Tiramisu od bundeve, jednostavan, kremasti desert bez pečenja, oduševit će i goste i ukućane
Ako ste se "navukli" na pitu od bundeve, vrijeme je da odete korak dalje. Ovaj tiramisu odbundeve kombinira mascarpone sa začinima poput cimeta i đumbira te bundeve i piškota natopljenih kavom. Rezultat? Desert koji podsjeća na pumpkin spice latte na tanjuru – i sve to bez pečenja!
Za razliku od tradicionalnog tiramisua, ovdje nema jaja ni alkohola. Recept je idealan za one koji se prvi put upuštaju u pripremu tiramisua jer ne zahtijeva termičku obradu, osim pripreme espressa.
Tiramisu od bundeve treba odstajati najmanje 8 sati u hladnjaku (najbolje preko noći) kako bi piškote omekšale i okusi se proželi. Pripremite ga dan ili dva unaprijed i čuvajte ga pokrivenog u hladnjaku. Pospite ga cimetom neposredno prije posluživanja.
Piškote ne smiju biti "premokre"
foto: Freepik
Pazi da se piškote ne raskvase
Kod pripreme tiramisua važno je obratiti pozornost na nekoliko savjeta koji će osigurati savršen rezultat. Umjesto nadjeva za pitu od bundeve, koristite pire od bundeve kako bi okus bio bogatiji i prirodniji.
Kada umačeš piškote u kavu, radite to brzo kako bi zadržale strukturu i ne bi se raskvasile. Također, slaganje piškota u različitim smjerovima olakšat će kasnije rezanje i posluživanje.
Ne gasi ekran dok kuham
Tiramisu od bundeve
25 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pire od bundeve
1
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Cimet
1,50
žličica
Đumbir u prahu
1
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Mascarpone
2
šalica
Vrhnje za šlag
1
šalica
Espresso
2
kom
Šećer
0,25
šalica
Piškote
32
kom
Postupak
U srednjoj zdjeli pomiješaj pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Miješaj ručnim mikserom ili pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Dodaj mascarpone sir i dobro sjedini.
Dodaj slatko vrhnje i miješaj dok krema ne postane lagana i pahuljasta. Ostavi sa strane.
U plitkoj zdjeli pomiješaj espresso sa šećerom dok se šećer potpuno ne otopi.
Piškote kratko umači u kavu, samo nekoliko sekundi sa svake strane, kako se ne bi previše natopile. Polovicu piškota složi na dno posude za pečenje u ravnom sloju.
Ako je potrebno, prepolovi piškote da pokriješ cijelo dno. Na sloj piškota nanesi polovicu kreme od bundeve i ravnomjerno je rasporedi. Ponovi postupak: još jednom umači piškote u kavu i složi ih preko kreme, zatim prekrij preostalom kremom od bundeve i zagladi površinu.
Pokrij tiramisu i ostavi ga u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći kako bi piškote omekšale, a krema se učvrstila.
Prije posluživanja pospi vrh tiramisua cimetom, nareži ga na kocke i uživaj u ovoj kremastoj, začinjenoj deliciji.