Engleski doručak prepoznatljivo je britansko jelo za koje bi se moglo reći da u svojoj matičnoj zemlji ima status institucije, a ovo potvrđuje činjenica da u Velikoj Britaniji postoji Društvo engleskog doručka. I zaista, bogate tradicionalne doručke moguće je naći na svakom koraku u većim britanskim gradovima, a s obzirom da uglavnom nude i preko 1000 kalorija, nerijetko se poslužuju tijekom cijelog dana, ne samo ujutro. Stoga, ako niste „jutarnji tip“, engleski doručak je potpuno legitimno pojesti i za ručak ili večeru.
Razlog zbog kojeg je engleski doručak tako obilan vjerojatno se nalazi u povijesnom podatku koji navodi da je britansko plemstvo tijekom srednjeg vijeka dnevno uživalo samo dva obroka. Prvi od njih bio je kasni doručak, a budući da su tijekom prve polovice dana često održavala i razna slavlja, doručku se pridavala velika važnost. Međutim, engleski doručak kakvog danas poznajemo utemeljen je u viktorijansko doba kada je srednji društveni sloj u usponu, kako bi se približio plemstvu, u svoje jelovnike uveo luksuzan doručak. Također, obilni doručci u to doba su pogodovali i radničkom sloju, kojeg su pripremali na naporan radni dan.
Kod pripreme sastojaka bitan je tajming
Sastavnice engleskog doručka variraju s obzirom na regije, međutim, veći dio tanjura svojstven je za sve, a uključuje pržena jaja i slaninu, pečene svinjske kobasice, rajčicu i gljive te neizostavni grah. Budući da sadrži mnogo pržene i pečene hrane, Britanci ovaj doručak zovu i fry-up, a zbog istog razloga kod pripreme tradicionalnog engleskog doručka bitan je tajming – pržena i pečena jela ipak su najukusnija dok su još topla. Trik kojeg možete iskoristiti ukoliko vam organizacija vremena nije najjača strana, je održavati temperaturu već pripremljene hrane u pećnici zagrijanoj na oko 65°C dok za posluživanje ne pripremite ostale sastojke. Nadalje, budući da dio sastojaka sam po sebi sadrži mnogo masti, smanjite količinu dodanog ulja ili maslaca korištenjem teflonskih ili kakvih drugih tava s neprijanjajućim dnom.
Kako spremiti engleski doručak?
Pripremu engleskog doručka najbolje započnite prženjem kriški slanine na srednjoj do jakoj vatri bez dodataka masti. Tijekom termičke obrade slanina će brzo početi otpuštati vlastitu mast u kojoj će se onda i pržiti. Obrađujte je po nekoliko minuta sa svake strane, a zatim slaninu izvadite iz tave. Na preostaloj masti pecite svinjske kobasice oko 15 minuta, ali smanjite jačinu plamena te ih često okrečite kako bi se ravnomjerno spekle. Dok pripremate kobasice, kako biste uštedili vrijeme, u zasebnoj tavi na ulju ili maslacu pecite polovice rajčica te cijele gljive, ali pritom ih nemojte previše miješati u tavi kako bi se lagano zapekle. Tijekom pečenja možete ih začiniti soli i paprom, a pred kraj dodati i začinsko bilje poput bosiljka ili timijana.
Bogato jelo dovršite pripremom jaja „na oko“ (iako i kajgana može doći u obzir), podgrijavanjem ranije pripremljenog graha u umaku od rajčice te tostiranjem kruha. Inače, tostirani kruh se u nekim dijelovima Velike Britanije zamjenjuje s popečcima od krumpira ili se pak cijelo jelo dodatno obogaćuje tzv. crnim pudingom – komadima kobasice slične našim krvavicama. Dakle, engleski doručak možete prilagoditi i vlastitim dodacima, no ne zaboravite ga zaokružiti šalicom crnog čaja ili kave.
Grah u umaku od rajčice pripremite ranije
Kao što je već bilo rečeno, grah za ovo jelo najbolje je pripraviti ranije pa ga tijekom pripreme zahtjevnijeg engleskog doručka samo podgrijati. Za jednostavan i ukusan grah u umaku od rajčice bit će vam potrebna:
- žlica maslinovog ulja
- 1 manji sjeckani luk
- 1 usitnjeni režanj češnjaka
- ½ žličice mljevene ljute ili slatke paprike
- 400 g sjeckanih pelata
- oko 200 g procijeđenog bijelog graha iz konzerve
- sol i papar prema ukusu
Najprije pirjajte luk na ulju dok ne omekša, a zatim dodajte češnjak i mljevenu papriku te im nakon najviše 1 minute pridružite sjeckane pelate. Rajčicu zagrijte, začinite soli i paprom pa joj dodajte grah i nastavite s kuhanjem sljedećih 15 minuta uz povremeno miješanje. Ukoliko želite, jelo pred kraj kuhanja oplemenite začinima poput bosiljka ili origana, a ukoliko je rajčica bila suviše kisela, možete dodati i žličicu meda.