gastro postao
Jedan od najpoznatijih mesnih umaka bolongese, jednako je ukusan ako ga pripremite s lećom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 522
Potrebno vam je
- 500 g tjestenina s jajima
- 2 žlica ulje maslinovo
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom celer, korijen
- 2 kom mrkva, crvena
- 1 šalica šampinjoni (uzgojeni)
- 3 režanj češnjak
- 1 šalica leća, suha
- 600 g pelati
- 3 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
- 0.50 šalica vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
- 0.75 šalica voda
- 1 žlica ružmarin
- 2 žličica svježi timijan
- 1 žličica origano
- 1 prstohvat crvena paprika
- sol
- 0.30 šalica list bosiljka
Priprema
- Zagrijte 1 ½ žlicu maslinovog ulja u većoj posudi.
- Dodajte luk, krupno narezano rebro celera i mrkvu te pirjajte oko 8 minuta ili dok luk postane staklast, a ostalo povrće omekša.
- Zatim dodajte tako narezana šampinjone i usitnjeni češnjak pa nastavite pirjati 4-5 minuta, da šampinjoni omekšaju i puste tekućinu.
- Leću dobro isperite pod mlazom tekuće vode pa je dodajte povrću zajedno sa rajčicom, pastom od rajčice, crvenim vinom, vodom, ružmarinom, timijanom i origanom.
- Posolite i dodajte crvenu papriku u prahu, dobro promiješajte i zagrijte do vrenja.
- Zatim smanjite vatru i poklopite te kuhajte 30-35 minuta uz povremeno miješanje.
- Bolognese je gotov kada je leća kuhana ali ne gnjecava. Ako je smjesa pregusta, dodajte još vode.
- Kada je umak gotov, umiješajte bosiljak.
- Otprilike zadnjih 15 min kuhanja, zagrijte veću količinu posoljene vode i kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Kuhanu tjesteninu procijedite pa izmiješajte sa ½ žlice maslinovog ulja.
Jedan od najpoznatijih mesnih umaka bolongese, jednako je ukusan ako ga pripremite s lećom