Špajza 16. studenoga 2017.

Dugo sporo kuhanje stvoreno je za hladne dane

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najveća prednost dugog i sporog kuhanja u pećnici jest vrijeme koje će preostati za pripremu drugih detalja u kuhinji, a naposljetku i raskošno, sočno jelo koje nestaje u trenu...

Gusti umaci i meso koje se raspada na dodir glavne su prednosti sporog kuhanja. Izvucite onu staru i tešku posudu, ubacite sastojke, pa se opustite i uživajte u mirisima, a zatim i najbogatijim okusima jela spremljenih tehnikom sporog kuhanja.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Velike lijevane ili gusane posude idealne su za takav način pripreme jela. Zbog težine trebat će im duže da se zagriju, no jednom kada poprime željenu temperaturu, zadržat će ju i vaše namirnice ispeći na najslasniji mogući način.

U takvim posudama možete peći baš sve vrste mesa, korjenasto povrće, jušna vege jela s grahoricama, pa i gulaše. Pripremu započnite na štednjaku. Meso zapecite sa svih strana, zapecite i povrće, a zatim sve prebacite u pećnicu. Prije prebacivanja važno je dodati tekućinu. To može biti vino, temeljac ili voda. Kombinaciji dodajte i začine poput lovorovog lista, ružmarina, kadulje i timijana. 

 

Možda vas zanima... Pulled pork - jelo koje ne treba prijevod Recepti

 

Meso se u takvim posudama može peći i do pet sati, a rezultat će biti sočni zalogaji koji se raspadaju na dodir vilice i fino, kremasto povrće.

Ako pak niste ljubitelj govedine, teletine ili svinjetine, dugo i sporo kuhana piletina također će biti odlična ideja. Perad se peče nešto kraće, ovisno o komadu mesa koje koristite. Odličan odabir bit će batci i zabatci, dok je moguće da će se prsa pečena dva sata ipak malo prekuhati, posebice ako ih pripremate u umaku. 

 

Možda vas zanima... Predblagdanska nedjelja uz aromatičnu piletinu Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Piletinu u umaku od vina najlakše ćete pripremiti tako da meso najprije kratko zapečete na tavi, a zatim je ubacite u gusanu posudu. Dodajte joj mrkvu, celer i peršin. Dodajte lovor i timijan, sol i papar, vino i temeljac. Pustite da tekućina prekrije sve sastojke. Ubacite u pećnicu i pecite oko dva sata.

Posuda neka čitavo vrijeme bude zatvorena, a otvoriti je možete tek pred kraj, kako biste provjerili je li jelo gotovo. Otvaranje posuda za vrijeme pečenja ne preporučuje se kako ne biste otjerali toplinu koja se nakupila na dnu posude. 

Ovako pripremljeno meso idealno će se složiti uz priloge poput pire krumpira, mlinaca, tjestenine, ili bavarskih knedli. Sve zajedno poslužite uz sezonsku salatu i uživanje u najraskošnijem ručku može početi. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Aromatične bavarske knedle od kruha Recepti
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.