Recepti 06. prosinca 2023.

Pile pečeno u soli prema receptu Steve Karapandže

Pile pečeno u soli
Pile pečeno u soli foto: Instagram @southercastiron
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo pile pečeno u soli bit će prava zvijezda tvog blagdanskog stola. Zahvaljujući upravo pečenju u soli pile će sačuvati svoju sočnost, a dodatak začina dat će mu i neke nove arome

Majstor kuhinje Stevo Karapandža u svojoj knjizi "Kreativna kuhinja" u izdanju Profila, donosi čak 285 biranih recepata popraćenih sa 50 fotografija. Od juha, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, peradi, mesa i divljači do nezaobilaznih slastica koje krase svaki obrok, ova je Karapandžina kuharica zbirka provjerenih recepata koji su rezultat rada duljeg od pola stoljeća. 

U ovoj sjajnoj kuharici koja uopće nije izašla iz mode, premda ja izdana prije 10 godina, nalazi se i genijalan recept za pile pečeno u soli. Već svi dobro znamo da se obično u soli peče neka bijela riba, no svakako prihvati ovaj izazov i na isti način ispeci i pile. Vjeruj nam, trud će ti se isplatiti.

 

Možda vas zanima... Kako pripremiti savršenu ribu u soli? Mi znamo Recepti

 

Ovako pripremljeno meso ostaje sočno, a ovisno o začinskim travama koje ćeš koristiti te ih umiješati u slanu smjesu, otvara mnoge kombinacije okusa i aroma.

Pile pečeno u soli | Author: Instagram @georgie_dolling Pile pečeno u soli foto: Instagram @georgie_dolling

Pile u soli

Sastojci:

  • 2 mala pileta (svako od 600 do 800 g)
  • 2 dl pilećeg temeljca
  • 150 g kus-kusa
  • 2 žlice grožđica
  • 1 žličica mljevene čili papričice
  • 2 žlice sitno nasjeckanog ružmarina
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žličice kajenske papričice
  • 4 kg soli 12 bjelanjaka
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

 

Možda vas zanima... Juha od celera i krušaka Steve Karapandže Recepti

 

Postupak:

  1. Zakuhaj temeljac, makni s vatre i dodaj grožđice i kus-kus. Ostavi pokriveno da nabubri, a potom vilicom rastresi, posoli i popapri.
  2. U maslinovo ulje dodaj nasjeckani ružmarin i ili pa premaži time pripremljene piliće izvana i iznutra. Svako pila napuni kuhanim kus-kusom, a batke poveži kuhinjskom špagom.
  3. Omjer soli i bjelanjaka je 2 kg soli na 6 bjelanjaka. Bjelanjke pomiješaj sa soli dok be dobiješ glatku, prozračnu smjesu. Umiješaj kajensku papričicu.
  4. Lim obloži papirom za pečenje i polovicu smjese soli i bjelanjaka rasporedi na dva dijela po dnu lima za pečenje. Na svaki dio smjese stavi pripremljeno pile i omotaj ga preostalom smjesom soli i bjelanjaka. Lagano pritisni.
  5. Stavi u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva i peci 50-ak minuta.
  6. Kad su pilići gotovi, omotač od soli lagano razreži naokolo nožem, digni 'poklopac' i izvadi meso iz soli. Eventualne ostatke soli na mesu skini i odmah piletinu posluži s kuhanim povrćem i tartar umakom ili uz zdjelu salate.

Savjet više: Kako za pripremu ovog jela treba dosta bjelanjaka, dobro je preostale žumanjke iskoristiti u pripremi domaće majoneze, engleske kreme od jaja ili čokoladnog moussea.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.