Tko je nervozan kad bira vino u restoranu i misli da ne zna dovoljno da bi se odlučio za idealan izbor? Ako spadaš među takve osobe, imamo za tebe 7 super savjeta sommeliera koji će ti olakšati odluku...
Biranje vina u restoranu nekima je gušt, a drugima noćna mora. Taman ste se zavalili, naručili večeru, kad vam priđe sommelier i pita "Što ćete piti?"... Budi bez brige – donosimo savjete vrhunskih stručnjaka iz restorana s prestižnim vinskim nagradama koje smo pronašli u poznatom vinskom časopisu Wine Spectator.
1. Ne moraš odmah spominjati vino
Ako te sama pomisao na proučavanje vinske karte na neki stresira, nema panike. Mnogi iskusni sommelieri prvo će vas pitati što planirate jesti, jeste li prvi put u restoranu, i pustiti da razgovor prirodno teče. Kad počnete pričati o jelima koja vas privlače, oni će se nadovezati s vinskim prijedlozima.
Ako i dalje ne znate, samo im recite: "Zadnje vino koje sam pio i svidjelo mi se bilo je…" – i već ste na pola puta.
Biranje vina u restoranu - gušt ili dodatni zvor stresa
2. Opisujte što volite
Ne trebate znati napamet regije i berbe – samo recite što volite. Volite li svježa bijela vina? Ili pak uvijek posegnete za cabernet sauvignonom? Super! Dovoljno je spomenuti par omiljenih vina ili nekoliko riječi poput "suho", "voćno", "lagano". Obavezno recite koji vam je budžet – sommelieri to vole čuti.
3. Počnite od hrane
Ne znate kako biste krenuli? Recite što planirate naručiti za jelo. Dobri sommelieri odmah će vam znati predložiti idealno vino uz vaš izbor jela.
Ako se dvoumite, slobodno pitajte i da vam preporuče nešto iz određene cjenovne klase – dobar restoran uvijek ima dobra vina u svakoj kategoriji.
4. Imate omiljenu sortu? Još bolje!
Ako uvijek birate syrah, graševinu ili plavac mali – recite to! Sommelier će vas pitati želite li nešto snažnije, elegantnije, s više voćnosti ili začinskih nota i u sekundi će vam suziti izbor.
5. Nemojte skrivati koliko želite potrošiti
Nema ništa neugodno u tome da unaprijed kažete koliko ste spremni potrošiti. Vjerujte, sommelieri to cijene jer znaju točno u kojem smjeru ići.
Sommelieri su stručnjaci za vino i njegovo posluživanje, rado će ti pomoći pri odabiru vina
6. Planirajte unaprijed
Pogledajte vinsku kartu online. Tako ćete se osjećati sigurnije, a osoblje će vam lakše pomoći. Kad dođe trenutak kušanja – kratko zavrtite čašu, pomirišite, probajte gutljaj i ako je sve u redu, recite: "Odlično je!" i nastavite uživati.
7. Neka vas rituali ne zbune
U finijim restoranima usluga posluživanja vina zna djelovati dosta sofisticirano i svečano – ali nemojte se smetati ako sommelier prvo pomiriše ili proba vino. Oni to rade kako bi bili sigurni da je vino ispravno i nije pokvareno. Vi se samo opustite – njihova je misija da vi uživate.
Na kraju svega sve se zapravo svodi na ovo: budite iskreni. I prema sebi i prema sommelieru. Također, proučite malo vinski svijet, ima puno knjiga, ali i online sadržaja, koji vas može uvesti u ovaj izuzetno zanimljiv svijet.
Isprobaj ove recepte s vinom...