Bliskoistočna kuhinja, zahvaljujući jelima poput hummusa i falafela, već nam dugo nije strana. Volimo njihova sočna jela, u kojima je obilje voća i povrća, ali i posebne okuse koje kuhinja Bliskog istoga ima zahvaljujući posebnim začinima i mješavinama začina koji se u njoj koriste.
Jedan od njih, koji je i u nas u posljednje vrijeme pravi hit jest – za'atar, prepun okusa i vrlo raznovrstan što se tiče upotrebe u kuhinji. Odličan je dodatak kruhu, pecivima, namazima, umacima, mesu, povrću, riži, krumpiru, tjestenini, juhama, dresinzima, jelima od jaja… Jednom kad ga počneš koristiti samo će ti u glavi sijevati nove ideje kako sve možeš za'atarom oplemeniti okus svojih jela.
Tipični sastojci za'atara su sušeni timijan, sušeni origano, sušeni mažuran, sumac (sumac ili sumak – tamnocrveni prah istoimene bilje, okusa koji podsjeća na citruse), pržene sjemenke sezama i krupna morska sol. No neki u njega dodaju i druge začine poput mljevenog kumina. Origano donosi laganu gorčinu, sumac okus citrusa, mažuran blagu slatkoću…
Naravno, gotovi za'atar možeš kupiti u specijaliziranim trgovinama začinima, no možeš ga napraviti i kod kuće, za samo 5 minuta. Prednost izrade vlastite mješavine kod kuće je u tome što možeš eksperimentirati s omjerima pojedinih začina te konačnu mješavinu prilagoditi svome ukusu.
Domaći za'atar
Sastojci:
- 1 i ½ žlica sirovih sjemenki sezama
- 3 žlice sumaca
- 2 žlice sušenog mažurana
- 2 žlice sušenog origana
- 2 žlice sušenog timijana
- 1 žlica krupne morske soli
Postupak:
- Sezamove sjemenke tostiraj u tavi oko 5 minuta, dok ne dobiju laganu smeđu boju.
- Sjemenke stavi u mužar i usitni ili ih pak možeš usitniti u mlincu za kavu.
- U maloj zdjelici izmiješaj usitnjene sezamove sjemenke, sumac, mažuran, origano, timijan i sol. Pospremi u staklenku s poklopcem.
Savjet više: Gotovu mješavinu čuvaj na tamnom i suhom mjestu u posudi (najbolje staklenci) bez dotoka zraka. Najbolje okuse za'atar će dati ako nije stariji od 6 mjeseci, no može stajati i do godinu dana. Zahvaljujući soli ni kasnije se ne bi trebao pokvariti, no sigurno će izgubiti većinu svojih aroma, stoga radije uvijek napravi manju količinu da je potrošiš prije nego što izgubi većinu okusa.
Klikni i i skini jelovnik za dobar start!