Slavna glumica Jennifer Garner i prije 1. siječnja počela je provoditi svoju novogodišnju odluku – da jede više obroka bez mesa nego do sada. Ova 50-godišnjakinja (stvarno, nikad ne bismo pogodili da ima 50!) na svom je profilu na Instagramu, u sklopu kulinarskog serijala "Pretend Cooking Show", 30. prosinca objavila video u kojem priprema chili od crnog graha i batata, jedno od svojih omiljenih jela - i pritom se odlično zabavlja.
"Novogodišnja odluka ove stare cure je jesti više jela bez mesa, a ovaj recept velika je pomoć u tome budući da sam luda za tim jelom. Ovaj chili, osim što ga možete poslužiti na žlicu, također je odlično punjenje za tacose i enchilade. Njam! Sretna Nova godina!“, poručila je Jennifer ispod videa u kojem govori kako ovaj recept posvećuje svim vegetarijancima i - onima koji vole vegetarijance.
"Čak i ako niste vegetarijanac, ovo će vam se jelo sigurno svidjeti. Obavezno ga probajte!", sigurna je glumica.
Chili od crnog graha i batata
Sastojci:
- 2 konzerve crnog graha
- 2 srednja batata, narezana na kockice
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 luk
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 jalapeño papričice, bez sjemenki, nasjeckane
- 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 3 žličice chili praha
- 2 žličice kumina u prahu
- 2 žličice sušenog bosiljka
- 1 žličice sušenog mažurana
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 3 suha lista lovora
- 1 žlica soli
- ½ žlice papra
- 6 šalica povrtnog temeljca
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 1 mala boca piva (0,33)
- ½ šalice bulgura ili ječma
- za ukras: svježi nasjeckani korijandar, mladi luk, avokado, kiselo vrhnje, sir, kriške limete
Postupak:
- Zagrij maslinovo ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri te poprži luk. Smanji vatru i pusti da se dinsta oko 10 minuta.
- Dodaj batat, crvenu i zelenu papriku i jalapeño papričice, te uz povremeno miješanje dinstaj još 5 minuta. Umiješaj češnjak i dinstaj još minutu, uz povremeno miješanje.
- Dodaj chili u prahu, kumin, bosiljak, mažuran, mljevenu crvenu papriku, listove lovora, sol i papar te dinstaj dalje, uz miješanje, oko 2 minute. Dodaj temeljac, rajčicu, pivo i bulgur (ili ječam), promiješaj i pusti da lagano ključa. Smanji vatru i pusti da se kuha nepokriveno, uz povremeno miješanje, oko 40 minuta.
- Izvadi i baci listove lovora, dodaj grah, promiješaj i pusti da se, uz povremeno miješanje, kuha oko 15 minuta, odnosno dok se grah dobro na zagrije i sljubi s ostatkom povrća. Ukrasi sjeckanim korijanderom i mladim lukom, te ostalim preporučenim dodacima po želji. Svakako uz ovaj chili posluži i kriške limete te iscijedi njihov sok u chili. Odličan dodatak ovom jelu su i mini tortilje od žutog ili ljubičastog kukuruza!