Danas je taj dan – Dan svetog Patrika, irski nacionalni praznik koji se diljem svijeta obilježava uz irsko pivo, irski viski, te fina irska jela. Dan svetog Patrika obilježava se 17. ožujka na dan njegove smrti u petom stoljeću. Inače, sveti Patrik je svetac zaštitnik Irske, osoba koja je donijela kršćanstvo u tu zelenu otočnu zemlju.
I što se radi na Dan svetog Patrika? Osim što će velik broj Iraca taj dan obavezno ide na misu, obavezan dress code je – zeleno, a tulumi traju do zore idućeg dana. U irskim pubovima diljem svijeta tog je dana posebno veselo, a tako je i u Zagrebu u pubu Sheridan's u Savskoj ulici – još stignete na pravi irski tulum!
Što se jede i pije na Dan svetog Patrika? Moraš početi čašicom irskog viskija (ili irish creama, ako ti je čisti viski prežestok), a odmah nakon toga nastaviti nekim dobrim irskim pivom. Tijekom godina nastao je i zanimljiv običaj – kako je zelena 'službena' boja Dana svetog Patrika, tako su i pivo počeli bojati u zeleno. Samo u čašu treba staviti nekoliko kapi jestive zelene boje i preko nje uliti pivo. Nije neka mudrost, a Irce i njihove prijatelje veseli.
Od hrane na ovaj dan jedu se, naravno, tradicionalni irski specijaliteti kao što je irski kruh sa sodom bikarbonom s kojim možeš početi dan, potom colcannon (kremasti pire krumpir s dodatkom zelenog povrća poput kelja i kupusa), tradicionalni irski gulaš s tamnim pivom, a za desert nešto 'pijano' poput pudinga od kruga s irskim viskijem.
Donosimo dva recepta – za irski gulaš i puding od kruha, uz koje i ti možeš proslaviti Dan svetog Patrika.
Irski gulaš s tamnim pivom
Sastojci:
- 1 kg juneće lopatice, narezane na krupne kocke
- 3 veća luka, grubo nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana ili ribana
- 3 stabljike celera, grubo nasjeckane
- 5 mrkvi, narezanih na veće komade
- 2 žlice brašna
- 500 ml goveđeg ili pilećeg temeljca
- 500 ml irskog stout piva
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 listića lovora
- 1 žličica svježeg timijana
Postupak:
- Meso dobro nasoli te ga poprži na velikoj tavi na suncokretovu ulju, sve dok ne porumeni sa svih strana. Makni meso iz tave te u nju dodaj luk i češnjak, dinstaj dok ne omekša, uz miješanje, da pokupiš sve fine smeđe dijelove koji su se uhvatili za tavu.
- Dodaj mrkvu i celer i sotiraj daljnjih 5-6 minuta, popapri. Ubaci koncentrat rajčice i brašno te sotiraj daljnjih 5 minuta na srednjoj vatri. Tako ćeš ukloniti gorčinu iz koncentrata rajčice.
- Vrati meso, dodaj pivo, temeljac i začinsko bilje, obilno posoli i popapri, pokrij poklopcem. Smanji vatru na slabu, pusti da se lagano krčka oko 2 sata, odnosno dok meso ne omekša, a umak se ne zgusne. Naravno, povremeno promiješaj i provjeri okuse. Ako ispari previše tekućine dodaj još temeljca.
- Posluži uz pire krumpir, odnosno colcannon.
Puding od kruha s irskim viskijem i đumbirom
Sastojci:
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja + 1 žumanjak
- 5 žlica šećera
- 8 šnita bijelog kruha, odstajalog 1 dan
- 50 g omekšalog, blago posoljenog maslaca
- korica ½ limuna
- 3 cm svježeg đumbira, naribanog, iscijeđen sok
- 3 žlice irskog viskija
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 C.
- Za custard kremu – ugrij mlijeko, vrhnje i vaniliju, malo ispod točke vrenja. U međuvremenu istuci jaja sa 3 žlice šećera. Polako u jaja izlij zagrijanu mješavinu mlijeka i vrhnja, uz stalno miješanje. Umiješaj svježe iscijeđeni sok od đumbira i viski.
- Lagano maslacem namasti vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 20x25x5 cm.
- Sa šnita kruha skini koru, i obje strane namasti maslacem. Posloži kruh na dno posude, tako da se komadi malo preklapaju.
- Prelij custard preko kruha i sve dobro pritisni rukama. Pusti da se upija 30-ak minuta ili dulje (u hladnjaku). Pospi ostatkom šećera i peci 35-40 minuta dok se ne zazlati i malo napuhne.