Recepti 09. siječnja 2020.

Pogledaj što je od voća i povrća sada u sezoni

gastro postao gastro.24sata.hr
Kako bi za sebe i svoje ukućane birala samo najbolje donosimo ti nekoliko namirnica voća i povrća koje su trenutno u sezoni te zbog toga sadržavaju najviše nutrijenata što ih čini izvrsnim izborom za tvoja jela.

Osim što je cjenovno najpovoljnije, sezonsko voće i povrće najbogatije je zdravim nutrijentima te je tretirano s manje sredstava nego što to biva kada se uzgaja izvan sezone. Nadalje, njihov okus sada je najslađi, a to će tvoja jela učiniti još boljima.

Vitamini i minerali koji se nalaze u njima sada su također na vrhuncu, a kako bi i ti znala koje to voće i povrće trebaš upravo sada konzumirati u nastavku teksta donosimo ti popis.

 

Cikla namaz Možda vas zanima... Slatka zimnica: Zaljubite se u namaz od cikle i naranče Recepti

 

Sada se nalazimo u zimi, a upravo je to godišnje doba koje je najoskudnije sa sezonskim namirnicama. Zapravo se sada najviše jede hrana koja je bila pripremljena ranijih mjeseci, u vidu povrća to je obično zimnica - kiseli kupus, repa, paprika, a kada govorimo o voću obično su to razni džemovi i pekmezi. Također, voće i povrće koje je kvalitetno i prikladno uskladišteno nakon ljetne sezone sada se također konzumira.

No, mi smo odlučili izdvojiti nekoliko namirnica koje sada možeš konzumirati, jer svježe je svježe.

Voće

Grejp

Grejp je citrusno voće čiji okus može varirati od gorko-slatkog do kiselog. On sadrži niz esencijalnih vitamina i minerala te ima malo kalorija. Izvrstan je izvor A i C vitamina. Prilikom kupovine izaberi grejp koji je težak u odnosu na svoju veličinu te je malo mekan na dodir.

 

Možda vas zanima... Jutro je bolje uz curd od grejpa Recepti

 

Najbolje se konzumira u salati za ručak ili večeru u koju možeš dodati i orahe, drobljeni sir i balzamični ocat. Možeš ga jesi samoga za doručak ili iscijediti njegov sok i popiti zdravi napitak, a uvijek je moguće s njim napraviti i voćnu salatu, a najbolje se slaže s jagodama, ananasom, narančama i grožđem.

Grejp koktel | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Klementine

Klementine su odličan izbor za brzi zalogaj kada se zaželiš nečega slatkoga. U njima možeš pronaći mnogo vitamina i minerala, a sadržavaju i druge važne hranjive tvari kao što su vlakna. Sadržavaju mnogo vitamina C i B te folata koji će ti pomoći održati zdravlje općenito, a posebno ono kardiovaskularnog sustava.

 

Marmorni kolač s klementinama Možda vas zanima... Slatka zima uz mramorni kolač s klementinama Kolumne

 

Kompot od klementina | Author: Tamara Gužvinec foto: Tamara Gužvinec

Kivi

Kivi je odličan izvor vitamina C, vitamina topljivog u vodi, koji dokazano jača imunološki sustav, bori se protiv posljedica stresa i starenja te pomaže u zacjeljivanju rana. Iako mnogo ljudi voli jesti kivi, prepirke se i dalje vode oko toga je li njegova smeđa koža jestiva ili ne. Koža kivija, kao i meso, sadrži visoku koncentraciju hranjivih tvari, posebno vlakana i vitamina E te je jestiva, a sve što trebaš je papirnatim ručnikom ili krpom lagano protrljati po njoj kako bi maknula dlačice.

 

zobena kaša Možda vas zanima... Zobena kaša s bananom i kivijem - savršen doručak! Recepti

 

 | Author: Photo by Kim Pine on Unsplash foto: Photo by Kim Pine on Unsplash

Povrće

Kelj 

Ako ga još nisi probala ili jesi pa ga izbjegavaš - probaj kelj ponovno vratiti na svoj meni jer je on jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Hranjive tvari koje se nalaze u njemu održavaju zdravlje kože, kose i kosti. Ako ti se ne sviđa kao glavna namirnica jela, probaj ga dodati u svoj smoothie ili salatu te tako prikriti njegov okus, a opet unijeti sve minerale i vitamine koje ti on nudi.

 

Možda vas zanima... Uz ove recepte zavoljet ćeš omraženi kelj Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Repa

Repa je okruglasta namirnica bijele ili zelene boje koja se, kada je mala, može jesti sirova kao što jedeš rotkvice, dok je repu većih dimenzija potrebno kuhati dok ne omekša. Kao i drugo krstaško povrće i repa nudi mnogo hranjivih sastojaka te malo kalorija.

 

Gusta juha od korjenastog povrća Možda vas zanima... Gusta juha od korjenastog povrća Recepti

 

Repu možeš pripremati na razne načine, a jedan od njih je i pire od repe, možeš ju i naribati i koristiti kao dekoraciju na svojoj salati, a najčešće se koristi kao dodatak povrtnim juhama.

Crveni radič

Kada si u potrazi za crvenim radičem traži onaj žarke boje i pripazi da bude svjež. Osim vitamina B i C, crveni radič sadrži i mnogo vitamina K. On pomaže u smanjenju kolesterola i šećera u krvi te je zbog toga česta namirnica u raznim dijetama.

 

Rižoto Možda vas zanima... Rižoto od crvenog radiča i brokule Recepti

 

Možeš ga pripremiti sirovog i jesti kao salatu, samostalno ili kao dodatak drugoj salati, a ako ti se ta opcija ne sviđa, svakako provjeri kako napraviti rižoto s njim.

 

Crveni radič2 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Izvor: Medical News Today, missZDRAVA

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.