Kakvo bi bilo savršeno voće? Mora biti fino, slasno, idealnog omjera kiseline i slatkoće, da mu je i kora jestiva (kako ga ne bismo morali guliti), a poželjno bi bilo da nema ni koštice... Moguće je, itekako!
Naime, sve češće u trgovinama susrećemo grožđe bez koštica, idealnu verziju omiljenog voća koje ima sve, a nema ono što ne volimo (koštice!). Klinci ga obožavaju, a sve je draže i odraslima. Zato smo istražili kako nastaje grožđe bez koštica te pobrojali njegove najslasnije sorte.
Grožđe bez koštica je vrsta stolnog grožđa koja ne sadrži tvrde sjemenke (koštice) unutar bobica. U posljednje vrijeme postalo je iznimno popularno među potrošačima diljem svijeta, posebno zbog svoje praktičnosti za jelo i korištenje u prehrambenoj industriji (npr. za suho grožđe ili sokove).
Zašto je grožđe bez koštica sve češće na policama trgovina?
Pitaš se zašto je grožđe bez koštica sve češće na policama trgovina? Odgovor je jednostavan: razlog je potražnja potrošača, jer ljudi sve više traže praktične namirnice koje su jednostavne za konzumaciju. Djeca i starije osobe posebno preferiraju grožđe bez koštica jer koštice znaju biti dosta neugodne, mora ih se stalno pljuckati, a nisu uvijek ugodne kad ih se proguta.
Grožđe bez koštica vrlo je bitno za prerađivačku industriju – suho grožđe (grožđice) gotovo se isključivo proizvodi od sorti grožđa bez koštica. Sve češće grožđe bez koštica koristi se i u proizvodnji sokova.
Također, grožđe bez koštica izgleda atraktivnije i lakše se prodaje.
Grožđe bez koštica izgleda atraktivnije i lakše se prodaje
Kako se uzgaja grožđe bez koštica?
Grožđe bez koštica ne nastaje slučajno, već se uzgaja specifičnim uzgojnim metodama:
- Partenokarpija – prirodni ili potaknuti razvoj ploda bez oplodnje, što rezultira bobicama bez sjemenki.
- Hormonski tretmani (giberelinska kiselina) – primjenjuju se u fazi cvjetanja kako bi potaknuli razvoj većih bobica bez sjemenki.
- Klonalna selekcija i križanje – mnoge sorte nastale su križanjem kako bi se dobila kombinacija bez koštica, otpornosti i okusa.
Grožđe bez koštica izgleda atraktivnije i lakše se prodaje
Koje su najpoznatije sorte grožđa bez koštica
Najpoznatije sorte grožđa bez koštica su:
- Thompson Seedless (Sultana) - zeleno grožđe, najrasprostranjenija sorta, koristi se i za grožđice
- Crimson Seedless - crveno grožđe hrskave teksture i vrlo dugog roka trajanja
- Autumn Royal - tamnoplavo grožđe velikih bobica i izuzetno slatkog okusa
- Flame Seedless - crveno grožđe, rana sorta, slatka, vrlo popularna na tržištu
- Sweet Sapphire - tamnoplavo grožđe izduženih, cilindričnih bobica, vrlo slatko
- Cotton Candy - zeleno grožđe, ima okus sličan šećernoj vuni, jako popularno među djecom
- Midnight Beauty - tamno grožđe, slatko i sočno