kitchen Notebook' podijelio je omiljena jela svog djetinjstva, a među njima je i pečeno pile na način kako ga je, dok je bio dječak, pripremala njegova majka.

 | Author: PA/PIXSELL Tom Parker-Bowles i majka Camilla foto: PA/PIXSELL

"Moja supruga zaklela se da će baciti pečeno pile kroz prozor ako ga još jednom spomenem. No to je jelo uistinu obilježilo moje djetinjstvo i mladost, i svaki put ga spomenem ako me netko pita je li moja mama dobra kuharica.

Camilla je kraljica slanih jela

Odlično je kuhala slana jela, a deserti je baš i nisu previše zanimali. Zapravo, sve što je zahtijevalo precizno mjerenje sastojaka i praćenje recepta, je izbjegavala. No to nama djeci nije ni smetalo – sestra i ja ionako smo bili obožavatelji kupovnih slatkiša", govori Tom Parker-Bowles.

 | Author: Amazon.com 'Let's Eat: Recipes From My Kitchen Notebook' - kuharica Toma Parkera-Bowlesa foto: Amazon.com

Poznati gastro kritičar i sin nove kraljice otkriva majčine savjete za savršeno pečeno pile:

  1. Kupi najbolje pile koje si možeš priuštiti. Radije pojedi jedno pošteno domaće pile iz slobodnog uzgoja, nego hrpu onih bezukusnih uvezenih masovno uzgojenih pilića.
  2. Odreži zadak pileta i postavi ga na prsa od pileta tijekom pečenja – to će poboljšati okus, a budući da taj dio pileta ima puno masnoće ni prsa se neće presušiti jer će se na njih postupno topiti masnoća iz zatka.

Donosimo i kompletan recept za pečeno pile kraljice Camille…

 | Author: Shutterstock Pečeno pile - s limunom, solju, paprom i maslacem foto: Shutterstock

Pečeno pile kraljice Camille

Sastojci – za pile:

  • 1 neprskani limun
  • 1 pile teško cca 1,8 kg
  • morska sol, svježe mljeveni crni papar
  • 75 g maslaca, sobne temperature

Sastojci – za umak od pečenja:

  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 450 ml pilećeg temeljca (može proći i kupovna kocka za juhu rastopljena u vreloj vodi, tvrdi kraljičin sin)

 

Krunidbeni quiche Možda vas zanima... Kralj je odabrao: novo službeno jelo je - quiche! Špajza

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Probodi limun manjim nožićem i uguraj ga u unutrašnjost pileta.
  3. Pile dobro nasoli i popapri, izvana i iznutra, i u cijelo pile, odnosno u kožicu, umasiraj maslac.
  4. Peci 20 minuta, potom smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još 40 minuta. Zabij ražnjić u najdeblji dio mesa, odnosno najdeblji dio zabatka – ako iscuri prozirna tekućina pile je pečeno. Ako iscuri lagano krvava, ružičasta tekućina, pile treba peći još malo.
  5. Pusti pile da odmori nakon pečenja 15-20 minuta prije rezanja.
  6. Za umak od pečenja iz tekućine koja je ostala od pečenja pileta ukloni višak masnoće. Savi pleh na jako vatru i kad počne ključati deglaziraj pleh bijelim vinom. Pusti da lagano vrije dok sav alkohol ne ispari, te potom dodaj temeljac uz neprestano miješanje.
  7. U umak ulij sve sokove koji su iscurili tijekom rezanja piletine. Pusti da još malo ključa dok se ne reducira, potom procijedi kroz sito i posluži u ugrijanoj posudi za umak.
  8. Pile posluži razrezano, uz umak sa strane.

 

Irski gulaš Možda vas zanima... Jednostavan irski gulaš jede se i na kraljevskom dvoru Recepti Čokoladna bista Charlesa III. Možda vas zanima... Napravili čokoladnu bistu Charlesa III. dostojnu kralja! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.