Recepti 03. listopada 2014.

Rižoto s tikvicama i kozicama

Rižoto s tikvicama i kozicama
gastro postao gastro.24sata.hr
Čitateljica Jelena ljetnu inspiraciju pronašla je u kremastom rižotu

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1010

Potrebno vam je

  • 1 kom luk ,crveni
  • 500 g kozica velika
  • 2 kom tikvice, zelene
  • 1 dl vino bijelo
  • 1 l povrtni temeljac
  • 2 žlica maslac, slani
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 1 žlica krem sir
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • list bosiljka

Priprema

  1. Kozice dobro operite i posušite kuhinjskim papirom. Tikvice operite, posušite i odrežite im krajeve. Izrežite ih prvo na ploške po dužine širine oko 1/2 cm, a zatim po širini da dobijete štapiće.
  2. U dubljem loncu za rižoto, zagrijte žlicu maslaca i žlicu ulja. Dodajte nasjeckani luk i popržite ga na laganoj vatri da omekša i postane staklast, pazeći da ne izgori. Pojačajte vatru, dodajte rižu i popržite je oko 1-2 minute stalno miješajući dok ne osjetite da se riža hvata za dno posude.
  3. Ulijte 1/2 čaše bijelog vina i pustite da ispari, a zatim dalje podlijevajte postepeno vrućim temeljcem.
  4. U međuvremenu, u tavi zagrijte 1/2 žlice maslaca i 1 žlicu ulja. Dodajte kozice i popržite ih 3-4 minute sa svih strana, na srednje jakoj vatri. Dodajte 1/2 čaše vina i pustite da ispari. Dodajte tikvice u tavu s kozicama i uz miješanje popržite sve skupa još 3-4 minute. Posolite i popaprite.
  5. Oko pet minuta pred kraj kuhanja, dodajte kozice i tikvice riži i skuhajte rižoto do kraja, pazeći da vam se riža ne raskuha već ostane al dente. Dotjerajte okus - posolite ili popaprite prema ukusu.
  6. Maknite s vatre, dodajte preostali maslac (1/2 žlice otprilike) i krem sir. Energično promiješajte da se sir i maslac otope i rižoto postane kremast. Poklopite i ostavite da odstoji 1 do 2 minute.
  7. Rasporedite u tanjure i ukrasite listićima bosiljka. Poslužite uz omiljeno ljetno piće.

Izvor Jelena Bertanjoli

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.