Flädlesuppe, poznat i kao Fladlesuppe ili Flädle, njemačka je juha od palačinki - autentično jelo iz južne Njemačke. Popularni njemački recept za juhu potječe iz regije Schwaben, a sastoji se od tankih slanih palačinki začinjenih svježim začinskim biljem.
Ova juha, koju bi mogla zavoljeti čak i djeca koja u pravilu mrze juhe, omiljena je svima. Samo zamisli da si negdje u planinama, u nekoj toploj planinskoj kući nakon skijanja i da je sve što ti zapravo treba - okrjepljujuća i zasitna juha s palačinkama!
Uz kuhanu zdjelu ove ukusne, domaće goveđe juhe i slanih palačinki sa začinskim biljem, kraj i najnapornijeg dana izgledat će puno ljepše.
Juha s palačinkama od začinskog bilja
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g mesa za juhu (najbolje govedine s gosti)
- ½ žličice zrna papra
- lovorov list
- 1 luk
- sol i papar
- 1 svežnjić povrća za juhu
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 500 ml mlijeka
- 50 g nasjeckanog začinskog bilja po želji
- 60 g maslaca
- 4 žlice peršina
Priprema:
- Luk oljušti i raspolovi. Potom ga zajedno s mesom, zrnima papra, lovorovim listom i žličicom soli stavi u hladnu vodu. Pusti da zakipi pa ukloni nastalu pjenu. Ostavi da lagano ključa na umjerenoj vatri oko sat vremena, dok se meso ne skuha.
- U međuvremenu, operi povrće za juhu, očisti ga, usitni i posljednjih pola sata kuhaj s mesom.
- Za palačinke pomiješaj brašno s jajima, mlijekom i solju te ostavi da odstoji 15-ak minuta. Temeljac začini te procijedi. Meso ostavi sa strane.
- Začinsko bilje pomiješaj s tijestom za palačinke. Maslac zagrij u tavi te isprži palačinke. Smotaj ih dok su još tople. Potom ih nareži na tanke rezance, razdijeli na tanjure i prelij vrućom juhom. Prije posluživanja pospi listićima svježeg peršina.
Savjet više:
Ako ti ostane temeljca, možeš ga iskoristiti sutradan za juhu. Samo mu dodaj tjesteninu ili žličnjake te po potrebi još začini.