Sve slavne kuharice imaju svoju tajnu najsočnijeg pečenog pileta. No ima je i jedna kraljica, supruga britanskog kralja Charlesa III. - Camilla.Naime, sin kraljice Camille, gastro kritičar i pisac Tom Parker-Bowles u svojoj kuharici 'Let's Eat: Recipes From My Kitchen Notebook' podijelio je omiljena jela svog djetinjstva, a među njima je i pečeno pile na način kako ga je, dok je bio dječak, pripremala njegova majka.
Tom Parker-Bowles i majka Camilla
"Moja supruga zaklela se da će baciti pečeno pile kroz prozor ako ga još jednom spomenem. No to je jelo uistinu obilježilo moje djetinjstvo i mladost, i svaki put ga spomenem ako me netko pita je li moja mama dobra kuharica.
Camilla je kraljica slanih jela
Odlično je kuhala slana jela, a deserti je baš i nisu previše zanimali. Zapravo, sve što je zahtijevalo precizno mjerenje sastojaka i praćenje recepta, je izbjegavala. No to nama djeci nije ni smetalo – sestra i ja ionako smo bili obožavatelji kupovnih slatkiša", govori Tom Parker-Bowles.
'Let's Eat: Recipes From My Kitchen Notebook' - kuharica Toma Parkera-Bowlesa
Poznati gastro kritičar i sin nove kraljice otkriva majčine savjete za savršeno pečeno pile:
- Kupi najbolje pile koje si možeš priuštiti. Radije pojedi jedno pošteno domaće pile iz slobodnog uzgoja, nego hrpu onih bezukusnih uvezenih masovno uzgojenih pilića.
- Odreži zadak pileta i postavi ga na prsa od pileta tijekom pečenja – to će poboljšati okus, a budući da taj dio pileta ima puno masnoće ni prsa se neće presušiti jer će se na njih postupno topiti masnoća iz zatka.
Donosimo i kompletan recept za pečeno pile kraljice Camille…
Pečeno pile - s limunom, solju, paprom i maslacem
Pečeno pile kraljice Camille
Sastojci – za pile:
- 1 neprskani limun
- 1 pile teško cca 1,8 kg
- morska sol, svježe mljeveni crni papar
- 75 g maslaca, sobne temperature
Sastojci – za umak od pečenja:
- 200 ml suhog bijelog vina
- 450 ml pilećeg temeljca (može proći i kupovna kocka za juhu rastopljena u vreloj vodi, tvrdi kraljičin sin)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
- Probodi limun manjim nožićem i uguraj ga u unutrašnjost pileta.
- Pile dobro nasoli i popapri, izvana i iznutra, i u cijelo pile, odnosno u kožicu, umasiraj maslac.
- Peci 20 minuta, potom smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još 40 minuta. Zabij ražnjić u najdeblji dio mesa, odnosno najdeblji dio zabatka – ako iscuri prozirna tekućina pile je pečeno. Ako iscuri lagano krvava, ružičasta tekućina, pile treba peći još malo.
- Pusti pile da odmori nakon pečenja 15-20 minuta prije rezanja.
- Za umak od pečenja iz tekućine koja je ostala od pečenja pileta ukloni višak masnoće. Savi pleh na jako vatru i kad počne ključati deglaziraj pleh bijelim vinom. Pusti da lagano vrije dok sav alkohol ne ispari, te potom dodaj temeljac uz neprestano miješanje.
- U umak ulij sve sokove koji su iscurili tijekom rezanja piletine. Pusti da još malo ključa dok se ne reducira, potom procijedi kroz sito i posluži u ugrijanoj posudi za umak.
- Pile posluži razrezano, uz umak sa strane.