Sezona je rabarbare, te vrlo zdrave biljke koju obožavamo u raznim slasticama. A pita od rabarbare nam je omiljena i zato donosimo ovaj odličan recept!
Od travnja do lipnja otprilike traje sezona rabarbare, zeljaste biljke krupnih listova, od koje koristimo divne ružičaste stabljike koje su slasna kombinacija slatkog i kiselog. Rabarbara je odlična za pripremu kompota, džema, kolača... Jedna od najpopularnijih slastica s rabarbarom je - pita od rabarbare od koje je slađa samo - pita od rabarbare i jagoda!
Imamo odličan recept po kojem će ti pita od rabarbare, koja sadrži samo nekoliko jednostavnih sastojaka, ispasti savršeno naš svaki put. Isprobaj naš recept i javim nam svoje dojmove!
Pita od rabarbare
foto: Maximilian Zahn/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pita od rabarbare
20 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Rabarbara
900
g
Šećer
1,50
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
0,25
šalica
Sok od limuna
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Prhko tijesto
900
g
Oštro brašno
Maslac
2
žlica
Jaje
2
kom
Šećer u prahu
Postupak
U veilkoj zdjeli pomiješaj narezanu rabarbaru, šećer, gustin, sok od limuna i sol. na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj prhko tijesto na dva kruga promjera cca 30 cm.
Jedan krug tijesta stavi u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pite promjera 22-23 cm. Stavi nadjev od rabarbare i preko njeg a drugi krug tijesta.
Presavij rubove tijesta tako da se dobro spoje.
Oštrim nožem napravi oko 5 rupica u gornjem dijelu tijesta kako bi kroz njih mogla izaći para tijekom pečenja.
Tako prirpemljenu pitu prije pečenja stavi u zamrzivač na 30-ak minuta.
Peci sat vremena u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva, prekrij pitu aluminijskom folijom.
Nakon 1 sat makni foliju i peci još otprilike pola sata do 40 minuta, s tim da provjeravaš pitu svakih 10 minuta.
Pitu izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohladi.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
261 kcal
13 %
MASTI
6,00 g
8 %
KOLESTEROL
0,30 g
0 %
UH
50,00 g
18 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Isprobaj i ove slastice u kojima je rabarbara glavna zvijezda!