S obzirom na to da je većina vas već ''pobjegla'' na zasluženi godišnji odmor i trenutno uživa u čarima ljeta i druženju s prijateljima i obitelji uz roštilj, odlučili smo provjeriti tajne dobrog roštilja. U missGastro serijalu Mala škola grilla powered by Podravka gastro bloger Vedran Bošković odgovara na najčešća pitanja koja muče ljubitelje roštilja.
U najnovijem videu Vedran otkriva nekoliko trikova za pripremu najukusnijeg i najsočnijeg povrća, bilo na roštilju ili na grill tavi.
Što je važno kod grilanja povrća?
Kada grilamo povrće cilj je postići da povrće ostane sočno i mesnato, a da biste to postigli važno je adekvatno narezati i začiniti povrće.
''Kod grilanja povrća važno je da što veća površina namirnice dodiruje grill. To se posebno odnosi na papriku. Također, kao i kod mesa, nije potrebno izvući sve sokove iz namirnice tijekom pečenja. Neka povrće ostane malo hrskavo, tako će biti ukusnije'', otkrio je Vedran.
Kada posoliti povrće?
Također, mnogi griješe kada je u pitanju začinjavanje povrća, soleći povrće dok je još sirovo, prije grilanja. No, to je pogrešno. Povrće je potrebno začiniti solju tek nakon pečenja.
''Nakon pečenja, povrće začinite Vegeta morskom solju i podlijte maslinovim uljem'', predlaže Vedran.
Jeste li isprobali grilano voće?
Osim povrća, na grill tavu možete dodati i voće. Vedran ima jedan pomalo neobičan prijedlog za grill - pečeni ananas ili pečene breskve! Grilano voće može biti savršen ljetni desert, ali isto tako jako zanimljiv prilog mesu.
Ananas narežite na ploške, a breske na pola. Voće kratko popržite na grill tavi s obje strane, baš kao što je to učinio Vedran, i uživajte u desertu. Vedran je pečene breskve i ananas servirao uz sladoled kao idealno osvježenje u ove vruće, ljetne dane.