Špajza 19. listopada 2022.

Gin tonic danas ima svoj dan - popij jedan po receptu Jamesa Bonda

Gin tonic posebno je popularan ljeti. foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Svako razdoblje nosi neku svoju modu. Isto je i s alkoholnim pićima, pa je uvijek neko ipak malo više u modi nego druga pića. Možemo slobodno reći da je gin tonic trenutno – in.

Pivo te napuhuje, vino te prebrzo ošamuti, rakija ti snizi tlak… Pa što da više popiješ?! O, da, stvar spašava gin tonic. Dobro, sad malo pretjerujemo, ali nije to niti tako daleko od istine. Ipak, znamo da će svatko „tjerati“ svoju modu, pa će ljubitelji piva uvijek posegnuti za pivom, bez obzira na nadutost ili nastajanje „škembe“. No, činjenica je da je gin tonic piće koje je posljednjih godina ipak malo više u modi nego ranije.

E, pa danas je međunarodni dan gin tonica! Da, to je bilo važno znati, znamo. Ali pogledaj na to ovako – imaš razlog nazdraviti danas ili barem ne moraš razmišljati čime nazdraviti danas. Naravno, ako je gin tonic uopće na tvom popisu omiljenih pića. Ovo je koktel koji, na kraju krajeva, stvarno zaslužuje da mu se nazdravi.

Možda vas zanima... Zimska verzija gin tonica s mandarinama i ružmarinom Recepti

Inače, znaš li kako je nastao gin tonic? Bilo je to još davne 1800 i neke godine, u Indiji. Tada je veliki problem u Indiji predstavljala malarija i škotski doktor George Cleghorn je, još krajem 18. stoljeća, otkrio da kinin, sastojak tonika, može izliječiti ovu opasnu bolest. No, mnogima nije baš pasao gorkasti okus tonika.

Početkom 19. stoljeća britanski vojnici koji su bili raspoređeni u Indiji počeli su toniku dodavati vodu, šećer, limetu, pa i gin. Tada je rođen koktel koji danas znamo kao gin tonic. Danas kad tonik više ne služi kao lijek, u njega se dodaje puno manje kinina i okus je puno slađi. Što se tiče onog gina u koktelu, on se izrađuje isključivo od bobica smreke, a u 17. stoljeću prodavan je kao lijek za zdravstvene probleme poput gihta, žučnog kamenca i želučanih problema.

Od tada nadalje gin tonic je poznat kao britansko piće, a uvukao se i u popularnu kulturu. Sigurno znate za martini – shaken, not stirred – i njegovu poveznicu s Jamesom Bondom, ali i gin tonic je piće po Bondovom izboru. U filmu Dr. No James Bond na Jamajci naručuje dupli gin tonic i limetu, pa iscijedi cijelu limetu u koktel.

 | Author: Unsplash Varijacije su brojne foto: Unsplash

Međunarodni dan gin tonica obilježava se od 2011. godine. Obožavatelji ovog pića mogu iskoristiti ovaj dan da istraže razne okuse ovog koktela, a verzije su uistinu brojne. Na primjer, jeste li znali da se sloe gin – jedan od klasika svih vremena – dobiva tako da se plodovi trnine namaču nekoliko mjeseci u šećernoj vodi. Berači beru trnine s drveća nakon prvog zimskog mraza, obično u listopadu ili studenom, a zatim ih potapaju u žestoka pića. Zatim ih ostave da se natapaju, dajući svoj okus ostatku gina tijekom sljedećih mjeseci.

U posljednje vrijeme puno je i različitih ginova s okusima, koji su posebno moderni. Okus jagode, borovnice, limuna, pa čak i krastavaca daje ginu drugu dimenziju okusa. Isto tako okus se može prilagođavati i raznim začinima za gin tonic, koji su posebno popularni. Za one koji toliko vole gin da će isprobati sve moguće okuse, zanimljivo je da (ne u Hrvatskoj) postoji gin s okusom voćne salate ili čak – Hubba Bubba žvakaće gume.

No, ako voliš gin tonic i želiš danas proslaviti međunarodni dan ovog pića i nazdraviti njime, možda da ipak odabereš nešto manje kontraverzno. Pa zašto ne onaj koji je pio i slavni James Bond? A on ne bi odabrao onaj s Hubba Bubba ginom.

Gin tonic Jamesa Bonda

Sastojci:

  • 30 ml gina
  • 30 ml soka od limete (otprilike sok jedne limete)
  • 150 ml tonika
  • Korica limete – za ukras

Priprema:

  1. Ulij gin u čašu.
  2. Dodaj led i ulij sok limete.
  3. Dolij tonik i ukrasi koricom limete.

Živjeli!

 

Kokteli s ginom Možda vas zanima... 5 najboljih koktela s ginom i kako ih pripremiti Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.