Pripremljen na ovaj način, svinjski lungić će ostati sočan, a izvrsno će ga nadopuniti pire krumpir - običan ili zapečeni ili riža. Sokove koji ostanu od pečenja nikako nemoj baciti, iskoristi ih za fini gusti umak.
Ovaj prefini aromatični lungić posluži uz zdjelu sezonske salate i savršen ručak je spreman! Tajna ovog mekanog lungića je marinada i poseban način pečenja.
Marinada za lungić
Svinjski lungić odličan je komad mesa sam za sebe i ne možemo puno pogriješiti ako ga pripremimo sa samo malo soli i papra, no kada mu dodamo začine, maslac i češnjak, pretvara se u pravi gurmanski zalogaj. Kada mariniramo lungić nemamo ograničenja što koristiti od začina, no najbolje se ipak slaže s ružmarinom, kaduljom i majčinom dušicom.
Marinada za lungić ne treba biti posebno vlažna, dovoljno je da začine pomiješaš sa svježim češnjakom i dobro sve utrljaš u meso. Što duže ostaviš da začini stoje na lungiću, više će se njihovi okusi prožeti.
Kako se peče lungić?
Postoji nekoliko načina kako ispeći svinjski lungić, a jedna od najlakših i najukusnijih metoda je pečenje u pećnici uz dodatak maslaca.
Prije pečenja, ali i mariniranja, potrebno je odstraniti žilice i kožice na površini lungića. Jednom kada je lungić očišćen i mariniran, vrijeme je za pečenje.
Svinjski lungić stavi u posudu za pečenje i obilno ga obložiti maslacem koji će se polako topiti i tako čuvati sočnost mesa. Nakon nekog vremena lungić je potrebno okrenuti na drugu stranu i dodati još maslaca.
Osim što će lungić biti savršeno pečen, dobit ćemo i sokove od pečenja koji se uz malo redukcije pretvaraju u ukusan umak.
Svinjski lungić u marinadi od ružmarina i češnjaka
Sastojci:
- 1 lungić
- 4 češnja češnjaka
- 2 žličice sušenog ružmarina
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 100 g maslaca
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Kalup za pečenje premaži maslacem.
- U zdjelici pomiješaj sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, ružmarin, sol i papar.
- Utrljaj mješavinu u lungić i ostavi da stoji barem pola sata.
- Maslac nasjeckaj na tanke ploške, a kada prebaciš meso u posudu za pečenje, ploške maslaca posloži po čitavoj dužini lungića.
- Peci pola sata na jednoj strani, okreni, dodaj još maslaca pa peci još 15 minuta s druge strane.
- Prije posluživanja meso ostavi da odmori 10-ak minuta.
- Sokove koji su ostali od pečenja prebaci na tavu i na laganoj temperaturi kuhaj dok se umak ne zgusne.
Ako ti se svidio naš recept za svinjski lungić, isprobaj i ove odlične recepte: