Špajza 02. prosinca 2019.

Uz ove recepte zavoljet ćeš omraženi kelj

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kelj - ili ga voliš ili ne. Priprema se na razne načine; može se pirjati, kuhati, od njega pripremati varivo, ukusne krem-juhe, dodavati rižotima i tjesteninama, svježi listovi se ubacuju u blender pri izradi zdravih sokova, rade se nabujci, pite, popečci, zdravi čips od kelja i mnoga druga jela. Recepata i načina pripreme je bezbroj, stoga bi ga trebalo jesti što češće.

Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupi teže, tamnozelene glavice s čvrstim središnjim listovima. Izaberi glavice s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki. Ostane li vam viška stavi ga u plastičnu vrećicu i čuvaj nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak.

Ako si mislila da je kelj jednostavna i “dosadna” namirnica, isprobaj neke od recepata koje smo pripremili za tebe.

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Sjajan sezonski složenac idealna je ideja za brzinski ručak tijekom tjedna. Red batata, red kelja pa red mljevenog mesa, ovaj složenac mogli bismo nazvati zdravijom varijantom musake. Posloži slojeve, ubaci u pećinu pa sve dobro zapeci. 

 

Možda vas zanima... Složenac od mljevenog mesa s keljom i batatom Recepti

 

Dan si uljepšaj ovom divnom i bogatom juhom iz Italije. Kremasta i raskošna, toskanska juha upravo je ono što ti treba. Možeš je poslužiti kao glavno jelo i uživati u divnim mirisima kobasice i kelja. Posluži ju toplu, s komadom domaćeg crnog kruha, i uživaj!
 

Možda vas zanima... Toskanska juha s kobasicom i keljom Recepti

 

Klasično varivo od kelja preokrenite u posve novu priču. Umjesto krumpira dodajte grah, kobasice i pelete i dobit ćete neke druge, a opet tako poznate okuse. Isprobajte ih, a zatim odlučite hoće li vam jedan tanjur ove juhe biti dovoljan.

 

Možda vas zanima... Tanjur zdravlja i sreće: Juha od graha i kelja Recepti

 

Krem juha od kelja i jabuke prepuna je vitamina. Ako misliš da je ovo pomalo neobična kombinacija sastojaka, razuvjerit će te već kod prve žlice. Jabuka i kelj prepuni su vitamina C koji nam je svima neophodan u zimskim danima. Ovu juhu možeš poslužiti kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo.

 

zelena juha Možda vas zanima... Krem juha od kelja i jabuke Recepti

 

gratinirani krumpir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Gratinirani krumpir s keljom je jednostavno, brzo i toplo jelo. Gratinirani krumpir teško je ne voljeti. Dodaj mu kelj, začini omiljenim začinima pa ga zavoli još i više. Jednostavno jelo koje će te zagrijati toliko se brzo priprema da ćeš se i sama iznenaditi. Ljubitelji mesa u složenac mogu ubaciti i koji kolutić kobasice ili kockicu slanine.

 

gratinirani krumpir Možda vas zanima... Toplo i fino: Gratinirani krumpir s keljom None


Ako traži još zanimljivijih jela od kelja, popečci od kelja mogu obogatiti tvoje obroke. Ovo jednostavno i ukusno jelo možeš ponijeti i na posao. U ovaj sjajan recept zaljubit će se i vegetarijanci i najveći mesojedi, ali i oni koji ne podnose kelj. 

 

Možda vas zanima... Slasni zalogaji: Hrskavi zlatnožuti popečci od kelja Recepti

 

Izaberi recept i uživaj u kelju!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Lina 13:11 03. Prosinac 2019.

    PROSVJEDUJEM protiv riječi "omraženi" u naslovu! Zašto bi kelj bio omraženi kelj? Ja, primjerice obožavam kelj i stalno ga jedem!