Recepti Desert 02. studenoga 2024.

RECEPT DANA Neodoljivi tart s pistacijama

Desert
22 MIN
50 MIN
8
SREDNJE
Tart s pistacijama
Tart s pistacijama
foto: Instagram @iletaitungateau
Treba se nekad i počastiti, posebno za vikend. Naš plan je ispeći ovaj genijalan tart s pistacijama, našim omiljenim orašastim plodovima

Pistacije obožavamo! A volimo i razne pite i tartove, posebno zimi kada nam najviše prijaju pite i tartovi s orašastim plodovima. Primjerice, tart (pita) s pekan orasima već je pravi klasik, a jako nas veseli i ovaj tart s pistacijama koje su nam omiljeni orašasti plodovi.

Ovaj tart s pistacijama odličan je sladak projekt za vikend, a recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" autorica Barbare Bryant i Georgeanne Brennan.

 | Author: Instagram @iletaitungateau Tart s pistacijama foto: Instagram @iletaitungateau

Ne gasi ekran dok kuham

Tart s pistacijama
22 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Glatko brašno 165 g
  • Šećer 50 g
  • Maslac 55 g
  • Jaje 1 kom
NADJEV
Sastojci
  • Smeđi šećer 165 g
  • Jaje 2 kom
  • Maslac 2 žlica
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Pistacije 175 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.


  2. Pripremi TIJESTO: U zdjeli, zajedno izmiješaj brašno i šećer. Umijesi maslac rukama ili mikserom, trebaš dobiti mrvičastu smjesu. Dodaj jaje i 1 žlicu vode te mijesi dok ne dobiješ jednolično tijesto.

    Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 20-ak minuta-


  3. Tijesto razvaljaj i stavi u okrugli kalup za tart, odreži neravne rubove. Izbodi tijesto vilicom i ponovno stavi u hladnjak da se dobro stisne.


  4. Pripremi NADJEV: U zdjeli izmiješaj smeđi šećer, jaja i maslac. Mahunu vanilije razreži po duljini i sjemenke nastruži u smjesu (dovoljne su sjemenke pola mahune vanilije).

    Pjenjačom ili drvenom kuhačom sve dobro miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Umiješaj 100 g grubo nasjeckanih pistacija


  5. Nadjev izlij na tijesto, a po nadjevu posloži cijele pistacije (75 g). Lagano pokrij tart aluminijskom folijom.


  6. Peci tart oko 35 minuta, nakon toga makni foliju i nastavi peći dok kora i nadjev ne dobiju zlaćanu boju, još otprilike 15 minuta.


  7. Vrškom noža odvoji tijesto tarta od kalupa i izvadi tart.


  8. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.


Pečeni tart može se čuvati u hladnjaku, u spremniku s poklopcem, bez dotoka zraka, do 2 dana.
Možeš ispeći i mini tartove s pistacijama, ali moraš pripaziti na vrijeme pečenja (peku se kraće)!

 | Author: Amazon.com Recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" foto: Amazon.com

I još malo raznih tartova...

Možda vas zanima... Osvježavajuć i neodoljiv: Tart od limuna Recepti Mini tart sa smokvama Možda vas zanima... Mini tartovi sa smokvama i pistacijama Recepti Tart od naranče i badema Možda vas zanima... Tart od naranče i badema za posebne prilike Recepti Možda vas zanima... Mirisni tart od čokolade s karamelom i pekan orasima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.