gastro postao
Punjeni luk je tradicionalni bosanski specijalitet koji je osobito popularan u Mostaru, ali i puno dalje
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 445
Potrebno vam je
- 1000 g luk ,crveni
- 400 g mljevena junetina
- 100 g riža, polirana (ili brašno )
- 50 g celer, korijen
- 2 dl vrhnje kiselo (20% masti)
- limun
- mrkač
- sol
- papar
- 1 prstohvat crvena paprika
Priprema
- Luk očistimo i svakoj glavici odrežemo ravno vrh. Stavimo ih u lonac i kuhamo nekoliko minuta. Ocijedimo ih i ohladimo.
- U zdjeli dobro izmiješamo meso, naribane mrkvu i celer, rižu, sol i svježe mljeveni papar. Tom smjesom punimo luk. Vanjski sloj svake glavice bacimo, sredinu iskoristimo za podlogu, a ostatak punimo.
- Napunjene glavice luka slažemo u lonac i pospemo mljevenom crvenom paprikom. Podlijemo mlakom vodom tako da prekrije glavice. Najprije kuhamo na jačoj temperaturi, a kada provrije, smanjimo jačinu vatre.
- Poslužimo uz kriške limuna i kiselo vrhnje.
Izvor "Kuhinje svijeta - Turska kuharica", 24sata