Majstor kuhinje Stevo Karapandža u svojoj knjizi "Kreativna kuhinja" u izdanju Profila, donosi čak 285 biranih recepata popraćenih sa 50 fotografija. Od juha, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, peradi, mesa i divljači do nezaobilaznih slastica koje krase svaki obrok, ova je Karapandžina kuharica zbirka provjerenih recepata koji su rezultat rada duljeg od pola stoljeća.
U ovoj sjajnoj kuharici koja uopće nije izašla iz mode, premda ja izdana prije 10 godina, nalazi se i genijalan recept za pile pečeno u soli. Već svi dobro znamo da se obično u soli peče neka bijela riba, no svakako prihvati ovaj izazov i na isti način ispeci i pile. Vjeruj nam, trud će ti se isplatiti.
Ovako pripremljeno meso ostaje sočno, a ovisno o začinskim travama koje ćeš koristiti te ih umiješati u slanu smjesu, otvara mnoge kombinacije okusa i aroma.
Pile u soli
Sastojci:
- 2 mala pileta (svako od 600 do 800 g)
- 2 dl pilećeg temeljca
- 150 g kus-kusa
- 2 žlice grožđica
- 1 žličica mljevene čili papričice
- 2 žlice sitno nasjeckanog ružmarina
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 žličice kajenske papričice
- 4 kg soli 12 bjelanjaka
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Zakuhaj temeljac, makni s vatre i dodaj grožđice i kus-kus. Ostavi pokriveno da nabubri, a potom vilicom rastresi, posoli i popapri.
- U maslinovo ulje dodaj nasjeckani ružmarin i ili pa premaži time pripremljene piliće izvana i iznutra. Svako pila napuni kuhanim kus-kusom, a batke poveži kuhinjskom špagom.
- Omjer soli i bjelanjaka je 2 kg soli na 6 bjelanjaka. Bjelanjke pomiješaj sa soli dok be dobiješ glatku, prozračnu smjesu. Umiješaj kajensku papričicu.
- Lim obloži papirom za pečenje i polovicu smjese soli i bjelanjaka rasporedi na dva dijela po dnu lima za pečenje. Na svaki dio smjese stavi pripremljeno pile i omotaj ga preostalom smjesom soli i bjelanjaka. Lagano pritisni.
- Stavi u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva i peci 50-ak minuta.
- Kad su pilići gotovi, omotač od soli lagano razreži naokolo nožem, digni 'poklopac' i izvadi meso iz soli. Eventualne ostatke soli na mesu skini i odmah piletinu posluži s kuhanim povrćem i tartar umakom ili uz zdjelu salate.
Savjet više: Kako za pripremu ovog jela treba dosta bjelanjaka, dobro je preostale žumanjke iskoristiti u pripremi domaće majoneze, engleske kreme od jaja ili čokoladnog moussea.