gastro postao
Čitateljica Jelena ljetnu inspiraciju pronašla je u kremastom rižotu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1010
Potrebno vam je
- 1 kom luk ,crveni
- 500 g kozica velika
- 2 kom tikvice, zelene
- 1 dl vino bijelo
- 1 l povrtni temeljac
- 2 žlica maslac, slani
- 2 žlica ulje maslinovo
- 1 žlica krem sir
- sol
- svježe mljeveni papar
- list bosiljka
Priprema
- Kozice dobro operite i posušite kuhinjskim papirom. Tikvice operite, posušite i odrežite im krajeve. Izrežite ih prvo na ploške po dužine širine oko 1/2 cm, a zatim po širini da dobijete štapiće.
- U dubljem loncu za rižoto, zagrijte žlicu maslaca i žlicu ulja. Dodajte nasjeckani luk i popržite ga na laganoj vatri da omekša i postane staklast, pazeći da ne izgori. Pojačajte vatru, dodajte rižu i popržite je oko 1-2 minute stalno miješajući dok ne osjetite da se riža hvata za dno posude.
- Ulijte 1/2 čaše bijelog vina i pustite da ispari, a zatim dalje podlijevajte postepeno vrućim temeljcem.
- U međuvremenu, u tavi zagrijte 1/2 žlice maslaca i 1 žlicu ulja. Dodajte kozice i popržite ih 3-4 minute sa svih strana, na srednje jakoj vatri. Dodajte 1/2 čaše vina i pustite da ispari. Dodajte tikvice u tavu s kozicama i uz miješanje popržite sve skupa još 3-4 minute. Posolite i popaprite.
- Oko pet minuta pred kraj kuhanja, dodajte kozice i tikvice riži i skuhajte rižoto do kraja, pazeći da vam se riža ne raskuha već ostane al dente. Dotjerajte okus - posolite ili popaprite prema ukusu.
- Maknite s vatre, dodajte preostali maslac (1/2 žlice otprilike) i krem sir. Energično promiješajte da se sir i maslac otope i rižoto postane kremast. Poklopite i ostavite da odstoji 1 do 2 minute.
- Rasporedite u tanjure i ukrasite listićima bosiljka. Poslužite uz omiljeno ljetno piće.
Izvor Jelena Bertanjoli