Tjedan smo već tradicionalno započeli sarmom. Pripremili smo ju s dodatkom finih domaćih kobasica još prošle godine, a kako je lonac trebalo isprazniti, u finim kiselkastim okusima uživali smo sve do 2. siječnja. Ako još uvijek niste pripremili ovaj svevremenski novogodišnji specijalitet, sada je pravo vrijeme!
Uživanje u finoj sarmi, vjerujemo, nastavit će se vrlo skoro, a do tada svoje nepce počastite dobrim tanjurom tjestenine. Ne morate komplicirati, al dente skuhanoj tjestenini možete dodati ostatke iz hladnjaka ili je kombinirati s jednostavnim umacima na bazi rajčica ili vrhnja. Nas su u potpunosti oduševili cannelloni s blitvom i ricottom kolumnistice Anite Karaman s bloga Možeš se udat, pa ćemo se zasigurno baciti na pripremu istih što je prije moguće.
Osim tjestenine, idealna ideja za slasno udovoljavanje bit će i kremasti rižoto. U posudu dodajte sve ono što vam je ostalo ili se upustite u pripremu sasvim nove kombinacije, dodajte kvalitetnu rižu, a ostatak već znate. Malo vina, dosta maslaca i kvalitetan parmezan odradit će najveći dio posla.
Kada je u pitanju riba, najjednostavniji su načini pripreme nekako uvijek najbolji. Bez obzira na koju se vrstu odlučili, upakirati je možete u papir za pečenje, dodati joj povrće po želji, dodatno začiniti vinom i omiljenim začinskim biljem, a zatim sve zajedno ubaciti u pećnicu.Također, ribu brzinski možete ispeći na tavi, a sjajna ideja bit će i fini Hollandaise umak po receptu naše kolumnistice Željke Gulan.
Nakon ribe dolaze fantastični mesni tanjuri. Birajte između gustog domaćeg gulaša sa svinjetinom ili svima omiljene hrskave pohane svinjetine. Za ljubitelje piletine, svakako preporučujemo upuštanje u pripremu indijske piletine s jogurtom i začinima prema receptu naših kolumnista Sweety&Spicy.
Složenci su apsolutno najbolja stvar koju smo otkrili u protekloj godini i uvijek im se rado vraćamo. Pastirska pita ili složenac od mljevenog mesa s keljom i batatom samo su neki od primjera jednostavnih, ali finih složenaca. Kombinirati možete i tjesteninu i sir pa pripremiti popularni Mac&Cheese po receptu kolumnistice Josipe Cindrić. Samo sastojci u hladnjaku su granica.
Dobar tek!