Recepti Varivo 06. lipnja 2025.

Toskanski grah s rajčicama i ricottom za samo 15 minuta

Varivo
5 MIN
10 MIN
2
JEDNOSTAVNO
Toskanski grah s rajčicama i ricottom u samo 15 minuta
foto: Instagram @lululemonandlace
Toskanski grah možeš s pravom nazvati pametnom večerom – ne samo zato što ti treba tek 5 sastojaka i 15 minuta, nego i zato što savršeno balansira bogat okus i hranjivu vrijednost

Ova verzija toskanskoga graha inspirirana je talijanskom kuhinjom, ali prilagođena svakodnevici – spremna za tanjur u samo 15 minuta. Recept koristi bijeli grah kao bazu, bogat vlaknima i proteinima, a pravi okusni karakter dolazi od crvenog luka, sušenih rajčica u ulju i nježnih začina.

Na kraju dolazi ono što sve podiže na novu razinu – svilenkasta ricotta koja se topi na grahu, stvarajući blagi, gotovo umami umak.

Mala pravila bogatog okusa


Kombinacija tekstura – gustoće graha, sočnosti rajčica i kremoznosti sira – savršeno funkcionira s hrskavim prepečenim kruhom ili, za one koji žele konkretniji obrok, preliven preko riže.

Dodatni plus? Sve se kuha u jednoj posudi i lako se prilagođava: voliš li intenzivniji okus, dodaj još sušenih rajčica; želiš više začinskog bilja, ubaci svježi bosiljak ili peršin. I ne zaboravi – nježno zgnječen grah tijekom kuhanja stvara upravo onu gustoću umaka zbog koje se ovo jelo pamti.

bijeli grah | Author: Pixabay Bijeli, mesnati grah osnova je ove toskanske inačice grah variva foto: Pixabay

Ne gasi ekran dok kuham

Toskanski grah
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Crveni luk 1 šalica
  • Sušene rajčice u maslinovu ulju 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Bijeli grah (iz konzerve) 450 g
  • Voda 0,50 šalica
  • Ricotta 3 žlica
  • Svježi bosiljak
  • Tostirani kruh
Postupak
  1. U tavi zagrij maslinovo ulje na srednje slaboj vatri. Dodaj sitno nasjeckani crveni luk, nasjeckane sušene rajčice, sol i papar. Pirjaj oko 2 minute, dok luk ne omekša i lagano se karamelizira.


  2. Ubaci isprani i ocijeđeni grah i vodu. Kad zavrije, smanji vatru da lagano krčka. Drvenom kuhačom zgnječi dio graha uz rub tave – tako će se stvoriti prirodni umak. Kuhaj još 5–7 minuta, često miješajući, dok ne dobiješ kremastu teksturu.


  3. Makni s vatre. Dodaj ricottu i, ako želiš, pospi svježim bosiljkom. Serviraj uz prepečeni kruh, dok je još toplo.


Za dodatni "twist", ubaci malo parmezana prije posluživanja – toplina graha učinit će da se lagano otopi. Ili posluži preko integralne riže za još hranjiviju verziju.

Isprobaj i ove talijanske specijalitete!

Možda vas zanima... Znaš li napraviti milanski rižoto? Donosimo ti pravila kojih se moraš držati Recepti rimski njoki Možda vas zanima... Nisu od krumpira, nego od griza - fini rimski njoki Recepti Možda vas zanima... Započni dan firentinskim sendvičem Recepti Možda vas zanima... Sicilijanski cannoli - kremasti smotuljci sreće Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.