Recepti 09. svibnja 2022.

Svinjski lungić u aromatičnoj marinadi s češnjakom i ružmarinom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svinjski lungić najbolji je kada je dobro mariniran i savršeno pečen, mi ćemo ti pokazati kako!

Pripremljen na ovaj način, svinjski lungić će ostati sočan, a izvrsno će ga nadopuniti pire krumpir ili riža. Sokove koji ostanu od pečenja nikako nemoj baciti, iskoristi ih za fini gusti umak. Posluži ga uz zdjelu sezonske salate i savršen ručak je spreman! Tajna ovog mekanog lungića je marinada i poseban način pečenja.

Marinada za lungić

Svinjski lungić odličan je komad mesa sam za sebe i ne možemo puno pogriješiti ako ga pripremimo sa samo malo soli i papra, no kada mu dodamo začine, maslac i češnjak, pretvara se u pravi gurmanski zalogaj. Kada mariniramo lungić nemamo ograničenja što koristiti od začina, no najbolje se ipak slaže s ružmarinom, kaduljom i majčinom dušicom. Marinada za lungić ne treba biti posebno vlažna, dovoljno je da začine pomiješaš sa svježim češnjakom i dobro sve utrljaš u meso. Što duže ostaviš da začini stoje na lungiću, više će se njihovi okusi prožeti. 

Kako se peče lungić? 

Postoji nekoliko načina kako ispeći svinjski lungić, a jedna od najlakših i najukusnijih metoda je pečenje u pećnici uz dodatak maslaca. Prije pečenja, ali i mariniranja, potrebno je odstraniti žilice i kožice na površini lungića. Jednom kada je lungić očišćen i mariniran, vrijeme je za pečenje. Svinjski lungić stavi u posudu za pečenje i obilno ga obložiti maslacem koji će se polako topiti i tako čuvati sočnost mesa. Nakon nekog vremena lungić je potrebno okrenuti na drugu stranu i dodati još maslaca. Osim što će lungić biti savršeno pečen, dobit ćemo i sokove od pečenja koji se uz malo redukcije pretvaraju u ukusan umak. 

 | Author: Shutterstock Svinjski lungić recept foto: Shutterstock

Svinjski lungić recept

Sastojci:

  • 1 lungić
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žličice sušenog ružmarina
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 100 g maslaca

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Kalup za pečenje premaži maslacem.
  3. U zdjelici pomiješaj sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, ružmarin, sol i papar.
  4. Utrljaj mješavinu u lungić i ostavi da stoji barem pola sata.
  5. Maslac nasjeckaj na tanke ploške, a kada prebaciš meso u posudu za pečenje, ploške maslaca posloži po čitavoj dužini lungića.
  6. Peci pola sata na jednoj strani, okreni, dodaj još maslaca pa peci još 15 minuta s druge strane.
  7. Prije posluživanja meso ostavi da odmori oko deset minuta.
  8. Sokove koji su ostali od pečenja prebaci na tavu i na laganoj temperaturi kuhaj dok se ne zgusne.
  9. Posluži meki lungić i slasni umak uz pire krumpir.

Dobar tek!

Isprobaj i ove odlične recepte:

Možda vas zanima... Odličan sendvič s lungićem po receptu Marka Palfija Špajza Možda vas zanima... Rolani lungić s finim povrtnim ražnjićima Kolumne Možda vas zanima... Lungić u orašastim plodovima s pireom od batata Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.