Sve slavne kuharice imaju svoju tajnu najsočnijeg pečenog pileta. No ima je i jedna kraljica, supruga britanskog kralja Charlesa III. - Camilla.Naime, sin kraljice Camille, gastro kritičar i pisac Tom Parker-Bowles u svojoj kuharici 'Let's Eat: Recipes From My Kitchen Notebook' podijelio je omiljena jela svog djetinjstva, a među njima je i pečeno pile na način kako ga je, dok je bio dječak, pripremala njegova majka.
"Moja supruga zaklela se da će baciti pečeno pile kroz prozor ako ga još jednom spomenem. No to je jelo uistinu obilježilo moje djetinjstvo i mladost, i svaki put ga spomenem ako me netko pita je li moja mama dobra kuharica.
Camilla je kraljica slanih jela
Odlično je kuhala slana jela, a deserti je baš i nisu previše zanimali. Zapravo, sve što je zahtijevalo precizno mjerenje sastojaka i praćenje recepta, je izbjegavala. No to nama djeci nije ni smetalo – sestra i ja ionako smo bili obožavatelji kupovnih slatkiša", govori Tom Parker-Bowles.
Poznati gastro kritičar i sin nove kraljice otkriva majčine savjete za savršeno pečeno pile:
- Kupi najbolje pile koje si možeš priuštiti. Radije pojedi jedno pošteno domaće pile iz slobodnog uzgoja, nego hrpu onih bezukusnih uvezenih masovno uzgojenih pilića.
- Odreži zadak pileta i postavi ga na prsa od pileta tijekom pečenja – to će poboljšati okus, a budući da taj dio pileta ima puno masnoće ni prsa se neće presušiti jer će se na njih postupno topiti masnoća iz zatka.
Donosimo i kompletan recept za pečeno pile kraljice Camille…
Pečeno pile kraljice Camille
Sastojci – za pile:
- 1 neprskani limun
- 1 pile teško cca 1,8 kg
- morska sol, svježe mljeveni crni papar
- 75 g maslaca, sobne temperature
Sastojci – za umak od pečenja:
- 200 ml suhog bijelog vina
- 450 ml pilećeg temeljca (može proći i kupovna kocka za juhu rastopljena u vreloj vodi, tvrdi kraljičin sin)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
- Probodi limun manjim nožićem i uguraj ga u unutrašnjost pileta.
- Pile dobro nasoli i popapri, izvana i iznutra, i u cijelo pile, odnosno u kožicu, umasiraj maslac.
- Peci 20 minuta, potom smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još 40 minuta. Zabij ražnjić u najdeblji dio mesa, odnosno najdeblji dio zabatka – ako iscuri prozirna tekućina pile je pečeno. Ako iscuri lagano krvava, ružičasta tekućina, pile treba peći još malo.
- Pusti pile da odmori nakon pečenja 15-20 minuta prije rezanja.
- Za umak od pečenja iz tekućine koja je ostala od pečenja pileta ukloni višak masnoće. Savi pleh na jako vatru i kad počne ključati deglaziraj pleh bijelim vinom. Pusti da lagano vrije dok sav alkohol ne ispari, te potom dodaj temeljac uz neprestano miješanje.
- U umak ulij sve sokove koji su iscurili tijekom rezanja piletine. Pusti da još malo ključa dok se ne reducira, potom procijedi kroz sito i posluži u ugrijanoj posudi za umak.
- Pile posluži razrezano, uz umak sa strane.