gastro postao
                                            
                                        
                                    Punjeni luk je tradicionalni bosanski specijalitet koji je osobito popularan u Mostaru, ali i puno dalje
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 445
Potrebno vam je
- 1000 g luk ,crveni
 - 400 g mljevena junetina
 - 100 g riža, polirana (ili brašno )
 - 50 g celer, korijen
 - 2 dl vrhnje kiselo (20% masti)
 - limun
 - mrkač
 - sol
 - papar
 - 1 prstohvat crvena paprika
 
Priprema
- Luk očistimo i svakoj glavici odrežemo ravno vrh. Stavimo ih u lonac i kuhamo nekoliko minuta. Ocijedimo ih i ohladimo.
 - U zdjeli dobro izmiješamo meso, naribane mrkvu i celer, rižu, sol i svježe mljeveni papar. Tom smjesom punimo luk. Vanjski sloj svake glavice bacimo, sredinu iskoristimo za podlogu, a ostatak punimo.
 - Napunjene glavice luka slažemo u lonac i pospemo mljevenom crvenom paprikom. Podlijemo mlakom vodom tako da prekrije glavice. Najprije kuhamo na jačoj temperaturi, a kada provrije, smanjimo jačinu vatre.
 - Poslužimo uz kriške limuna i kiselo vrhnje.
 
Izvor "Kuhinje svijeta - Turska kuharica", 24sata