Recepti Umak 10. lipnja 2024.

Znamo zašto slavni chefovi sve češće u jelima koriste kikiriki maslac

kikiriki maslac
Kikiriki maslac - odličan sastojak brojnih jela
foto: Corleto Peanut Butter/Unsplash
Kikiriki maslac jelima daje gustoću i kremoznost, ali i dubok i snažan orašasti okus i zato ga toliko volimo. Imamo super ideje kako ga iskoristiti u raznim jelima

Kikiriki maslac jedan je od najpopularnijih namaza. Prema jednom istraživanju, 2020. godine čak je 300 milijuna Amerikanaca mazalo kikiriki maslac na svoj tost.

No kikiriki maslac puno je više od ukusne poslastice, on je i sjajan sastojak brojnih jela, odnosno može to postati. Ova mnogima omiljena namirnica iz smočnice daje dubinu okusa stir fry jelima, odlična je baza za brojne umake, a može se koristiti i za zgušnjavanje juha i variva.

Mnogi slavni chefovi, uključujući Jamieja Olivera, imaju brojne recepte u kojima koriste kikiriki maslac, a da nisu samo slastice.

Rezanci, kikiriki maslac Možda vas zanima... Brzi rezanci s kikiriki maslacem Recepti

kikiriki maslac | Author: Tetiana Bykovets/Unsplash Kikiriki maslac foto: Tetiana Bykovets/Unsplash

Zašto koristiti kikiriki maslac pri kuhanju?

Puno je prednosti kod kuhanja s kikiriki maslacem. Naime, kikiriki maslac toliko je svestran da se može koristiti u raznim jelima kao što su umaci, marinade, juhe, variva, gulaši… kojima daju kremoznost, gustoću i bogat orašasti okus.

No kikiriki maslac je i vrlo zdrava namirnica. Pravi se od samo nekoliko namirnica – prženog kikirikija, ulja, a neki mu dodaju i sol i šećer, što se kod domaćeg kikiriki maslaca može i izostaviti.

Kad se konzumira u umjerenim količinama, kikiriki maslac odličan je izvor proteina, zdravih masnoća i B vitamina, kao i minerala poput magnezija, kalija i željeza.

Kikiriki maslac Možda vas zanima... Napravi domaći maslac od kikirikija u samo 5 minuta! Špajza

Također, kikiriki maslac je dostupna i povoljna namirnica – većina nas ionako ga već ima u smočnici ili hladnjaku, već neko vrijeme se može kupiti u svim supermarketima, dok se u trgovinama zdrave hrane nude i bio, odnosno organske varijante.

Od njega brzo možemo složiti zdrav obrok – namazati ga na neki zdravi, integralni kruh, dodati u zobenu kašu ili ga pak poslužiti s jabukama narezanim na kriške kao sjajan međuobrok (o da, ovo je odlična kombinacija!).

Ako smo te ovim kratkim tekstom uspjeli inspirirani na kuhanje s kikiriki maslacem, predlažemo da isprobaš neka od jela navedena u nastavku ili pak da smisliš neku svoju ukusnu kombinaciju.

kikiriki | Author: Engin Akyurt/Unsplash Kikiriki foto: Engin Akyurt/Unsplash

Kako kuhati s kikiriki maslacem – 7 odličnih ideja

Kikiriki maslac možeš staviti u vegansko tajlandsko varivo s batatom, koje je uz dodatak koksova mlijeka, tipičnih tajlandskih okusa. Dodaj i paprike, mahune te , naravno, obilnu količinu kikiriki maslaca te završi nasjeckanim listićima svježeg korijandera.

Zdjela s korjenastim povrćem u kremastom umaku od kikiriki maslaca hranjivo je jelo koje sadrži batat, slanutak, brokulu, mladi luk, korijander, nasjeckani kikiriki… Dodatan kick tom jelu daju sezamovo ulje, sriracha umak, đumbir, javorov sirup, tamari umak i rižin ocat.

Dimljeni tempeh s kikiriki maslacem vibrantno je jelo inspirirano tajlandskom kuhinjom, u koje dodajemo i dimljenu papriku, soja umak, mladi luk i zdrobljeni kikiriki. Može li slasnije? Naravno, umjesto tempeha možeš koristiti i piletinu, primjerice slasno meso pilećih zabataka,

kikiriki maslac | Author: Roman Odintsov/Pexels Kikiriki maslac foto: Roman Odintsov/Pexels

Tostirani slanutak, ljute peruanske papričice, začin five spice i, naravno, kikiriki maslac dio su afro-peruanskog variva carapulcra kojem nitko neće moći odoljeti.

Proljetne rolice s povrćem također su odlično jelo. Povrće nareži na trakice, zarolaj u rižin papir te posluži uz odličan umak u koji idu kikiriki maslac, soja umak, rižin ocat, šećer, đumbir, češnjak i pahuljice čilija.

Kikiriki maslac Možda vas zanima... Znamo gdje trebaš čuvati otvoreni kikiriki maslac! Špajza

Povrtno varivo inspirirano filipinskom kuhinjom odlično je jelo za sve ljubitelje povrća… i, naravno, kikiriki maslaca. Sadrži puno hranjivih i zdravih namirnica kao što su patlidžan, mahune, bundeva, bok choy, artičoke… Naravno, i kikiriki maslac 😉

Ljuti aji verde umak sastoji se od ukusne kombinacije  serrano papričica, metvice, limete i svježeg začinskog bilja, koji svoju kremastu teksturu duguje kikiriki maslacu i gustom jogurtu poput grčkog jogurta (u veganskoj varijanti može se koristiti jogurt od soje). Ovaj umak odlično prija uz empanade raznih punjenja.

kikiriki maslac | Author: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash Kikiriki maslac foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash

Kocke od čokolade i kikiriki maslaca Možda vas zanima... Kocke od čokolade i kikiriki maslaca gotove za 10 minuta Recepti Možda vas zanima... Napravi (jeftino) domaće mlijeko od kikirikija Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.