Recepti 26. ožujka 2015.

Veggie bolognese

Veggie-bolognese
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najpoznatijih mesnih umaka bolongese, jednako je ukusan ako ga pripremite s lećom

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 522

Potrebno vam je

  • 500 g tjestenina s jajima
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 kom celer, korijen
  • 2 kom mrkva, crvena
  • 1 šalica šampinjoni (uzgojeni)
  • 3 režanj češnjak
  • 1 šalica leća, suha
  • 600 g pelati
  • 3 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
  • 0.50 šalica vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
  • 0.75 šalica voda
  • 1 žlica ružmarin
  • 2 žličica svježi timijan
  • 1 žličica origano
  • 1 prstohvat crvena paprika
  • sol
  • 0.30 šalica list bosiljka

Priprema

  1. Zagrijte 1 ½ žlicu maslinovog ulja u većoj posudi.
  2. Dodajte luk, krupno narezano rebro celera i mrkvu te pirjajte oko 8 minuta ili dok luk postane staklast, a ostalo povrće omekša.
  3. Zatim dodajte tako narezana šampinjone i usitnjeni češnjak pa nastavite pirjati 4-5 minuta, da šampinjoni omekšaju i puste tekućinu.
  4. Leću dobro isperite pod mlazom tekuće vode pa je dodajte povrću zajedno sa rajčicom, pastom od rajčice, crvenim vinom, vodom, ružmarinom, timijanom i origanom.
  5. Posolite i dodajte crvenu papriku u prahu, dobro promiješajte i zagrijte do vrenja.
  6. Zatim smanjite vatru i poklopite te kuhajte 30-35 minuta uz povremeno miješanje.
  7. Bolognese je gotov kada je leća kuhana ali ne gnjecava. Ako je smjesa pregusta, dodajte još vode.
  8. Kada je umak gotov, umiješajte bosiljak.
  9. Otprilike zadnjih 15 min kuhanja, zagrijte veću količinu posoljene vode i kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  10. Kuhanu tjesteninu procijedite pa izmiješajte sa ½ žlice maslinovog ulja.

Jedan od najpoznatijih mesnih umaka bolongese, jednako je ukusan ako ga pripremite s lećom

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Giovanni 14:41 30. Ožujak 2015.

    Sa dopustenjem bih zeleo dodati sledece: Kada pristavite vodu za tjesteninu nemojte ga posoliti, to ucinite na koncu kada je voda vrela, slana voda se teze zagreva, na ovaj nacin se smanjuju izdaci za energiju. Inace recept mi se veoma dopada. 🌺