Treba se nekad i počastiti, posebno za vikend. Naš plan je ispeći ovaj genijalan tart s pistacijama, našim omiljenim orašastim plodovima
Pistacije obožavamo! A volimo i razne pite i tartove, posebno zimi kada nam najviše prijaju pite i tartovi s orašastim plodovima. Primjerice, tart (pita) s pekan orasima već je pravi klasik, a jako nas veseli i ovaj tart s pistacijama koje su nam omiljeni orašasti plodovi.
Ovaj tart s pistacijama odličan je sladak projekt za vikend, a recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" autorica Barbare Bryant i Georgeanne Brennan.
Tart s pistacijama
foto: Instagram @iletaitungateau
Ne gasi ekran dok kuham
Tart s pistacijama
22 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Glatko brašno
165
g
Šećer
50
g
Maslac
55
g
Jaje
1
kom
NADJEV
Sastojci
Smeđi šećer
165
g
Jaje
2
kom
Maslac
2
žlica
Mahuna vanilije
1
kom
Pistacije
175
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
Pripremi TIJESTO: U zdjeli, zajedno izmiješaj brašno i šećer. Umijesi maslac rukama ili mikserom, trebaš dobiti mrvičastu smjesu. Dodaj jaje i 1 žlicu vode te mijesi dok ne dobiješ jednolično tijesto.
Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 20-ak minuta-
Tijesto razvaljaj i stavi u okrugli kalup za tart, odreži neravne rubove. Izbodi tijesto vilicom i ponovno stavi u hladnjak da se dobro stisne.
Pripremi NADJEV: U zdjeli izmiješaj smeđi šećer, jaja i maslac. Mahunu vanilije razreži po duljini i sjemenke nastruži u smjesu (dovoljne su sjemenke pola mahune vanilije).
Pjenjačom ili drvenom kuhačom sve dobro miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Umiješaj 100 g grubo nasjeckanih pistacija
Nadjev izlij na tijesto, a po nadjevu posloži cijele pistacije (75 g). Lagano pokrij tart aluminijskom folijom.
Peci tart oko 35 minuta, nakon toga makni foliju i nastavi peći dok kora i nadjev ne dobiju zlaćanu boju, još otprilike 15 minuta.
Vrškom noža odvoji tijesto tarta od kalupa i izvadi tart.
Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Pečeni tart može se čuvati u hladnjaku, u spremniku s poklopcem, bez dotoka zraka, do 2 dana.
Možeš ispeći i mini tartove s pistacijama, ali moraš pripaziti na vrijeme pečenja (peku se kraće)!
Recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines"
foto: Amazon.com