Špajza 02. lipnja 2025.

Grožđe bez koštica sve češće je na našem stolu... Evo kako nastaje

Desert
2 MIN
20 MIN
4
JEDNOSTAVNO
grožđe
Grožđe bez koštica
foto: Nick Brunner/Unsplash
Otkrivamo kako nastaje grožđe bez koštica i zašto ga sve češće pronalazimo u supermarketima...

Kakvo bi bilo savršeno voće? Mora biti fino, slasno, idealnog omjera kiseline i slatkoće, da mu je i kora jestiva (kako ga ne bismo morali guliti), a poželjno bi bilo da nema ni koštice... Moguće je, itekako!

Naime, sve češće u trgovinama susrećemo grožđe bez koštica, idealnu verziju omiljenog voća koje ima sve, a nema ono što ne volimo (koštice!). Klinci ga obožavaju, a sve je draže i odraslima. Zato smo istražili kako nastaje grožđe bez koštica te pobrojali njegove najslasnije sorte. 

Grožđe bez koštica je vrsta stolnog grožđa koja ne sadrži tvrde sjemenke (koštice) unutar bobica. U posljednje vrijeme postalo je iznimno popularno među potrošačima diljem svijeta, posebno zbog svoje praktičnosti za jelo i korištenje u prehrambenoj industriji (npr. za suho grožđe ili sokove).

pečeno grožđe Možda vas zanima... Ovo moraš probati: Slasno pečeno grožđe Recepti

Ne gasi ekran dok kuham

Pečeno grožđe
2 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Grožđe - crveno 450 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Bobice grožđa pomiješaj s maslinovim uljem i ubaci u pleh obložen papirom za pečenje. Dobro je da se bobice ne preklapaju, zato je najbolje koristiti veliki plitki pleh.


  2. Peci oko 20 minuta, donosno dok bobice grožđa ne napuknu. Pusti da se malo ohladi prije korištenja u drugim receptima.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

87 kcal

4 %

MASTI

1,00 g

1 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

21,00 g

7 %

PROTEINI

1,00 g

2 %

Zašto je grožđe bez koštica sve češće na policama trgovina?

Pitaš se zašto je grožđe bez koštica sve češće na policama trgovina? Odgovor je jednostavan: razlog je potražnja potrošača, jer ljudi sve više traže praktične namirnice koje su jednostavne za konzumaciju. Djeca i starije osobe posebno preferiraju grožđe bez koštica jer koštice znaju biti dosta neugodne, mora ih se stalno pljuckati, a nisu uvijek ugodne kad ih se proguta.

Grožđe bez koštica vrlo je bitno za prerađivačku industriju – suho grožđe (grožđice) gotovo se isključivo proizvodi od sorti grožđa bez koštica. Sve češće grožđe bez koštica koristi se i u proizvodnji sokova.

Također, grožđe bez koštica izgleda atraktivnije i lakše se prodaje.

grožđe | Author: Mockup Graphics/Unsplash Grožđe bez koštica izgleda atraktivnije i lakše se prodaje foto: Mockup Graphics/Unsplash

Kako se uzgaja grožđe bez koštica?

Grožđe bez koštica ne nastaje slučajno, već se uzgaja specifičnim uzgojnim metodama:

  1. Partenokarpija – prirodni ili potaknuti razvoj ploda bez oplodnje, što rezultira bobicama bez sjemenki.
  2. Hormonski tretmani (giberelinska kiselina) – primjenjuju se u fazi cvjetanja kako bi potaknuli razvoj većih bobica bez sjemenki.
  3. Klonalna selekcija i križanje – mnoge sorte nastale su križanjem kako bi se dobila kombinacija bez koštica, otpornosti i okusa.
Grožđe Možda vas zanima... Kako zamrznuti grožđe i sačuvati ga za kasnije Špajza

grožđe | Author: Nataliya Melnychuk/Unsplash Grožđe bez koštica izgleda atraktivnije i lakše se prodaje foto: Nataliya Melnychuk/Unsplash

Koje su najpoznatije sorte grožđa bez koštica

Najpoznatije sorte grožđa bez koštica su:

  • Thompson Seedless (Sultana) - zeleno grožđe, najrasprostranjenija sorta, koristi se i za grožđice
  • Crimson Seedless - crveno grožđe hrskave teksture i vrlo dugog roka trajanja
  • Autumn Royal - tamnoplavo grožđe velikih bobica i izuzetno slatkog okusa
  • Flame Seedless - crveno grožđe, rana sorta, slatka, vrlo popularna na tržištu
  • Sweet Sapphire - tamnoplavo grožđe izduženih, cilindričnih bobica, vrlo slatko
  • Cotton Candy - zeleno grožđe, ima okus sličan šećernoj vuni, jako popularno među djecom
  • Midnight Beauty - tamno grožđe, slatko i sočno
crveni ananas Možda vas zanima... Nije optička varka: Crveni ananas za 400 dolara?! Najave Limun-dinja Možda vas zanima... Japanci su izmislili novo voće, limun-dinju! Najave

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:58 03. Lipanj 2025.

    super grozde