Špajza 14. srpnja 2025.

7 pametnih trikova za rezanje i posluživanje lubenice

7 pametnih trikova za rezanje i posluživanje lubenice
7 pametnih trikova za rezanje i posluživanje lubenice
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Otkrij kako izrezati i poslužiti lubenicu bez ljepljivih podova i izgubljenih živaca – i pritom je još više zavoljeti!

Lubenica je ljeto u svojoj najsočnijoj formi. Hladna, slatka, hrskava i toliko sočna, odnosno puna vode. Ali imaš li je u rukama, znaš i drugu stranu medalje: golema je, nezgrapna, klizi, curi posvuda… i odjednom je kuhinja u kaosu!

Srećom, ne moraš svaki put prolaziti isto. Lubenicu se može rezati i poslužiti bez da ostavimo ljepljive tragove na podu i rukama. Ovi jednostavni trikovi pomažu da je narežemo i poslužimo brzo, čisto i s više uživanja - bilo da je jedemo sami, pripremamo za goste ili od nje radimo ledene deserte za vruće ljetne dane i noći.

krunoslav oreški, rezbarenje lubenica Možda vas zanima... Krunoslav Oreški od lubenica pravi jestiva umjetnička djela Špajza

Lubenicu nareži na štapiće, ne trokute rezanje lubenice | Author: Rajesh Rajput/Unsplash Lubenicu nemoj razati na trokute nego na štapiće foto: Rajesh Rajput/Unsplash

Zaboravi klasične trokutaste kriške koje natapaju tanjur. Ako lubenicu narežeš na štapiće – jednostavno prerežeš na pola pa u mrežu – dobit ćeš praktične komade koje možeš držati kao sladoled.

Manje curenja, manje ljepljivih ruku, a idealno za ekipu i klince. Prvo lubenici skrati dno: prije nego što zarežeš, odreži tanki sloj s dna lubenice. Tako će stajati ravno na dasci i neće se valjati okolo. Manje nerviranja, više kontrole, nula nezgoda.

lubenica Možda vas zanima... I kora od lubenice je jestiva! Evo kako je iskoristiti... Recepti

Koristi cjedilo za svježe komade lubenice

Kad narežeš lubenicu, spremi je u cjedilo koje prethodno treba staviti u zdjelu. Tako komadi neće plutati u vlastitom soku i ostat će dulje svježi i hrskavi. A sok koji ostane na dnu – popij! Ili ga ulij u koktele, limunade ili pretvori u zaleđene kockice.

Za rezanje lubenice iskoristi kalupe za kekse

Metalni kalupi za kekse mogu postati tvoj najbolji ljetni saveznik. Izreži lubenicu na ploške i iz njih napravi zvjezdice, srca, krugove… To ne mijenja okus, a vizualni efekt je zajamčen. I još dobiješ izliku da pozoveš djecu da ti pomognu.

rezanje lubenice | Author: Olivie Strauss/Unsplash Rezanje lubenice foto: Olivie Strauss/Unsplash

Zamrzni ostatke lubenice, bez grižnje savjesti

Ako znaš da nećeš pojesti cijelu lubenicu, nemoj čekati da se pokvari - nareži višak na kockice, složi ih na lim i zamrzni. Kasnije ih možeš koristiti za smoothieje, slushyje, koktele ili ih pojesti kao smrznuti snack.

Začinima produbi okus lubenice

Ako ti lubenica nije osobito slatka, pospi je s malo soli. Ili još bolje – dodaj malo tajína (meksička začinska mješavina čilija, limete i soli). Slatkoća postane izraženija, a okus doživi preokret. Ako želiš blažu verziju, naribaj limunovu koricu preko kriški.

koktel od lubenice i mente Možda vas zanima... HIT LJETNI KOKTEL Osvježi se uz spoj lubenice i mente Recepti

Lubenicu pretvori u granitu - bez aparata

Ako ti ostane lubenice, zamrzni je pa naribaj na ribež. Dobit ćeš ledenu, slatku granitu – nešto između sladoleda i snijega – savršenu za vruće dane kad ti se ne da ništa osim nešto brzo, hladno i domaće.

Sedam pametnih trikova za rezanje, spremanje i posluživanje lubenice | Author: @inthekitchnet Pinterest Štapići lubenice foto: @inthekitchnet Pinterest

lubenica Možda vas zanima... Uz naše savjete odaberi savršeno zrelu lubenicu Špajza lubenica i feta Možda vas zanima... Ljetna salata od lubenice i kozjeg sira puna okusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.