Špajza 02. siječnja 2018.

Pet sjajnih jela kojima se veselimo ovog tjedna

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Da bismo u novoj godini u hrani uživali na pametniji i još slasniji način, odlučili smo, za početak, prvi tjedan 2018. godine isplanirati i olakšati si pripremu jela. Pogledajte što se sve našlo na našem ovotjednom meniju.

Tjedan smo već tradicionalno započeli sarmom. Pripremili smo ju s dodatkom finih domaćih kobasica još prošle godine, a kako je lonac trebalo isprazniti, u finim kiselkastim okusima uživali smo sve do 2. siječnja. Ako još uvijek niste pripremili ovaj svevremenski novogodišnji specijalitet, sada je pravo vrijeme!

 

saema 6.jpg Možda vas zanima... Sarma: Da se nikad ne zaboravi recept! Recepti

 

 

Uživanje u finoj sarmi, vjerujemo, nastavit će se vrlo skoro, a do tada svoje nepce počastite dobrim tanjurom tjestenine. Ne morate komplicirati, al dente skuhanoj tjestenini možete dodati ostatke iz hladnjaka ili je kombinirati s jednostavnim umacima na bazi rajčica ili vrhnja. Nas su u potpunosti oduševili cannelloni s blitvom i ricottom kolumnistice Anite Karaman s bloga Možeš se udat, pa ćemo se zasigurno baciti na pripremu istih što je prije moguće.

 

Možda vas zanima... Danas kuhamo: Cannelloni s blitvom i ricottom Kolumne

 

Osim tjestenine, idealna ideja za slasno udovoljavanje bit će i kremasti rižoto. U posudu dodajte sve ono što vam je ostalo ili se upustite u pripremu sasvim nove kombinacije, dodajte kvalitetnu rižu, a ostatak već znate. Malo vina, dosta maslaca i kvalitetan parmezan odradit će najveći dio posla.

 

Možda vas zanima... Sjajan spoj: Rižoto od graška i šampinjona Recepti

 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kada je u pitanju riba, najjednostavniji su načini pripreme nekako uvijek najbolji. Bez obzira na koju se vrstu odlučili, upakirati je možete u papir za pečenje, dodati joj povrće po želji, dodatno začiniti vinom i omiljenim začinskim biljem, a zatim sve zajedno ubaciti u pećnicu.Također, ribu brzinski možete ispeći na tavi, a sjajna ideja bit će i fini Hollandaise umak po receptu naše kolumnistice Željke Gulan.

 

Možda vas zanima... Petkom: Losos s povrćem i Hollandaise umakom Kolumne

 

Nakon ribe dolaze fantastični mesni tanjuri. Birajte između gustog domaćeg gulaša sa svinjetinom ili svima omiljene hrskave pohane svinjetine. Za ljubitelje piletine, svakako preporučujemo upuštanje u pripremu indijske piletine s jogurtom i začinima prema receptu naših kolumnista Sweety&Spicy.

 

Možda vas zanima... Gulaš od svinjetine na brz i jednostavan način Recepti Možda vas zanima... Pohana svinjetina sa salatom od krumpira i mahuna Recepti Možda vas zanima... Piletina u jogurtu i začinima - Spicyjeva azijska pustolovina Kolumne

 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Složenci su apsolutno najbolja stvar koju smo otkrili u protekloj godini i uvijek im se rado vraćamo. Pastirska pita ili složenac od mljevenog mesa s keljom i batatom samo su neki od primjera jednostavnih, ali finih složenaca. Kombinirati možete i tjesteninu i sir pa pripremiti popularni Mac&Cheese po receptu kolumnistice Josipe Cindrić. Samo sastojci u hladnjaku su granica.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.