Nikad prežaljeni chef, vlasnik restorana, TV zvijezda, gastro putopisac Anthony Bourdain nije imao predrasude prema hrani. Jednako je uživao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama kao i u najobičnijim street food lokalima te štandovima s hranom – jedini njegov kriterij bio je da je hrana fina, slasna i pripremljena s ljubavlju i strašću.
"Dobra hrana vrlo često, točnije najčešće, jest – jednostavna hrana", napisao je Bourdain 2020. u svojoj knjizi "Kitchen Confidential" i time dokazao svoj demokratičan stav prema hrani.
Lud za mortadelom
Zato ni ne ćudi što je bio lud za mortadelom, a posebno ovim jednostavnim sendvičem s mortadelom i topljenim sirom koji je bio jedan od njegovih omiljenih zalogaja, A kako i ne bi kad je mortadela, masna salama sa svinjetinom tako slasna i ukusna.
Bourdain je svojedobno otkrio javnosti svoj recept za sendvič s mortadelom, koji je toliko jednostavan da ga baš svatko može napraviti. Donosimo detaljne upute za pripremu ovog slasnog sendviča.
Najbolje pecivo za ovaj sendvič je - kajzerica
Priprema Bourdainova sendviča s mortadelom počinje odabirom peciva. Preporučuju se kajzerice, a ako su ti one u tom trenutku nedostupne, možeš ih zamijeniti ciabattom s lukom ili nekim pecivom od kiselog tijesta.
Ipak je mortadela zvijezda ovog sendviča, a za jedan sendvič potrebne su 2-3 kriške koje je potrebno kratko zagrijati na tavi ili grilu. Na mortadelu treba dodati 1-2 kriške provolone sira i pustiti da se rastopi.
Također, potrebno je tostirati i kajzericu razrezanu na pola te jednu polovicu peciva premazati dijon senfu, a drugu majonezom. Potom se u pecivo slaže mortadela s rastopljenim sirom, poklopi drugom polovicom kajzerice i – uživa u slasnom sendviču.
Inspiriran sendvičem iz Brazila
Anthony Bourdain svoj je recept za sendvič s mortadelom objavio 2016. u svojoj kuharici "Appetites", a inspiraciju je pronašao u sendviču koji je svojedobno pojeo u jednom baru u Brazilu. Kako je naglasio i u svojoj knjizi, Bourdain si je uzeo slobodu da kao iskusan chef izmijeni način slaganja sendviča, a djelomično i sastojke.
Demokratični Bourdain nije imao problema niti s tim da i ostali po svom guštu izmijene njegov hit sendvič s mortadelom, a mi ti donosimo neke ideje… Primjerice, ako ne možeš nabaviti provolone, ili ga slučajno ne voliš, probaj s nekim drugim sirom koji se dobro topi, primjerice munsterom, havartijem, goudom…
Ako ti u ovom sendviču nedostaje hrskavi moment, slobodno u sredinu dodaj hrskave kolutiće kiselih krastavaca. Odlično će odgovarati i luk narezan na tanke polumjesece. Samo pazi da ne pretjeraš!